2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Sajótájékoztató képei
Kapcsolatok
Fonó Budai Zeneház
Kapcsolódó események
10 + 10 Civil a Fonóban!
[2005. október 1.
szombat 20:00]

10 éves A Fonó Budai Zeneház
 

Népzene, néptánc, világzene, jazz, vendégvárás

A Fonót azért alapították, hogy legyen... egy hely, ahol össze lehet jönni.

A Fonó 1995 óta tartó, tízéves tevékenységét elsősorban azok ismerik és kedvelik, akik a magyar hangszeres népzene és néptánc, valamint az – ebből is táplálkozó – itthoni jazz és világzene iránt érdeklődnek.

A tíz év alatt náluk fellépő különböző zenei formációk száma meghaladja az ötszázat. A kiadóként is működő Zeneház folytatja értékmentő népzenei CD-sorozatát, az Új Pátriát; az idén jelent meg a 18. opus, a Nagysármás – Belső-mezőségi népzenét tartalmazó felvétel, vagy a Csík zenekar „Be sok eső, be sok sár…” című lemeze. A Fonó kiadói arculatához különleges zenei produkciók megjelentetése is hozzátartozik, mint a David Murray és a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band felvétele, továbbá Horváth Gyula: 2. Vonópárbaj I., valamint Unger Balázs és barátainak „Második forduló” című CD-je is, melyek szintén 2005-ben valósultak meg. Az idén még öt új lemez várható a Fonó Budai Zeneház gondozásában.

A Ház programjait a jövőben is főleg jazz-, világ- és népzenei koncertek, fesztiválok, táncház-rendezvények, kiállítások, és gyakran különleges személyiségeket felvonultató előadások képezik – ahogy eddig is ezek voltak jellemzők. A bővülő kínálatot több klub-rendezvény, táncház-est és tematikus koncertsorozat is jelenti. Rendszeres program például a szerda esténként sorra kerülő magyar népzenei koncert és táncház, mely minden alkalommal néptánc tanulással kezdődik, és valamelyik neves zenekar fellépésével folytatódik.

Az utóbbi hónapokban a Fonó, a Téka, a Méta és a Dűvő zenekarok, valamint az erdélyi Magyarpalatkai banda váltogatta egymást szerda esténként. A jövőben újabb ismert népzenekarok is bekerülnek a rendszeres műsorba. Szintén hetente jelentkezik Budai László tangó-táncprogramja, mely a kezdőktől a haladókig várja az érdeklődőket, valamint a Bemutat-Ő című sorozat, melyen kedd esténként tehetséges fiatal zenekaroknak kínálunk bemutatkozási lehetőséget. Havonta látható és hallható a Makám együttes klub-koncertje, mely minden alkalommal biztos siker. Ugyancsak vonzó előadások a Sebő együttes „szenior” táncház programja, mely a hőskori nemzedéket, azaz a mozgalmat elindító muzsikus-táncos személyiségeket vonultatja fel. Jelenleg három, havonta rendszeresen működő klub-előadást érdemes még megemlíteni, a Só együttes, a KMB (azaz a Kormorán Memory Band), valamint a Jazz és Folk című koncerteket; ez utóbbi események rangját olyan nevek fémjelzik, mint Dresch Mihály, Balogh Kálmán, Tűzkő Csaba vagy Borbély Mihály.

A gyermekprogramok állandó és sikeres szereplői a Kolompos zenekar. Az idei ősztől pedig minden eddiginél gazdagabb, különböző életkorokhoz kapcsolódó tematikus gyerek-előadások is gazdagítják a Fonó életét; a legkisebbeknek szóló játékos foglalkozásoktól a báb- vagy dramatikus játékokig.
A Ház a jövőben is havonta ad helyet nívós képzőművészeti kiállításoknak, esetenként pedig igazi sztárokat is felvonultató – olykor nemzetközi – jazzfesztiváloknak is. Az idén első alkalommal került megrendezésre az I. Újbuda Jazzfesztivál, három XI. kerületi intézmény – a Fonó mellett a Mu Színház és az A 38 hajó – közös rendezésében.
A Fonó szervezői minden olyan rendszeres programot műsoron tartanak, mely a Ház értékorientált koncepciójához illeszkedik. Ha pedig bármely program érdektelenségbe fullad, arra gyorsan és rugalmasan reagálnak a szervezők - vagyis módosítják a műsorstruktúrát.

Szakmai elismerések, amelyeket a Fonó tevékenysége kapott

2000. március Gramofon kritikusok díja „Az Év Jazz lemeze” – Dresch Mihály: Mozdulatlan utazás
2000. október Fővárosi Önkormányzat „Pro Cultura Urbis” díja
2001. szeptember e-Festival 1. díja – Pátria CD-ROM
2001. november Gramofon különdíja – Új Pátria sorozat
2001. november Gramofon „Az Év Jazz hanglemeze díja”
2002. január MAHASZ Arany Zsiráf díj
2002. augusztus Kultúraközvetítők Társasága – Fehér Rózsa díj

A Fonó tevékenységének legfontosabb eredményei

Több mint 500 különböző művész produkciója a zeneházban az ország határain belülről és túlról. A Kárpát-medence népzenei együtteseinek teljeskörű regisztrálása, fellépési lehetőségek folyamatos biztosítása Magyarország különböző zenei eseményein, fesztiváljain.
Külföldi népzenei, világzenei jazz-zenei formációk bemutatása a magyar közönségnek; magyar együttesek delegálása külföldi fesztiválokra: Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Finnország, Franciaország, Grúzia, Hollandia, India, Izrael, Írország, Japán, Jugoszlávia, Lengyelország, Mexikó, Németország, Nigéria, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Románia, Skócia, Spanyolország, Svájc, Szenegál, Szlovákia, Ukrajna, USA, Tibet, Törökország, Tunézia, Tuva, Wales
Az Utolsó Óra program teljeskörű megszervezése és lebonyolítása: 45 erdélyi, 26 felvidéki, 43 kárpátaljai, partiumi, vjdasági és magyarországi zenekar hangszeres zenéjének felvétele a Fonó studiójában. Összesen 114 együttes több mint 1100 CD-n, kb. 1300 órában archivált hangszeres repertoárját 1997 szeptembere illetve 2001 decembere között rögzítették.
Több mint 120 CD kiadása, melyek közül eddig 17 az Utolsó Óra válogatott anyagát tartalmazó Új Pátria sorozat. A sorozatot 45 részesre tervezték.

[2005.09.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még