2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Megerősítették! Elmarad a sztárcsapat budapesti bulija
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Világsztárok elmaradt budapesti koncertje és a drága belépők - mi áll a háttérben?

Hegedűs Lászlót, a Live Nation Hungary ügyvezetőjét, Brády Mártont, a Showtime Budapest ügyvezető igazgatóját és Sebők János rockzenei szakírót annak kapcsán kereste meg a távirati iroda, hogy kedden lépett volna színpadra Budapesten az amerikai Smashing Pumpkins együttes, de nemrégiben lemondta koncertjét.

Mint arra Hegedűs rámutatott, a koncertet - a belgrádival együtt - azért mondta le az együttes, mert felszerelése nem érkezett meg idejében Amerikából. Ilyenkor az együttesnek kell fizetnie a szerződés arányos költségeit, amit meg is tesznek, de büntetésről nincs szó. Korábban elmaradt buliknál főleg betegség, közlekedési probléma a lemondások oka.

Hegedűs szerint 20 közepes és nagy nemzetközi koncert fér el a hazai piacon. Ezen kívül rengeteg a kisebb koncert és a nemzetközi szereplőket felvonultató fesztivál. Minden évben van 2-3 nagyobb ingyenes, tömegeket vonzó, propaganda rendezvény nemzetközi szereplőkkel. Mindent egybe véve a magyar piac eléggé telített a vásárlóképes kereslethez képest - vélekedett a koncertszervező.

Koncertek legalább fele veszteséges

A Live Nation Hungary ügyvezetője szerint Magyarországon a koncerteknek legalább a fele veszteséges. "A kulturális fogyasztás depressziós időszakát éljük, az érdeklődés hiánya a politikai légkör és a gazdasági pesszimizmus eredménye" - vélekedett, hozzátéve: a drágább jegyek kelnek el először, az olcsóbb jegyeket nem veszik, ebből látszik, melyik réteg nem jár koncertre. Mint mondta, az iroda nagyon szoros költségvetéssel dolgozik és szinte lehetetlen csökkenteniük a jegyárakat.

Hasonlóan vélekedett a másik vezető koncertügynökség, a Showtime Budapest ügyvezető igazgatója is. Brády szerint a gazdasági helyzet romlása miatt kevesebb ember engedheti meg magának, hogy tízezer forint feletti koncertjegyet vásároljon.

Az árkategóriákat ezért próbálják széthúzni, vannak nagyon drága és viszonylag olcsó jegyek. Brády kiemelte, hogy az elmúlt 20 évben általuk szervezett 350-400 nemzetközi koncertből egy sem maradt el, legfeljebb későbbre halasztódott. A Beastie Boys 1995-ös fellépését 1 hónapos csúszással tartották meg a dobos kéztörése miatt, és az énekesnő torokgyulladása miatt a koncert napján lemondott Siouxsie and the Banshees-koncertet is pótolták.

Sebők János rockzenei szakíró szerint a fizetőképes kereslethez képest a koncertek száma kielégítő. Egyes koncerthelyek, például a Művészetek Palotája, az A38 Hajó és a Petőfi Csarnok a rétegigényeket is kielégítik. A szélesebb közönségrétegeknek szánt produkciók között azonban kevés az újdonságnak számító koncert, sok a "diszkontsztár", akiket turnécsomagokból válogatnak szervezők.

Megcsappant a nagy koncertek látogatottsága

A középrétegek anyagi lecsúszásával a nagy koncertek közönsége ugyanakkor jelentősen megcsappant. Ennek ellenére sok produkció ugyanazt a réteget célozza meg, ezért van nagy neveknél is harmad- vagy félház - mutatott rá Sebők. A szakíró úgy vélte: sokszor a koncertek reklámozása sem kielégítő. A vezető médiumokban drága a reklám, ezért maradnak az újságíró- és rádiós barátok, az utcai plakátok, az ingyenes műsorújságok.

A rock nálunk ma is a kultúra perifériájára szorul - hangsúlyozta Sebők János, hozzátéve, hogy a jegyárak sokszor "teljesen elszállnak", a világpiaci árakhoz képest alacsonyak ugyan, de az itteni jövedelmekhez mérve nagyon magasak. A fesztivál-típusú rendezvényekre van igény, ahol a jegyvásárló többet kap a pénzéért - jegyezte meg a rockzenei szakíró.

- MTI -

[2008.01.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még