2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Zenélő dzseki – iPod-nak is jut hely benne
Elképesztő tárgyak 1.: elbukott az mp3-lejátszók új generációja
Elképesztő használati tárgyak 2: LEGO mp3 lejátszó
Már mobilra is jelennek meg zenék?!
A zenelejátszó mentette meg a kislány életét
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Veszélyes az mp3-lejátszó?

Úgy tűnik, a fiatalok nagyjából tisztában vannak azzal, hogy a túl hangos zene károsíthatja a hallást, mégsem veszik lejjebb iPodjuk hangerejét egy holland tanulmány szerint.

Két középiskola tanulóit kérdezték egy fókuszcsoportos vizsgálat során holland szakemberek. Tapasztalataik szerint a tinédzserek tudatában voltak annak, hogy "csutkára tekerve" az mp3-lejátszók hallásromlást okozhatnak, mégis többségük így hallgat zenét és nem is kíván ezen a szokáson változtatni.

Tipikus kamaszjellemző, hogy a gyerekek magukat sérthetetlennek hiszik, azaz az "általános" veszélyt nem tartják magukra nézve is fenyegetőnek. A hangos zene tekintetében például szentül hiszik, hogy ők "nem érzékenyek" a halláskárosodásra - áll a vizsgálatról szóló tanulmányban, amely a Journal of Pediatrics című folyóiratban jelent meg.

- Ezért határozottan ajánljuk a szülőknek, hogy világosítsák fel csemetéiket a lejátszók használatából eredő hosszútávú és főként visszafordíthatatlan károsodást okozó veszélyekre - mondja a kutatás vezetője, Ineke Vogel hozzátéve, hogy figyeljenek oda az esetlegesen jelentkező panaszokra - fülzúgás, tompa hallás - is.

A szakemberek tapasztalatai szerint ugyanis a szülők valahogy megfeledkeznek a lejátszók kockázatáról: a vizsgálatban résztvevők többsége azt mondta, hogy szülei egyáltalán nem figyelmeztették a halláskárosodás lehetőségére. A gyerekek többsége nem tudta, hogy milyen hangerőszint a "túl hangos".

Veszélyes vizeken jár

Vogel csoportja szerint a 90 decibeles vagy annál hangosabb zaj már veszélyes, de az idegrendszerünk 120-140 decibelig még nem érzi fájdalmasnak vagy legalábbis nagyon kellemetlennek a hangerőt. Így a kutatócsoport tagjai szerint fontos volna, hogy a készülékek gyártói figyelembe vegyék a tanulmányt, s a készülékeken számértékekben is kijeleznék az aktuálisan hallható zene hangerejét, valamint külön figyelmeztető jelzéssel is a használó tudomására hoznák, hogy immár "veszélyes vizeken jár".

Addig is a tanulmány szerzői azt tanácsolják, hogy azok, akik "bedugós" fülhallgatót használnak - mint amilyen például az iPod-okhoz is jár - sose növeljék a hangerőt készülékük kapacitásának 60 százaléka fölé, a hagyományos fejlhallgatót használók számára pedig a 70 százalék legyen a maximum.

(MTI-Panoráma)

[2008.04.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még