2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Moór Bernadett: "Egy dologban nem voltam hajlandó kompromisszumra"
Kapcsolódó Kiadványok
Moór Bernadett (Bedhy): Elkésni szépen kell
Kapcsolatok
Moór Bernadett (Bedhy)

Couple, jazz, tango, szamba, itt a 21. században Moór Bernadettől

Az énekesnő Elkésni szépen kell lemezét hallgattuk meg.

Kezdhetnénk akár így is a lemez bemutatását, egy jól ismert tv-műsor hatására. Korunk emberének a név lehet, hogy nem mond semmit. Ki is Moór Bernadett? Ki az, aki felrúgja a magyar könnyűzene bűzölgő mocsarának szabályait és egy egész Big Banddel hangszerelt, szenzációsan jó lemezt ad ki, ahol a zene és az ének kapja a főszerepet?

Menjünk egy kicsit vissza az időben! Egészen a kilencvenes évek elejére. Talán sokan emlékeznek az akkori kor egyik mesterségesen összerakott, gazdájának pénzt kereső lánycsapatára Bestiák néven! Igen, a hölgy ezen csapatot erősítette Bedhy néven. Azóta eltelt pár év. Véget ért a zenekarok gyártása, azaz nem teljesen ért véget, csak nem ismerik be a gyártók. Bedhy pedig a rengeteg falunapos, sörfesztiválos és diszkóhakni után nyugovóra tért, élte a kis maga asszonyos életét, gyereket szült, főzött, mosott, takarított és mi szépen elfelejtettük.

Bedhy visszatér

Erre 2008-ban Bedhy visszatér, immár saját néven és olyan muzsikával, ami valósággal simogatja a magyar gagyihalmaztól megtépázott füleinket. Tehát ahhoz, hogy tudjuk értékelni Moór Bernadett albumát, igényesnek kell lennünk zeneileg, ami csak kevés honfitársunkról mondható el, illetve nem árt minimális szinten zeneileg tanultnak lenni. Mert amíg ez tőlünk nyugatabbra az alapműveltséghez tartozik és a legtöbb háznál még valamilyen zongora is van, nálunk ez sok esetben kimerül a mjúúzik centerben és a mulatós CD gyűjteményünkben, ami ráadásul mind a TDK és a Verbatim együttestől van. Nade térjünk vissza Bernadettre, azaz Bernadett lemezére!

A lemezt kézbe véve abszolút az igényesség jut a külsőségekről az eszembe. Bár a műanyag tok kinyitása, elsőre nem jött össze nekem, de rövid tanakodás után rájöttem. Kedves vásárló! Nem feszegetni, hanem nyomni! Mármint a szélét. Aztán nyitni! A külső után természetesen a belső is gyönyörű. Elolvasva a borítót, jön a második meglepetés.

Ennyi zenészt felsorolva már nagyon rég láttam lemezen és ráadásul mindegyik játszik is rajta. Fekete-Kovács Kornél és a Modern Art Orchestra 27 fő (!), RTQ Kamarazenekar 26 fő (!) és a MAO szeptett illetve kvartett! Minden dal Fekete- Kovács Kornél hangszerelése, aki számomra egy etalon. Úgyhogy ígéretes lemez elé nézünk. Node halljuk.

Egy igazi Bestia

Első dal a címadó szerzemény. Hát nem csalódtam. Igazi hangszeren, igazi zenészek játsszák a zseniális hangszerelésű muzsikát és rájövünk, hogy az egykori Bestia, békebeli sikerei csúcsán valóban csak árnyéka volt előadói önmagának. Profi, rutinos éneklés, amibe belekötni nem nagyon lehet és olyan előadásmód, ami példaértékkel bírhat minden énekes számára.

