2024. június 26. | szerda | János, Pál nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Collegium együttes - angol reneszánsz zene a Nádor teremben
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Collegium együttes
Kapcsolódó események
Colegium együttes koncertje
[2008. október 1.
szerda 18:00]

Egy különleges koncert Budakalászon

A régizene kedvelőinek igazi csemegét ígér az alapjában véve erdélyi kötődésű Collegium együttes koncertje, melyre 2008. október 1-én, szerdán kerül sor a budakalászi Faluház Kamaratermében.

Az európai reneszánsz zene hagyományainak művelését és terjesztését felvállaló Collegium együttes két tagja más XVI-XVII. századi zeneszámok között olyan zeneművel mutatkozik be a budakalászi közönség előtt, amelynek eredeti, középkori kéziratos kottáját a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár őrzi. A teljességében Keresztesi Ildikó, Lőrincz Tünde, Vezér János, Jónucz Alfonz, Lőrincz Szilveszter, Bereczki Gábor és Deák Endre (az együttes alapítója és vezetője) alkotta együttesből - ezúttal két lantos-, a Regina caeli című zenemű ősbemutatójára készül.

A régizene együttes meglehetősen gazdag és sikeres zenei múltra tekinthet vissza, harmincegy éve alakult. Az utóbbi idők zsúfolt koncertfellépései mellett, több CD kiadványt is jegyeznek. Az idén Pomázon megtartott Árpád-napi Fesztivál, a Nyírbátori Szárnyas Sárkány Fesztivál, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál (ahol idén huszonkettedik alkalommal vettek részt) színhelyei mind-mind a reneszánsz csapat sikereiről tanúskodnak. A méltó elismerés nem maradt el a Segesvári Középkori Fesztiválon megtartott hangversenyen sem. Érdekességnek számít, hogy az együttes két lantosa részt vett az Aradi Várak Fesztiválon, ahol a híres Solymos vár romjai közt idézték fel a XVI. - XVII. század zenéjét.

Repertoárjukban főleg flamand, francia, olasz, német, angol és spanyol reneszánszkori zenék szerepelnek, de külön hangsúlyt helyeznek az erdélyi vonatkozású - nagyrészt saját kutatásaik eredményeképpen feldolgozott- művek megismertetésére. A régizene hiteles reprodukálásához az énekhangok mellett fontos szerepet kap a korabeli hangszerek korhű másolatain - lantokon, vihuelán, viola da gambán, furulyákon, görbekürtökön és ütőhangszereken – történő megszólalás.

- „A reneszánszkor zenéjét nagyon megszerettük, és folyamatosan kutatjuk. Megjelentek dolgozataim, akár felfedezés jellegűek is, többek között két cikk Németországban” - nyilatkozta a Nagykárolyban élő Deák Endre, az együttes alapítója, művészeti vezetője, majd így folytatta: - „A mai világban, tömegméretekben és termékszerűen állítják elő a zenét, éppen ezért az ilyen jellegű zenének, mint amilyet mi játszunk, nagy értéke van. Ez azért értékes és fontos, mert ez kimarad a hivatalos zeneoktatásból. Csak a legutóbbi évtizedekben, sőt években lett hozzáférhető ezeknek a koroknak a zenéje. Előadásainkon igazi élő zenét hallhatnak, erősítés, play-back nélkül, ami számunkra is- minden alkalommal- igazi kihívás…”

A Collegium régizene együttes hitvallása és küldetése lényegében a hagyományőrzés, valamint történelmi értékeink minél szélesebb körű megismertetése. Sok sikert kívánunk hozzá!

Hegedűs István

[2008.09.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.20.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
2024.06.11., a nap, amikor a Winger zenekar...

Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
Június 5-én adta Budapesten régóta várt és...

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
beszámolók még