2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Megszólaltatták a világ legdrágább hegedűjét!

A világ legdrágább hegedűje szólalt meg a hétvégén egy ingyenes koncerten Moszkvában: a Makszim Viktorov orosz vállalkozó és gyűjtő által idén vásárolt hangszert Pinchas Zuckerman neves izraeli hegedűművész szólaltathatta meg, aki többek között Bach- és Mozart-műveket játszott rajta.

A mintegy 250 éves hegedű Giuseppe Guarneri alkotása, akit a cremonai mesterek egyik legtehetségesebbjének tartanak: apja és nagyapja is elismert hegedűkészítő volt, s Giuseppe a kiváló Nicolo Amatinál tanult. Guarneri-hegedűn játszott többek között Niccolo Paganini, a híres virtuóz is. (Paganini egy másik, Carlo Bergonzi cremonai mester által készített hegedűjét egyébként 2005-ben szintén a Sotheby,s árverési háznál ugyancsak Viktorov vette meg körülbelül egymillió dollárért.)

Napjainkra Giuseppe Guarneri hangszereiből mindössze mintegy 50 hegedű és 10 brácsa maradt fenn. Ezeknek többnyire neve is van: a Moszkvában most megszólaltatott hangszer az ex-Vietan nevet viseli, mivel egyik előző tulajdonosa A. Vietan XIX. századi belga zeneszerző volt, aki istenítette a hegedűt: szinte barátjának tekintette, amellyel húsz éven át osztotta meg örömét és bánatát, s azt írta róla, hogy hangzása egyszerre lágy és szenvedélyes.

Viktorov a hangszert idén vette az egyik aukciós háznál, de árverésen kívül. Ilyen esetekben általában a vásárló jóval többet fizet, mint amennyiért árverésen hozzájuthatna. Viktorov az árról ugyan nem nyilatkozott, de megerősítette, hogy az ex-Vietan többe került, mint az eddig hangszerért fizetett legnagyobb összeg, vagyis 3,5 millió dollár - ezt a rekordot egy Stradivari tartotta.

Oroszországban nagyon sok remek hangszert használnak a muzsikusok. Van, akinek a Szovjetunió idején létrehozott állami alapítvány bocsát ilyet a rendelkezésére. A nyolcvanas években volt rá példa, hogy egy Guarnerit egy zenekari muzsikustól loptak el a koncert szünetében, egyenesen a színpadról, és a nyolcvanas években néha 40-60 ezer rubelért - akkori árfolyamon mintegy 460-960 ezer forintért - lehetett kéz alatt Guarnerit vásárolni, bár az akkoriban a Szovjetunóban ugyanolyan hatalmas összeg volt, mint ma a dollármilliók.
(MTI-Panoráma)

[2008.03.26.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még