2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Perényi Miklós
Komolyzene

Film készült a Kossuth-díjas zenészről

Portréfilm készült a világhírű Perényi Miklós Kossuth-díjas gordonkaművészről, az 50 perces alkotást a Zeneakadémián mutatták be, a Magyar Televízió pedig pünkösdkor sugározza.

Bársony Ágnes, a film szerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy a filmet Mérei Anna rendezte, akivel korábban Schiff Andrásról is együtt forgattak hasonló portrét.

Beszámolt arról, hogy a forgatást január 5-én és 6-án kezdték, amikor Perényi Miklóst a kollégái 60. születésnapja alkalmából koncertekkel köszöntötték. Hozzátette: sikerült egy archív híradórészletet is megtalálniuk 1957 novemberéből, amelyen az akkor 9 éves, rövidnadrágos kisfiú élete első koncertjén egy magasított dobogón játszik. A film végigköveti, miként vált a csodagyerekből "csodafelnőtt", akit ma a világ legnagyobb csellistái között tartanak számon.

– A portréfilmben megszólal a kollegiális, művészi és emberi-családi kapcsolatokról a nővére, Perényi Eszter hegedűművész, a Zeneakadémia tanszakvezetője, Kocsis Zoltán zongoraművész-karmester, Takács-Nagy Gábor hegedűművész, Eötvös Péter zeneszerző és Batta András, a Zeneakadémia rektora. A két, egyébként szűkszavú muzsikus barát, Schiff András és Perényi Miklós pedig egymással beszélget - fűzte hozzá Bársony Ágnes.

A szerkesztő elmondta még, hogy a filmben visszatérő képi motívum, ahogyan Perényi Miklós megy a körúton és villamoson utazik hátán a csellójával. Azt is bemutatja a film, hogy zárkózottsága ellenére Perényi Miklós teljes életet él, biciklizik, hegyet mászik, figyel az étkezésére, hogy szellemi és lelki értelemben egyaránt jó karban tartsa magát. A zenebarátok szélesebb köre előtt ismert, hogy a gordonkaművész komponál is; igaz, a műveit még nem szánja a nyilvánosságnak, utazásain csiszolgatja őket.

Perényi Miklós gordonkaművész 1948-ban született Budapesten. 7 éves korától a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult Zsámboki Miklós és Banda Ede növendékeként, többször is részt vett Pablo Casals mesterkurzusain. A klasszikusoktól a kortárs zeneszerzőkig számos művet játszott lemezre. Liszt Ferenc-, Bartók-Pásztory-díjas érdemes és kiváló művész, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje polgári tagozatával, 1980-ban, majd 2007-ben is Kossuth-díjjal tüntették ki, emellett Prima Primissima Díjat is kapott tavaly.

– MTI –

[2008.04.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még