2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Szenthelyi Miklós
Legnépszerűbb csengőhangok

"Gyermekkorban kell felébreszteni a muzsika iránti igényt"

"Hiszek abban, hogy a szép zenét hallgató emberek, különösen a fiatalok jobbak lesznek. Az én ifjúságom idején ezzel sokkal többet törődtek, a körülmények azonban nagyon megváltoztak, nekünk ehhez a kihíváshoz kell alkalmazkodnunk" - mondta az MTI-nek Szenthelyi Miklós hegedűművész, aki szombaton vette át a Kossuth-díjat a Parlamentben.

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar művészeti vezetője kimagasló előadóművészi tevékenységéért, a magyar és klasszikus zenekultúra hagyományainak ápolásáért, népszerűsítéséért valamint zenepedagógiai munkássága elismeréseként kapta a Kossuth-díjat.

Szenthelyi Miklós a távirati irodának nyilatkozva kiemelte: alapvető problémának látja, hogy az iskolai énekoktatás gyakorlatilag megszűnt, így az a jelenség, amely világszerte tapasztalható volt az elmúlt években, most már nálunk is mutatkozik, a közönség létszáma, különösen a fiataloké, radikálisan csökkent, ami a kamarazenei műfajokat látványosan érinti.

A művész is azt tartja, hogyha valakiben gyermekkorában nem ébresztik föl a muzsika iránti igényt, akkor később már nehéz rávezetni erre. Ezért ő személyesen, és az általa vezetett Magyar Virtuózok Kamarazenekar is azt választotta: ők keresik föl a különböző közösségeket, elsősorban az iskolákat, hogy a saját eszközeikkel változtassanak ezen a helyzeten.

A zene sokak számára fontos

Ehhez persze támogatókat kell keresni, ez sem könnyű feladat - tette hozzá a hegedűművész, megjegyezve: ennek ellenére nem lankad a kedvük, mert érik őket olyan örömök, mint 2007 novemberében, amikor a Dohány utcai Zsinagógában léptek föl egy zsidó-keresztény összefogással szervezett koncerten. A hangverseny meghirdetésére nem volt pénz, mégis 2800-an jelentek meg, ami azt mutatja, hogy a zene mégis fontos sokak számára - mutatott rá a művész.

Karrierjét felidézve elmondta, hogy éppen húsz évvel ezelőtt alapította meg a Magyar Virtuózok Kamarazenekart. Addig jóformán mindent eljátszott itthon és külföldön, amit egy hegedűs szólistának el kell játszani.

Izgatott, hogy valami mást is kellene csinálnom, ez a valami lett a kamarazenekar. Közben azért a szóló fölkérések is megtalálnak, és a tanításban is érnek örömök. Elmondhatom, hogy a művészi életem teljes, hiszen azzal foglalkozhatom, amit szeretek és közben a szakmai fejlődésre is van módom. - hangsúlyozta a hegedűművész.

Szenthelyi Miklós a budapesti Zeneakadémia hegedű tanszakán Kovács Dénes növendékeként, 1973-ban szerzett diplomát, azóta az intézmény tanára. A hetvenes évek közepétől az Országos Filharmónia szólistája volt, 1988-ban megalapította a Magyar Virtuózok Kamarazenekart, amelynek művészeti vezetője, szólistája és karmestere. Rendszeresen turnézik Nyugat-Európában, Amerikában és a Távol-Keleten. Tizenöt hanglemeze jelent meg, 1986-ban Liszt-díjjal tüntették ki.

– MTI –

[2008.03.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még