2024. június 16. | vasárnap | Jusztin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolódó események
IV. Idill Jazz Napok, Baja
[2005. október 7. - 9. ]

Az Idill Jazz Napok fellépői

Pető Attila
Ragtime zongorista Bajáról.

„1962-ben születtem Budapesten, de ez csak egy anyakönyvi adat. Valójában bajai vagyok, itt nevelkedtem, itt élek. A Pécsi Tanárképző Főiskolán szereztem énektanári és népművelői oklevelet, amit 1998-ban követett egy zeneakadémiai diploma, amely középiskolai énektanári, zeneelmélet tanári és karvezetői végzettséget tanúsít. Sokáig tanító József Főiskola Pedagógiai Fakultásán dolgozom.

Szüleim, feleségem, gyerekeim is muzsikusok. Alapító tagja és elnöke vagyok a hazai és nemzetközi versenyeredményekkel is büszkélkedő, Ad Libitum Kórusnak.
Hat éves korom óta zongorázom, de nem vagyok koncertező zongorista. A ragtime régóta incselkedik velem. Főiskolás koromban vettem az első Joplin-kottáimat, néhányat meg is tanultam a sorozat darabjaiból, de csak saját kedvtelésemre, és a csoporttársak örömére szólaltattam meg őket.
Aztán hosszú idő telt anélkül, hogy ragtime-ot játszottam volna, és szóló szerepre sem vállalkoztam - a zongora mellett elsősorban kísérőként fordultam elő mások szólóit, vagy éppen kórusokat kísérve (egy jelesebb alkalomra azért emlékszem - a százéves filmet köszöntendő némafilmekhez zongoráztam a bajai Uránia Moziban).

A huszadik század elejének népszerű muzsikája ma is él. Ezt nem csak az bizonyítja, hogy a közönség szívesen fogadja a nagyok (Scott Joplin, James Scott, Joseph Lamb) korabeli darabjait, de az is, hogy napjainkban is születnek újabb és újabb ragtime-kompozíciók. Az Idill Jazznapokon régi és új egyaránt felcsendül majd.”


Gyárfás István Trio

A gitár-basszus-dob összetételű triót a swinges lüktetés, színekben és tempóváltásokban gazdag előadásmód jellemzi, mely a bebop stíluselemeit hordozó szólókkal párosul. Sívesen dolgoznak fel a swing korszak legendás nagyzenekarainak (Benny Goodman, Count Basie, Duke Ellington) sikerdarabjaiból, de szerepel repertoárjukon jónéhány ritkán hallható jazz standard is, melyek manapság igazi csemegének számítanak.
A zenekar vezetője és hangszerelője, a gitáros Gyárfás István, aki az elmúlt években olyan amerikai sztátokkal játszott együtt, mint a fuvolista Herbie Mann, a szaxofonos-hangszerelő Ernie Wilkins, a dobos Ed Thigpen, a vibrafonos Tommy Vig vagy a gitáros Agostino DiGiorgio.

A zenekar tagjai:
Gyárfás István-gitár
Czakó Péter-basszus
Cseh Balázs-dob


Walkin' Jazz Quintet

A zenekar 2002-ben alakult. A mostani felállás egészen rendhagyó, mert ebben a formációban ez lesz az első bemutatkozás. Külön-külön már mindenki megfordult a zenekarban.
Repertoárjukat elsősorban jazz kompozíciók és bossanovák alkotják.
A tradicionális hangzást modern egyéni játék ötvözi. A tagok mindegyike profi zenész, emellett tanár a saját hangszerén. Mindegyikőjük játszik más-más zenekarokkal. A zenekar gyakran játszik klubokban és fesztiválokon.

Tagok:
Cseh László- tenor szaxofon, fuvola, zenekarvezető
Fekete István- trombita
Szalai Gábor- gitár
Hock Ernő- bőgő
Jeszenszky György- dob

Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers
+ Happy Hoppers dancegroup Mississippi Step Show
/ USA - North Carolina, GER, HUN / gospel, world blues

A ’20 –as évek világát idéző zenéjük és megjelenésük teret hódít fellépésről fellépésre hozzáértő és hálás közönséget gyűjtve maguk köré.
A zenekar alapkövét az a session lemez rakta le, amelyet hazánkban rögzítettek és adott ki 2004. februárjában a Crossroads Records, Get on Your Knees and Pray címmel. A lemez különös hangképeket rejt és mutat meg a kíváncsiskodók számára. A hanganyag számos közismert, hazai zenész társaságában készült úgymint: Bényei Tamás –trombita / Hot Jazz Band/, Ferenczi Gyuri – hegedű, harmonika / RackaJam/, Barcza Horváth József – nagybőgő /Off Course /, Kerényi Róbert –tilinkó / Szigony/ , Orosz Andrea –ének / Dr. Valter & the Lawbreakers/, Szekeres Attila –kanna, szájbőgő / Szilvási Gypsy Band/, Fritz József – klarinét / Fritz Swingers/, Győri Balázs – basszusgitár.
A zenei anyagot különböző szaklapok 2004. legjobb blues albumává választották.

