2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Az óceánjáró zongorista
Képgalériák
Novecento az Örkényben

Novecento az Örkényben

„Amíg van egy jó sztorid talonban, és van, akinek elmesélheted, nincs nagy baj”.

A (régi) új Örkény Színház legújabb darabja, a Novecento, sokak számára nem lesz teljesen ismeretlen. Ugyanis az olasz Alessandro Baricco monológjából 1998-ban Tim Roth főszereplésével Giuseppe Tornatore rendezett filmet, Az óceánjáró zongorista legendája címmel, operatőre Koltai Lajos volt. Zenéjét Ennio Morricone írta, és a vége főcím dalt, pedig a Pink Floyd egykori alkotó géniusza, Roger Waters énekelte.
A létező-nem létező titokzatos zongorista virtuóz Novecento történetét a mostani színdarabban egy hajléktalan meséli el nekünk. Hogy igaz-e amit hallunk tőle? Ki tudja. Talán. Talán nem. De nem is ez az érdekes. Hanem inkább az, mit veszünk ki ebből, miféle embereket képzelünk el magunk elé. A trombitás és a valóban létezett Virginian óceánjáró zongoristájának igaz, vagy csak hamis története. A Csuja Imre által megformált ember őszintesége – még ha elbeszélt története megkérdőjelezhető is olykor –, érzelmekkel teli „mesemondása” igen rokonszenves számunkra. Egyszerre felnézünk rá, sajnáljuk, de talán néha irigyeljük is.
Izgalmas a hallgatónak az is, hogy a ködös sztoriban több valóságos elem is szerepel: ilyenek a valós helyszínek, a hajó, és természetesen az említett egykori briliáns dzsessz zongorista, az amerikai Jelly Roll Morton. Mortont a maga idejében sok helyen, mint a dzsessz feltalálóját emlegették! Valóban ő volt a 20-as évekbeli, korszakos jelentőségű New Orleans jazz sound egyik atyja, aki sajnos a műfaj reneszánszát már nem érte meg. 1941 júliusában halt meg. Akkor, mikor a dzsesszt még művészeti ágként sem ismerték el, egy zenetörténet-kutató interjúsorozatot készített vele (1939) a washingtoni Kongresszusi Könyvtár számára. Morton stílustörténeti fejtegetésekkel tarkított zenefelvétele ma már felbecsülhetetlen érték. A nagyközönség sajnálatosan csak Jelly Roll halála után találkozhatott először ezzel a felvétellel.
Az Örkény Színház legújabb sikergyanús előadását a kiváló színész-rendező Lukáts Andor (Portugál, „Művészet”) állította színpadra. Zenéjét Vedres Csaba (After Crying) szerezte. Dramaturg: Guelmino Sándor.
Gerebics Sándor

[2005.03.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még