Ráadásul nagyon érződik Bernadett hangján, a képzésből fakadó 100 % pontosság és technika, ami párosul egyfajta vendéglátós rutinnal, illetve könnyedséggel, és a vendéglátóst itt most tessék a legjobb értelemben venni. Félreértések elkerülése végett itt most nem a „Rézműves Áládár bácsi” borgőzös vendéglátó művészetére gondolok! Bernadett olyan könnyedséggel énekli ezeket a cseppet sem egyszerűnek és párhangosnak mondható dalokat, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Most ezen esetben nem megyek végig minden dalon, hiszen mind, egytől egyig szenzációs. Egy pár dalt emelnék ki, amelyek még kiválónál is kiválóbbak! Álmos tangó. Ez a dal egy igazi időutazás a 20-as, 30 as évekbe. Egy érdekes hangulatba kerülhet azon hallgató, aki figyelmesen hallgatja a lemezt. Zseniális dalszöveg, kiváló muzsika, stílusos előadás. Ilyen dalokat csak a régi recsegős Karády lemezeken hallhattunk.

2008-ban, egy hangmérnöki szemmel nézve is kiváló lemezen hallgatva, pedig egyedülálló élmény! Aki még nem hallott igazi szambát, annak is, meg persze mindenkinek ajánlom az ötödik dalt: Te jutsz a szamba. Ötletes a cím, könnyed, latinos hangvételű, de ugyanakkor súlyos muzsika és zenészeknek egy igazi hangszerelési tanulmány ez a dal. Pesti Broadway! Duett Horváth Charlie-val. Bernadett zseniális hangját a lemeznek ennél a résznél járva, már- már megszoktuk, de amikor Charlie megszólal! Hát igen. Ettől Charlie Charlie! Egy olyan világról szól a dal, amit mi sajnos nem láthattunk. Egy olyan világról, mikor még volt pesten igazi kultúra és minden a művészetről szólt, a pesti éjszakába.

Egyszer volt, hol nem volt....

Ma már elképzelhetetlen, hogy „Zerkovitz szól- a Csókos asszony megy épp”. Tudom, hogy ez a régmúlt, de ha mondjuk a pesti éjszakáról 80-100 év múlva írnánk egy dalt, ami a mai helyzetet tükrözi, az körül- belül úgy nézne ki, hogy „a japán fejű DJ tág pupillával bólogat épp, bekapunk és felszívunk mindent, így lesz az éjjelünk szép” !

Na persze manapság van olyan is, aki nem eme fajtáját választja a szórakozásnak a pesti éjszakában, az büszke lehet önmagára. Mindegy! De a mondani valóját a dalnak átérezhetjük! A következő Lotto Blues megint csak egy zseniális dal, Hajós András mesteri dalszövegével. Egyszer volt, hol nem volt.... ez pedig úgy ahogy van, egy csodálatos nóta, olyan mondandóval, és szöveggel, amilyet nagyon rég hallottam.

Összegzésül: Bernadett nagyot vállalt ezzel a lemezzel, hisz nem alázkodott meg semmilyen feltételnek és szerintem olyan lemezt készített, mint amiről álmodott. Olyan ez a lemez, mintha visszamennénk a 40-es évekbe egy hangstúdióval, beültetnénk az akkori zenészeket, felvennénk őket és a kész anyagot áthoznánk 2008-ba. Itt pedig hozzáadnánk Moór Bernadettet. Stílusos előadás, koncepció, tudatos zeneírás és felépítés. Ez valahogy hiányzik sok mai magyar lemezből. Persze akinek nem inge, ne vegye magára.

Erről az anyagról semmilyen negatívumot nem tudok elmondani. De semmit! Ugyanakkor úgy látom, hogy Magyarországon a nagyközönség egyszerűen agyilag ettől a zenétől le van maradva. De fényévekre. A DJ- k és mulatós bohócok országában ilyen lemezt kiadni és felvállalni nagy dolog! Akik ezt a zenét szeretik, az sajnos nálunk csak egy szűk réteg, de bízzunk benne, hogy ez folyamatosan gyarapszik majd.

Ez a lemez igazi szellemi táplálék a zeneszerető embernek. Ajánlott a fogyasztása, egy csendes szobában, ahol nincs más, csak a hallgató és a zene. Kizárjuk a külvilágot és olyan zenei élményben lesz részünk, hogy csak na.......! Régen írtam már ilyet magyar lemezről, tulajdonképpen még soha. Köszönhetjük ezt Moór Bernadettnek és ezen csodálatos album alkotóinak, a dalíróktól kezdve, a hangszerelőkön át, a borító designeréig!

-norro-

[2008.07.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még