2024. május 10. | péntek | Ármin, Pálma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
A Szegedi Szabadtéri Játékok
Kapcsolódó cikkek
Cikk törölve
A Csárdáskirálynő királya – Interjú Alföldi Róberttel
Hatalmas közönségsikert aratott Rómeó és Júlia Szegeden

Rekordokat döntött az idei Szegedi Szabadtéri Játékok

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei rendezvénysorozata a megújult művészeti koncepciónak, a számos népszerű produkciónak, valamint a jegyértékesítés területén bevezetett újításoknak köszönhetően közel 243 millió forintos rekordbevétellel zárult.

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2005-ös évadja számokban
Idén július 1. és augusztus 21. között került megrendezésre a Szegedi Szabadtéri Játékok a város újjáépült, megszépült belvárosában. Az ország nagy hagyományokkal rendelkező nyári fesztiválja rekordbevétellel zárult: a szervezők az eredetileg tervezett 185 millió forint helyett közel 243 millió forintos bevételt értek el. Az idei fesztivál nemcsak a pénzügyi eredmények, hanem a nézőszám tekintetében is csúcsot döntött: a Játékok programjaira minden előzetes várakozást messze meghaladva, összesen 68 ezren voltak kíváncsiak, amely 86%-os látogatottságot jelent.

A Játékok legsikeresebb produkciója a Budapesti Operettszínház népszerű előadói által bemutatott Rómeó és Júlia című musical volt, a zenés darab hét előadását összesen több mint 29 ezren látták. Nagy népszerűségnek örvendtek a Játékok egyik önálló produkciója, az Alföldi Róbert rendezte Csárdáskirálynő előadásai is, az operettet mindhárom alkalommal teltházzal, összesen több, mint 12 ezer néző előtt játszották.

Sikeres újítások a jegyértékesítés területén
A Játékok előadásaira szóló belépők értékesítése márciusban kezdődött. Változás a korábbi gyakorlathoz képest, hogy a jegyeket a nézők nem értéklevélben kapták meg, hanem országszerte 3500 szerencsejáték-fogadóirodában, valamint az egyes települések teleházaiban is átvehették az internetről közvetlenül kinyomtatható belépőket. Az országos jegyértékesítési hálózat segítségével – beleszámítva az interneten keresztül történő jegyeladásokat is – összesen a jegyek mintegy 20%-a kelt el.

A Játékok történetében első alkalommal került sor bérletes konstrukció bevezetésére, mely igen kedvező fogadtatásra talált: a Néptáncgála és a Rómeó és Júlia előadásaira szóló valamennyi, mintegy 1800 bérletet értékesítették. A Játékok sikerprodukciója, a Rómeó és Júlia két előadásán a hatalmas érdeklődésre való tekintettel sétálójegyek bevezetésére került sor, ebből összesen több mint 1100 darabot értékesítettek. A népszerű musical három előadásának igazgatósági páholyaira a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Délmagyarország című napilap jótékonysági aukciót hirdetett: a sikeres kezdeményezés eredményeként félmillió forint támogatásban részesült a Szegedi Gyermekklinika „Szegedi gyermekszívek gyógyulásáért” Alapítványa.

A Szegedi Szabadtéri Játékok programkínálata
A 2005-ös fesztivál széles programkínálatában mindenki megtalálhatta a kedvére való előadást: a szegedi Fiatalok Éve jegyében a szervezők külön hangsúlyt helyeztek a fiatal korosztály ízlésének leginkább megfelelő darabok kiválasztására is. Idén új helyszínnel is bővült a fesztivál, az Újszegedi Szabadtéri Színpad a Dóm téri produkciók közötti szünetekben kínált izgalmas programokat a nézők számára, így a közel két hónapos fesztivál ideje alatt folyamatosan zajlottak az előadások. A Játékok új helyszínén volt látható a fesztivál másik önálló produkciója, a János Vitéz Hegyi Árpád Jutocsa rendezésében.

A tavalyi sikerre való tekintettel a Játékok programjában immár második alkalommal szerepelt Verdi Nabucco-ja. A teltházas előadásokon a főszerepeket ezúttal Paolo Gavanelli, a világhírű olasz bariton, valamint Rálik Szilvia, a pályáját Szegeden kezdő fiatal operaénekesnő játszotta, akik kiváló produkcióval kápráztatták el a közönséget.

A legnagyobb közönségsikert a Budapesti Operettszínház sztárja, Szinetár Dóra és Dolhai Attila főszereplésével játszott Rómeó és Júlia aratta. A hat előadás jegyeit az értékesítés első heteiben elkapkodták, a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a Játékok vezetése pótelőadás beiktatása mellett döntött. A népszerű musical összesen hét előadása teltházas közönséget vonzott. A Dóm tér széksorai a Csárdáskirálynő három előadásán is megteltek: az Alföldi Róbert rendezésében, parádés szereposztással játszott nagyoperett szintén hatalmas sikernek bizonyult, ezért a fesztivál vezetése az előzetes tervek szerint a jövő évben is műsorra tűzi a produkciót.

Szegedi Szabadtéri Játékok: sikeres szervezeti átalakítás és további tervek
Szeged Város közgyűlésének 2004. évi novemberi határozata értelmében került szétválasztásra a Szegedi Nemzeti Színház és a Szabadtéri Játékok szervezése, a fesztivál körüli teendők elvégzésére az Önkormányzat létrehozta a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Kht.-t. Az előzetesen elfogadott üzleti tervhez képest a Kht. a Dóm téren a Rómeó és Júlia musicalből plusz egy előadást hirdetett meg, valamint önálló produkcióként az Újszegedi Szabadtéri Színpadon műsorra tűzte a János Vitézt, mely három alkalommal volt látható a Játékok új helyszínén. A szervezők az előzetes vállalásaikon felül, az idei évadban a Dóm téri színpad bérbe adásával lehetővé tették, hogy George Benson, a jazz meghatározó alakja Szegeden lépjen fel.

Az intézmény önálló működése révén lehetőség nyílik a hatékonyabb, gazdaságosabb munkára: a gazdasági társaság egyéb, későbbiekben tervezett vállalkozási tevékenységéből származó plusz bevétele is a Játékok szervezésére fordítható. A Játékok vezetése az idei többletbevételt a többi között műszaki felújításokra, a következő évi előszerződések megkötésére fordítja.

A Kht. a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet a turizmus élénkítésére: ennek érdekében saját utaztatási hálózat kiépítését tűzte célul. Az intézmény a jövőben Szeged városmarketingjében is erőteljesebb szerepvállalást tervez, a szegedi fesztiválnyár koordinációs feladataiban kíván részt venni.

[2005.08.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.09.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.05.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
A világ legjobb ABBA tribute...

Mefisztóland a Katonában
Április 27-én mutatta be a Katona József Színház a Mefisztóland...

Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
beszámolók még