2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Filmzene: My Blueberry Nights - A távolság íze
Kapcsolatok
Filmzene
Norah Jones

A távolság íze a zenében olyan, mint egy lórúgás

Egy kis magyarázatra szorul a kezemben tartott lemez. Mi is ez a My Blueberry Nights? Nos, nem más ez, mint egy filmzenei album és a film is ugyanezt a címet viseli. Hazai mozikban „A távolság íze”- ként szerepelt. Maga az alkotás egy hong-kong-i rendező, bizonyos Wong Kar Wai és ez a film, „Karvaly” úr első nemzetközi produkciója. Nevezetesen hong-kongi, kínai, francia romantikus filmről van szó, amerikai színészeket sem nélkülözve.

Maga szereposztás is nagyon ígéretes: Norah Jones, Jude Law, Rachel Weisz, David Strathairn, Natalie Portman. A nevek közt egy érdekesség. Norah Jones! Igen! Ő az a hölgy, aki különleges énekhangjával és zongora játékával vált jazzrajongók millióinak világszerte etalonjává. Itt most színészi arcát is megmutatja.

A filmzenei albumok számomra mindig érdekesek voltak. Ha nem látta a hallgató a filmet, akkor sok dalt nem érthet, illetve nem tud dalokat képekkel beazonosítani. Ez azért fontos, mert filmzenék esetében a képekhez és szituációkhoz írják a zenét általában. Így a kettő egyszerre nyújt teljes élményt a néző (és a hallgató) számára. Én nem láttam a filmet, de hogy nagyjából képbe (!) legyünk, egy pár sor az alkotásról, a Port.hu hasábjairól.

Jeremy egy New York-i kávéház tulajdonosa, az egyik vendége, Elizabeth tőle tudja meg, hogy a barátja ott járt egy másik lánnyal. Az összetört szívű, megcsalt lány estéről estére betér a kávézóba, remélve, hogy volt párja eljön az otthagyott lakáskulcsáért. Éjjelente sokat beszélgetnek Jeremyvel, kiderül, hogy a fiú azért nem ment még el a városból, mert azt reméli, hogy volt barátnője egyszer visszatér hozzá. Egy nap Elizabeth váratlanul elhagyja New Yorkot, Memphisbe, majd Las Vegas-ba költözik.

Norah Jones nyitja a sort

Szeretné újra megtalálni régi önmagát, és eltávolodni volt barátja emlékétől. De Jeremy-től nem akar elszakadni, képeslapokat küld a fiúnak, és beszámol azokról az emberekről, akikkel a sors összehozza. Jeremy-nek egyre jobban hiányzik a lány, de mivel a képeslapokon nincsen cím, nem tudja megtalálni...  Na! Ez aztán kacifántos történet. Romantika a javából. Lássuk milyen muzsika dukál ehhez a bonyolult szerelmi történethez.

Természetesen Norah Jones nyitja a sort. Tőle megszokottan zseniális a „The Story” című muzsika. Cat Power! Mielőtt valami energiaitalra gondolnánk, elmondom, hogy egy énekesnőről van valójában szó. Neki két dala is szerepel az albumon. „Living Proof” és a „The Greatest”. Két zseniális track egy csodás hangtól. Említést érdemel még Otis Redding„Try a Little Tenders” szerzeménye is. Ruth Brown „Looking Back”- je, egy hamisítatlan blues, gospel-es elemekkel és a hangot pedig Edith Piaf-hoz hasonlítanám leginkább.

Mavis Staples „Eyes on the Prize”-vel képviselteti magát a lemezen. Nagyon jó kis felvétel. Rögtön az egyik kedvencem lett. A másik számomra gyönyörűség a Hello Stranger „Devil’s Highway” című nótája. Ajánlom mindenkinek. Csodálatos hang és zene. Szóval várakozáson felüli a lemez. Instrumentális (ének nélküli) szerzemények is helyet kaptak a korongon.

A Pajaros kivétel

Ezek a filmben egy- egy jelenethez csatolt zenei aláfestések, amelyek sokszor a filmet nézőnek fel sem tűnnek, mert a jelenetre figyel. Most kiragadva a filmből és képétől megcsupaszítva önálló dal formájában próbálnak új értelmezést kapni. Ezek egy-egy dal között, inkább nyugvópontot jelentenek a lemezen. Így színesítik azt, de önálló dalként sajnos nem állják meg a helyüket. Talán a Gustavo Santaolalla „Pajaros”- a lehet kivétel ez alól.

A filmzenei lemezek talán azért jók és azért van létjogosultságuk, mert egy-egy dal csak részleteiben hangzik el a filmben, úgy, ahogy a filmbéli szituáció megkívánja. Ezek a nóták pedig nagyon jók. Megérdemlik, hogy teljes mivoltában megmutassák a nagyközönségnek.

A My Blueberry Nights album egyébként tipikusan az a lemez, amit a multi áruházakban 99 Ft- ért lehet kapni, mert ebből tömegesen nem lehet eladni. Sajnos. Ez tipikusan, az az eset, amiért érdemes a boltok olcsó lemezeit nézegetnem, aminek az lett a vége, hogy rengeteg lemezt vettem, nagyon olcsón. Végig hallgatva őket, olyan gyöngyszemeket találtam és olyan zseniális darabokat, hogy azóta is a kedvenceim. Igazi és értékes muzsika.

Romantika kedvelőknek ajánlott

Az előadókról senki nem hallott errefelé és ezek az ismeretlen előadók olyan dolgokat tesznek, hogyha valamelyikőjük hirtelen magyar előadóművésszé válna, sok mai magyar „sztár” mélységesen hajbókolva és elszégyellve magukat, állhatna elé. Kijelenthetem, hogy a My Blueberry Night is ide tartozik.

Tehát a romantikus filmek kedvelőinek bátran ajánlom a mozit, ha még nem látták. Az albumot pedig a jó zene kedvelőinek. Illetve szerelmeskedő pároknak feltétlenül és kötelezően a zenetárba felvenni. A hatás, mint egy lórúgásé. Ez személyes tapasztalatom is.

-norro-

[2008.09.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még