2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Megdöbbentő részletek! Lelepleztük a Rúzsa Magdi könyv történeteit
Egy csillogó életpálya részletei
Könyv készült a jövő színészóriásairól - nemcsak musicalbarátoknak
Kapcsolatok
Bárdos Lajos
Pécsi Géza
Legnépszerűbb csengőhangok

Kulcs a zene ajtajához

Rovatunkban, amelyben zenével foglalkozó, nyomtatott formában megjelenő kiadványokat mutatunk be a Zene.hu olvasóinak, most egy roppant hasznos könyvet ajánlunk, amely Pécsi Géza tolla által született.

A könyvvel gimnáziumi tanulmányaim során ismerkedtem meg, ahol két kiváló zenei képzettséggel rendelkező tanárom úgy gondolta: elengedhetetlen zenei intelligenciánk kialakulásához ez a kiadvány. S hogy mennyire igazuk volt, azt jelzi, hogy régen voltam már gimnazista, de még most is gyakran előveszem a könyvet.

A borító két részre osztható, amely praktikus, mert leírja, hogy mi található benne – "Művészeti, zeneelméleti és magyar népzenei alapismeretek", illetve megtalálható a könyvnek is a címe, amely nem más, mint „Kulcs a muzsikához.” A grafika is ennek megfelelő, ugyanis egy ajtó látható, amelyet éppen egy Violin-kulcs nyit.

Két részből áll

Az előszóban a szerző mellett nem kisebb szakmai tekintély méltatja a kötetet, mint Bárdos Lajos. A tartalomjegyzék is világosan felépített, praktikus, hogy a könyv elején kapott helyet. Egyébként a kiadvány két részre tagolódik, az első rész a Művészeti alapismeretek a zene tükrében, a második része pedig a Zeneelméleti és népzenei ismeretek.

Gazdagon illusztrált

A kötetben szinte nem lehet olyan oldalt találni, amely ne lenne illusztrálva, akár színes, akár fekete-fehér fotóval, vagy éppen grafikával. Azokat a részeket pedig, amelyeket különösen fontosnak tartott a szerző, kék háttérre szerkesztették, hogy rögtön szemet szúrjon az olvasónak. Előszeretettel alkalmazták a szerkesztés során a félkövér és dőlt betűtípust, amely szintén remekül tagolja a szöveget. Kiemelendő még, hogy a képaláírásokról sem felejtkeztek el, így világos és érthető minden illusztráció.

A zenei kialakulásának illetve fejlődésének története természetesen kronológia-sorrendben van taglalva, így kivalóan nyomon követhető minden egyes korszak jellegzetessége, legyen szó akár az ókorról, a romantika vagy éppen a barokk koráról, csak pár példát kiragadva a teljesség igénye nélkül. Számos kotta-reprodukció is helyet kapott a lapokon, mely remek szemléltető eszköz mindenkinek, aki egy kicsit is konyít a kottaolvasáshoz, aki pedig nem, arra meg éppen ösztönzőleg hathat.

Ami a zeneelméletet illeti

Zenei tanulmányaim rettegett emlékei a szolfézsórák, amikor meg kellett tanulni, hogy mi a pentaton, a kvintváltás, a keresztek és sorolhatnám. Ám ebben a könyvben minden benne van, ami ahhoz kell, hogy egy kicsit is kellemesebb, érthetőbb legyen az egész téma. Az egyik kedvenc ábrám belőle az, amikor a metronómot magyarázza, mert azt soha nem érettem meg, hogy hogyan is működik, s mit mutat.

Ám a tankönyv segítségével már ezt is tudom. Csakúgy, ahogy a „kvintkört” is innen sikerült megértenem. Számos dicséretet lehetne még felsorolni, de azt hiszem, nem kell annál több, mint hogy ez az egyetlen gimnáziumi könyvem, amely olyan helyen van a könyvespolcomon, ahonnan könnyedén elővehetem…

Ez a könyvajánló kicsit személyesebbre sikerült, mint az eddigiek, de talán az igazi önálló tapasztalatra alapozva többeknek meghozza a kedvét ahhoz, hogy megismerkedjen a művészettel, a zeneelmélettel és a magyar népzenei alapismeretekkel. Pécsi Géza könyve hasznos és nagyon tanulságos, forgassuk bátran és tanuljunk!

– Havassy Anna Katalin –

[2008.05.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még