A zenekar új stílust teremtett „utazós world blues” néven, melynek alkotóelemei a gospel, blues, komolyzene, magyar népzene és a country. A lényeg a tagok közös gondolkodásában és egyéni játékában rejlik, s a színpadon, az improvizációkon keresztül nyílik ki.
A gyökerek ősi időkből erednek, széles területet ölelve át. Földrajzi, történelmi, antropológiai és zenei vonatkozásban érdekes korokat, eseményeket rögzítettek a szövegek és a zenét átható ritmus.
Big Daddy Wilson: / USA – Észak Karolina/ gospel, blues, country; - vokál, konga kahon
Wolfgang Feld: /GER – Bréma/ blues, rock; - gitár, vokál
Oláh Andor: /HUN – Budapest/ ’20 –as évek blues; - blues harmonika, bass doromb
GregBal: /HUN – Szombathely/ komolyzene, magyar népzene, world music, jazz; - hegedű, vokál
Táncosok
A zenekar útjait Európa szinte minden országából érkező felkérések egyengetik.
A nemzetközi jazz, blues és világzenei fesztiválokon, klubokban s a templomok spirituális tereiben is lélekkel teli állapotot teremtenek. A német, osztrák és szlovák nagyközönséget már sikerült meghódítaniuk, közel 110 koncerten bizonyították a zene örökkévalóságát és éltetőerejét.
A külhoni szereplések mellett hazánkban a legnevesebb fesztiválokra kaptak meghívást pl.:Visegrádi Full of Mojo; Blues Patika Fesztivál lemezbemutató koncert - Fonó Budai Zeneház, Sziget Fesztivál, Országos Tavaszi Fesztiválok - Győr, Szombathely, Eger, Gödöllő; Budapest Blues Fesztivál – Pecsa; Művészetek Völgye – Öcs, Kőfejtő; Bajai Idill Jazz Fesztivál; Debreceni Szabadtéri Fesztivál; Kaláka Fesztivál – Diósgyőr; Sárospatak Jazz Fesztivál; Tokaji Jazz Fesztivál; Nemezetközi Harmonikás Fesztivál – A38 Állóhajó Budapest; Kis Mediawave Fesztivál – Ravaszd; Gospel Fesztivál – Solymár; stb.

2005 -ös nagyszínpados produkció : Mississippi Step Show
A zenekari utazások közepette újabbnál újabb ötletek születnek és valósulnak meg.
A következő kabátujjból előkerülő „meglepetés” egy Mississippi Step Show.
Improvizatív látványos és a világon egyedül álló, mozgásban kifejezett blues feeling.
Az élőzene, a kisvárosi életképeken, a lábak ütötte ritmuson, a ’20 –as évek jellegzetes figuráin keresztül elevenedik meg. A Cipőpucoló, a Rikkancs, az Utcalány, a Rendőr és a menekülő Zsebtolvaj táncban megfogalmazott története, magával ragadja a nézőt, és közelebb viszi a blues életérzéséhez.

Mystery Gang Rockabilly Trio
A Mystery Gang Rockabilly Trio 1998-ban alakult. Az '50-es évek autentikus rockabilly és rock and roll zenéjét játsszák, sok-sok saját dallal és természetesen a régi nagy elõadók dalaival együtt. A Mystery Gang elsõ lemeze 2000-ben jelent meg a japám Revell Yell Records-nál, a második album szintén 2001-ben az angol Nervous Records-nál, mely 12 hétig vezette a kiadó eladási listáját. Harmadik lemezük pedig 2002-ben jelent meg az Egyesült Államok-beli Hipstersound Records gondozásában.
Magyarországon kívül koncertet adtak az angliai Rockabilly Rave-en, valamint turnéztak Hollandiában, Németországban, Ausztriában, Olaszországban és még néhány európai országban.
Készülőben a következő lemez, amiből már a bajai koncert közönsége ízelítőt kaphat.

Tagok:
Egri Péter - ének, gitár
Fácán - dob, ac. gitár
Singer – nagybőgő
www.mysterygang.hu

FEKETE RÉZ MASÍR BAND
BLACK BRASS MARCHIN’ BAND

Az együttes 2005 tavaszán alakult tehetséges zeneiskolás növendékekből és tanáraikból Nyergesújfalun Bényei Tibor és Bordás Zoltán vezetésével. Irányadó zenestílusuk az afro-amerikai jazz és blues, melynek legjelesebb képviselői a The Dirty Dozen Brass Band és a Mardi Gras Brass Band, valamint Jon Sass And The Heavy Tuba. Műsorukon saját profilra átírt, közismert darabok szerepelnek. Az együttes felállása: Bényei Tibor és Lőrincz András tuba, Doszpot Péter és Lohner Tamás trombita, Bankó Máté bariton, Fitos Attila és Varga András harsona, Bordás Zoltán és Jáger Zoltán ütők.

Palermo Boogie Gang

Idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a Palermo Boogie Gang, amely a hazai blues-élmezőnyből verbuválódott. Nem tudni még, hogy a Blues-fívérek is megjelennek-e a bulin, de annyi biztos, hogy bőven lesz kicsontozott rhythm, lesz blues, lesz stone, lesz rock, de legfőképpen izzó őserő, amely egy műfajban sem üt akkorát, mint az a bluesban. A PBG jubileumának és maradandó életörömének ünnepén nagyszabású koncertet adnak melyen a zenekaron kívül fellépnek még azok a zenészek is, akik ezalatt a két évtized alatt a Palermo sorait erősítették. A koncerten a Palermo Boogie Gang-hez időrendi sorrendben csatlakoznak majd a zenésztársak, ami nyilván egy hatalmas jam session zúzdába fog torkollni valahol hajnaltájban.

[2005.09.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Ma készen áll, 60 online egységben szolgáltatás [2024.06.15.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Az Esti Kornél történetének első minifesztiválját...

Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Ki hitte volna, hogy még fogjuk látni a...

Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
Hibátlan klubkoncertet adott Marco Mendoza
30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
Dimash nagykoncert Budapesten
Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
beszámolók még