2022. január 25. | kedd | Pál nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Magyar Nemzeti Balett

Szenvedély a Magyar Nemzeti Balettel

„Szenvedély” címmel különleges bemutatóra készül a Magyar Nemzeti Balett, melynek során három eltérő látásmódú koreográfus balettjét tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Állami Operaházban tavasszal.

Már a címválasztás sem véletlen, hiszen Bozsik Yvette, Fodor Antal és Markó Iván darabjainak középpontjában az emberi kapcsolatok, a felfűtött érzelmek és a szenvedélyes viszonyok állnak. A koreográfusok egyfelvonásos alkotásait a Szenvedély című előadás keretében mutatják be tavasszal a Magyar Állami Operaházban.

Bozsik Yvette darabja, a Menyegző Sztravinszkij 1917-ben írott Les Noces című balettzenéjére készül, mely összesen négy táncképből áll. ("A kontyolás", "A vőlegény háza", "A menyasszony indulása" és "Az ünnep"). A koreográfusnő szerint az előadás témája a Nő és a Férfi egymástól való félelme és az eggyé válás utáni vágyakozás kettősségének paradoxonja. Az ismeretlentől való félelem, amely egyúttal vonzóvá is válhat az ember számára, miközben attól tart, hogy az eggyé válás pillanatában elveszítheti függetlenségét.

A tét maga a félelem

Az előadás látványelemei a férfi és női princípium megjelenítését tükrözik Khell Zsolt díszletében. Sztravinszkij zenéje ennek a kettősségnek a rituális színpadi ábrázolását közvetíti, itt a tét maga a félelem, illetve annak megszelídítése. Bozsik Yvette új koreográfiája az Állami Operaház színpadán teljes nyitottsággal ábrázolja az eredeti Sztravinszkij téma mai vonatkozásait.

Fodor Antal A nő hétszer című darabja egy utazás, melynek középpontjában egy férfi és hét nő találkozása és elválása áll.
Az egész élet valójában egy utazás. Megszületünk, találkozunk és elválunk. Minden elválás fájdalmas és minden találkozás egy új lehetőség, egy másik út, amely a nők hódolatán keresztül vezet. Lehet –e igaz barátság férfi és nő között és ha igen, miért nem? Boldogság és a fájdalom váltogatja egymást egészen a halálig. Ilyen az élet ritmusa.

Markó Iván alkotása, A Nap szerettei Carl Orff népszerű művére, a Carmina Buranára készült. Orff zenéjéből derű, jókedv, ártatlan öröm és buja érzékiség árad. Markó Iván mindezen emberi érzések gazdag tárházat a modern balett eszközeivel fogalmazza színpadra. Megjeleníti a születés, az öntudatra ébredés, a szerelem, s a felnőtté válás minden korban aktuális csodáit.

- Opera -

[2008.02.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Büszkék vagyunk! Fotókiállítása nyílt a Zene.hu fotósának a XI. kerületben
Személyesen...

Mága Zoltán: "Nem várt dolgokhoz kellett alkalmazkodunk"
Dupla, teltházas koncerttel...

Megnéztük: TNT koncert a Barba Negrában - képekkel
Megnéztük: Honeybeast koncert a Barba Negrában - képekkel
Az Akváriumban kezdte az újévet a Tankcsapda - képekben
A szerelem és a tehetség illata is ott van az Illatszertárban
Ilyen volt az Esti Kornél 15. szülinapi bulija - képekben
beszámolók még
Otthoni játékok