2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Nigun
Kapcsolódó események
Szentendrei Jazzteátrum 2005
[2005. augusztus 21.
vasárnap 19:30]

Jazz Teátrum 2005

Harmadik alkalommal rendezik meg a Városháza udvarán a már hagyománnyá vált Jazz Teátrumot. Ahogy a további években, idén is egy hangszercsoport köré épül a program: a billentyűs és a fúvós hangszerek után 2005-ben az ütős hangszereké a főszerep. A hazai jazzélet kiemelkedő alakjai fémjelzik a műsort: Baló István, Horváth Kornél, Párniczky András, Lukács Miklós, Borbély Mihály, Bacsó Kristóf és Dés András.

A különleges zenei élményt tovább fokozza a nem mindennapi látvány: a Városháza falainak fényfestéséről és a színpadi vetítésről a II. Nemzetközi VJ konferencia meghívott videoművészei gondoskodnak. A szentendrei nyári játékok alapfilozófiájához és az estét szervező Szentendrei Fiatalok Zenei Kultúrájáért Alapítvány alapvető célkitűzéséhez hűen most is kiemelt figyelmet kapnak a fiatal zenész tehetségek. Idén is az a szervezők fő célja, hogy egyedi, megismételhetetlen produkciókat láthasson a közönség. Éppen ezért két olyan formáció is színpadra lép, amelyek csak egy fellépésre, a Jazz Teátrum estéjére állnak össze.

A program a modern klezmer jazzt játszó Nigun fellépésével indul, őket követi a Jazz Teátrum alkalmából összeálló formáció: Borbély Mihály (fúvós hangszerek), Horváth Kornél (ütőhangszerek) és Lukács Miklós (cimbalom) triója. Hármójuk közös zenélése különleges és egyedi élmény lesz az etno-jazz kedvelőinek.  Az estét igazi csemegeként egyedi dob kavalkád zárja: Baló István, Dés András, Hotváth Kornél és Lukács Miklós egyszerre lépnek színpadra. Biztosak lehetünk benne, hogy sosem hallott ritmusorgiának lehetünk majd tanúi a Városháza udvarán.

Fellépő művészek:
Nigun
A nigun szó jelentése: dal szavak nélkül. A zenekart Párniczky András alapította 2001-ben. Hagyomány és modernitás, kötött formák és improvizációk, nyugalom és feszültség: a Nigun zenéjét az egymást kiegészítő ellentétpárok jellemzik, miközben a haszid és magyar kultúrkincs az autentikus környezetben közös új minőségre talál.
A zenekar tagjai:
Párniczky András, Baló István, Bacsó Kristóf, Barcza Horváth József
Borbély-Horváth-Lukács Trió:
Lukács Miklós - cimbalom
1977-ben született, 8 évesen kezdett el cimbalmozni Szakály Ágnes tanítványaként. 1999-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, azóta számos magyar és külföldi kamarazenekar és szimfonikus zenekar szólistájaként lépett fel, a klasszikus zene mellett a
jazz és a világzene területén is otthonosan mozog. 2000-ben Artisjus-díjjal tüntették ki.

Borbély Mihály - fúvós hangszerek
A Jazz Teátrum házigazdája és zenei tanácsadója. Eredeti hangszerei (klarinét, altszaxofon) mellett különleges fúvós hangszerek megszólaltatására is specializálódott (tárogató, népi furulyák, kaval, dvojnice, fujara, okarina, bombard, zurna), továbbá szoprán- és tenorszaxofonon is játszik. Számos zenekar tagja és vezetője, pályafutása során számtalan lemezen volt közreműködő, világhírességgel játszott együtt.. Idén tavasszal megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.

Horváth Kornél – ütős hangszerek
Az egyik legismertebb hazai ütőhangszeres művész, a kongán és bongón túl különleges hangszereken is játszik ( gatham, gatodrum, chekere, udu). Pályafutását fuvolistaként kezdte, majd a latin, afro és indiai zene hatására kezdett ütőhangszereken játszani. Alapítója volt többek között a Trio Stendhal együttesnek és az L.A Band-nek, több nemzetközi hírességgel is együtt dolgozott (David Friedman, Randy Brecker, Tommy Campbell, Carlo Rizzo, vagy az oud-virtuóz, Munir Bashir).

Dob kavalkád
Baló István, Dés András, Horváth Kornél, Lukács Miklós
Dés András
Hét évesen kezdte zenei tanulmányait klasszikus ütőhangszereken. Kongákon és bongón kezdte, később megismerte a közel-keleti ütőhangszerek világát. Ma már fő hangszereinek a keretes dobokat (riq, bodhran), a kannát (magyar cigány ütőhangszer) és a darboukkát tartja. Elsősorban jazzhez közelálló improvizatív zenét játszik de kísérleti, a népzenét az elektromos modern műfajokkal keverő produkcióban is szerepel (Mitsoura)
Baló István – dob, ütőhangszerek
A hazai jazzélet meghatározó dobosa, aki aktív muzsikusi elfoglaltsága mellett tanárként is elismert. Zenei pályafutása során többek között az alábbiakkal koncertezett és készített felvételeket: Dave Samuels, David Murray, Dimenzió, Binder Quartet, Dresch Quartet, Szabados György, In Line, Regős István, Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla.
Horváth Kornél – ütős hangszerek
Az egyik legismertebb hazai ütőhangszeres művész, a kongán és bongón túl különleges hangszereken is játszik ( gatham, gatodrum, chekere, udu). Pályafutását fuvolistaként kezdte, majd a latin, afro és indiai zene hatására kezdett ütőhangszereken játszani. Alapítója volt többek között a Trio Stendhal együttesnek és az L.A Band-nek, több nemzetközi hírességgel is együtt dolgozott (David Friedman, Randy Brecker, Tommy Campbell, Carlo Rizzo, vagy az oud-virtuóz, Munir Bashir).
Lukács Miklós - cimbalom
1977-ben született, 8 évesen kezdett el cimbalmozni Szakály Ágnes tanítványaként. 1999-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, azóta számos magyar és külföldi kamarazenekar és szimfonikus zenekar szólistájaként lépett fel, a klasszikus zene mellett a jazz és a világzene területén is otthonosan mozog. 2000-ben Artisjus-díjjal tüntették ki.

A Jazz Teátrum szervezője a Szentendrei Fiatalok Zenei Műveltségéért Alapítvány
Augusztus 21. vasárnap 19.30 óra,
Szentendre. Városháza udvara
Belépőjegy: 1500.- Ft
Jegyek kaphatók a Városháza Étterem Sörözőben
Rákóczi F. u. 1. Tel: 26/505-755,756; 30/9590-509
www.varoshaza-etterem.hu, email: info@varoshaza-etterem.hu

[2005.08.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még