2024. július 1. | hétfő | Tihamér, Annamária nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Világsztárokkal csábítják a fiatalokat a Zeneakadémiára
Nemzetközi Chopin Zongoraverseny Budapesten
Kapcsolatok
Zeneakadémia (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)
Legnépszerűbb csengőhangok

Készülnek a német-magyar zseboperák

Újabb izgalmas nemzetközi együttműködés részesévé vált a Zeneakadémia: a müncheni Theaterakademie-vel létrejött megállapodás értelmében a többi között egy kortárs magyar opera kerül bemutatásra 2009-ben. További két neves európai intézménnyel együttműködve pedig új média-, és kommunikációs technikákat alkalmazva „zseboperák” születhetnek meg.

A müncheni Theaterakademie-t August Everding világhírű operarendező alapította 1993-ban. Az intézmény a müncheni Hochschule für Musik-hoz tartozik, elnöke 2006-tól Klaus Zehelein elismert rendező, aki korábban tíz évig a Stuttgarti Opera intendánsa volt, melyet öt év alatt négy alkalommal választottak az Év Operaházává Németországban.

A három, többek között 1100 főt befogadó színházteremmel rendelkező intézményben 250 növendék előadásában évente 40 új produkció – köztük színdarab, opera, musical, operett – látható. A Zeneakadémia rektora több alkalommal – egy alkalommal Marton Éva, a magánének tanszék vezetője kíséretében – tett látogatást az elismert intézményben, melyek eredményeként ígéretes együttműködés kereteit fektették le.

A két intézmény közös produkciók létrehozását, valamint az oktatás területén megvalósuló együttműködést – például tanárcserék, növendékek közös fellépése – tűzi ki célul. A megállapodás keretében 2009-ben lesz látható Eötvös Péter A három nővér című operájának előadása a két intézmény növendékeinek közreműködésével, Kovalik Balázs, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója rendezésében.

„Zseboperák” – izgalmas kortárs zenei produkciók négy intézmény együttműködésében

A müncheni Theaterakademie-vel kötött megállapodás mellett további izgalmas nemzetközi projektben vállal szerepet a Zeneakadémia: a müncheni akadémia mellett két további neves európai intézménnyel együtt (a francia ArtZoyd és a holland V2 nemzetközi „média-laboratórium”) uniós pályázatot nyújtott be kortárs zenés színházi produkciók, úgynevezett „Zseboperák” létrehozására.

A pályázatban résztvevő intézmények mindegyike más-más hagyományokkal és profillal rendelkezik, ez jelenti a különleges, interdiszciplináris – kutatási, oktatási és művészi tapasztalatot is magában foglaló – projekt kiindulópontját. Az egyedülálló projekt megvalósításával az új média-, és kommunikációs technikák új perspektívát jelenthetnek a színházi narráció területén.

A projekt három szakasza során először a különféle know-how-k megosztására kerül sor a partnerek között szemináriumok, workshopok keretében, valamint új szoftver-könyvtárat fejlesztenek ki. A második szakaszban a projektben résztvevő négy intézmény mindegyike egy-egy zenés színházi előadást hoz létre meghatározott feltételek mellett, majd a harmadik szakaszban mindegyik előadás látható lesz a müncheni Theaterakademie-n egy kapcsolódó szimpózium keretében.

Előremutató változások

A megszülető előadások segítségével folyamatosan bővülő hálózat jöhet létre kutató központok, alkotók és előadók között. Az előadások alkalmával megszülető tapasztalatokat, folyamatokat dokumentálják és az internet vagy további kommunikációs csatornák bevonásával teszik elérhetővé mindenki számára. Az együttműködés az egyre bővülő Európát is szimbolizálja. Az uniós pályázat eredményének kihirdetésére 2008. júniusában kerül sor.

Az egyre bővülő nemzetközi együttműködések jelzik a Liszt Ferenc Zeneakadémia növekvő szakmai elismertségét. Úgy gondolom, a közös munka során intézményünk tanárai és hallgatói egyedülálló tapasztalatra tehetnek szert. A Zeneakadémia számára a megújulás nemcsak az épületek rekonstrukcióját jelenti, hanem az oktatásban történő előremutató változásokat is, melyek többek között ilyen projektek segítségével valósulhatnak meg. – mondta el Batta András, a Zeneakadémia rektora.

– Zeneakadémia –

[2008.03.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.29.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.26.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
A tizenhétszeres Grammy-díjas...

Yungblud felrobbantotta a Parkot
Visszatért hozzánk Yungblud, a tavalyi Szigetes fellépése...

Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
beszámolók még