2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Olivér Szolnokon
Kapcsolatok
Puskás Péter
Vikidál Gyula

Oliver Szolnokon!

December 21-én tartották a Szolnoki Szigligeti Színházban Lionel Bart nagysikerű musicaljének, az Oliver!-nek a premierjét. Az új direktor, Balázs Péter igyekszik élettel megtölteni a színházat, a népszerű Zsuzsi kisasszony operett után ezúttal egy sok gyerekszereplős, s ettől persze mindig bájos musicalt tűzött színház műsorára. 

Az Oliver! Charles Dickens Twist Oliver című művén alapul, bár a cselekményszál jócskán leegyszerűsödött. A hányatott sorsú árvagyerek története hálás színpadi téma, rengeteg bájos gyerekszereplőt lehet megmozgatni, s jó érzés a színpadon ügyeskedő édes gyerkőcöket látni. Persze ebben a műfajban többféle módon lehet a sikerre apellálni. Eszteró Péter a címszerepben nem nyújt vérprofi alakítást, mint azt tette a kilencvenes évek közepén a veterán gyermekszínész Kazi Balázs, ellenben nagyon édesen csetlik-botlik. A decemberi bemutató idején énekszólója sem volt profizmustól áthatott módon kimunkálva, de friss bája belengte a színházat.

A darab mutatósabb felnőtt szerepeire – egy kivételtő eltekintve – vendégművészeket hívott Radó Denise rendező. Fagint, a gyermek tolvajklán vén szélhámos vezetőjét az egykori rock ikon, Vikidál Gyula alakítja. Vikidál a nyolcvanas években robbant be a honi musical játszás élvonaléba az István a király legendás Koppány alakításával. Olyan robosztus erővel alakította a lázadó magyar úr szerepét, hogy a Rock Színház is hamarosan tagjai közé hívta. Felejthetetlen a Nyomorultak első magyarországi színrevitelében nyújtott Jean Valjean alakítása, de a Jézus Krisztus Szupersztár Pilátusa is fontos mérföldkő volt életében. A kilencvenes évek közepén még remek alakítást nyújtott az Utazás című Kocsák-Miklós musical Szurov őrnagy szerepében, de azóta pályája tagadhatatlanul lefelé tart. A kilencvenes évek végén még láthattuk a Madách Nyomorultak produkciójában, ahol akkor már nem a főszerepet alakította, hanem annak nagy ellenfelét Javert. Ez az alakítás azonban már nem szuggesztív erejéről maradt emlékezetes, hanem Vikidál rohamosan romló hangi kondíciójáról. Az Operahát fantomjában már csak apró mellékszerep jutott az egykor ünnepelt sztárnak. Az utóbbi tíz év mélyrepülése okán meglehetős óvatossággal tekinthettünk Vikidál Gyula újabb próbálkozására. Örömmel jelenthetjük, ez a próbálkozás sokkal reményteljesebb, mint amit várhattunk. Vikidál örömmel mókázik a gyerekekkel. Szerepében meggyőző, énekelni valója nem állítja olyan követelmények elé, melyet már nem tudna megoldani. Jó volt újra látni kiteljesedni egy jó szerepben.

Nagy örömmel láttuk viszont Petridisz Hrisztoszt is, aki szintén régi Rock Színházas. Kisebb szerepek sora után az emlékezetes „Rémségek kicsiny boltja” produkcióban az őrült fogorvost is eljátszhatta. Nehezen felejti, aki abban a szerepben láthatta. Ebben a darabban egy nem túl szimpatikus figurát, az árvaház vezetőjét formálja meg.

Vikidál Gyulán kívül akadt még jól ismert név a színpadon. Puskás Pétert, a harmadik Megasztár döntő tini kedvencét sikerült megnyerni Dörzsölt – a legidősebb tolvaj fiú – szerepére. Puskás elképesztő energiával vetette bele magát a daraba. Megjelenési igazi dinamizmust visz az első negyedórában meglehetősen álmosan poroszkáló előadásba. Ez a fiú színpadra született! Divat manapság a tehetségkutató műsorok felfedezettjeit bántani, gyors felemelkedésüket kritizálni, de teljesen felesleges. Tizenöt perc hírnevükkel melyikük hogyan tud élni, az mutatja meg talpraesettségüket. Puskás jó a szerepben. Remekül mozog, meggyőző az alakítása, egyes pillanatokban „túl sok”, de ha rutint szerez, igenis nézhető, élvezhető színpadi alakításokat várhatunk Tőle. Erre hamarosan Budapesten is lesz lehetősége, hiszen a Madách Színház készülő Webber felújításába, a „József és a színes szélesvásznú álomkabát” című műben egyenesen a címszerepet formálhatja meg olyan művészek mellett, mint a meglehetős színpadi rutinnal rendelkező Nagy Sándor és Serbán Attila.

Az Oliver másik nagykamasz tolvaj szerepét Dósa Mátyás alakítja, akit egyik kereskedelmi tévénk napi gyártású szappanoperájából ismerhetünk. Ő amúgy Puskás váltójaként Dörzsöltet is eljátszhatja a darabban.

Érdemes szót ejteni a színház egyik vezető művészéről, Barabás Botondról is, aki ezúttal Bill Sikes, a gonosz szerepébe bújik. Nagyszerű a szerepben, bár elsősorban nem énektudása okán meggyőző. Sok tartalék lakik ebben az erdélyi színészben, akinek Marosvásárhelyen és Temesváron keresztül vezetett az útja Szolnokra.

A darab mutatós női főszerepére a kitűnő Molnár Szilviát sikerült a teátrumnak megnyernie. Az évekig külföldön dolgozó művésznő tavaly az Operett Színházas beugrásaival tért vissza hazai színpadainkra, majd nyáron a nagysikerű „Jekyll és Hyde” produkció női főszerepében hódított. Alakítása meggyőző, nagyon jól mutat a színpadon, kár, hogy viszonylag keveset, de erről Dickens tehet. Második felvonásbeli szólója pedig a darab legjobb, legemlékezetesebb pillanata. Molnár Szilviának a „Jekyll” prostituált szerepe után megint egy hányatott sorsú és tragikus végű nőalak jutott, a szerelemre reménytelenül éhes, belül tiszta, Oliverért akár önmagát is feláldozni képes tolvajlány szerepében. Neki jut a legszebb dallam, a legjobb dal, ahol ki is eresztheti a hangját. Molnár Szilviát érdemes látni ebben a szerepben, érdemes hallani, amint Nancy remek szólóját énekli. Nyári, következő évad eleji bemutatója, -- a hírek szerint a Vörös Pimpernel – végre nem ilyen keserves sorsú figurát hoz a számára, hiszen Molnár László újabb Wildhorn produkciójában övé Marguerite szerepe.

Nancy szóló dalával el is jutottunk a darab legnagyobb hiányosságához. Ez szinte az egyetlen nagy dal a műben. Szubjektív persze, de nehezen tagadhatom, ez a negyvenéves mű egy másodvonalbeli musical. Kevés benne a sodró melódia, ellentétben néhány ezzel közel egykorú művel (Muzsika hangja, My fair lady). Tisztességes előadás, egy kellemes, szórakoztató este, néhány jó alakítás és egy mű, ami mellett picit elszállt az idő. Azt nem mondhatom, hogy ezért a műért mindenképpen le kell utazni Szolnokra, de aki teheti, nézze meg, megér egy estét!

Jakab Szabolcs

[2008.01.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még