2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Kerekes Band
Beatman and Ludmilla
Akkezdet Phiai
Irie Maffia

Mirelit zene, hogy ne menjen a hasad

A zene sem mentesül azon populáris, évezredes alap alól, hogy csak az egyszerű lehet minden réteg számára emészthető, ez által népszerű. Kivételek mindig is voltak, de mivel ők csak erősítik a szabályt, így felesleges kiemelni őket.

A XX. század trendje a következő: Meg kell ismételni mindent legalább háromszor, másszon rendesen a fülbe, tutira ne felejtse el a nép, és fogja fel elsőre.

Ez a másik oldalról úgy fogalmazódik meg bennem, hogy ismétlés az unalom atyja. Ma már halhatatlannak, csúnya szóval klasszikusnak nevezünk olyan nótákat, melyek kevés gondolati tartalommal, abszolút egyszerűséggel: kevés szöveggel, kevés dallam variációval készültek.

Annak idején Mozart volt a klasszikus, ma már a The Beatles és Elvis Presley is az. S hogy erre mi a magyarázat? A nép is ’rátalált’ a zenére, képes sokszorosítani, mások elé tárni saját művét (a szájhagyományos népdalok ideje lejárt), ami teljesen elnyomta az operát és hasonlókat, hiszen az új felfogás szerint az folyik a csapból, amit a többség szeret.

Kevés a különleges, sok a mirelit

Csak erre a szösszenetre kevertem ide Don Giovannit és a többieket, maradjunk a populáris technikával készülő zenei műveknél. Miért van az, hogy kábé ugyanolyan feltételek mellett készül egy XY nagyon ismert DJ és mondjuk Ludmilla, Palotai és a többi underground lemezlovas szettje, mégis XY-t többen ismerik, mint őket? A válasz egyszerű: bonyolultabb, változatosabb, színesebb a nevén nevezett egyének produkciója. Ez viszont már megfekszi a tömegek gyomrát, nem értik, ergo nem tetszik nekik.

„Ez itt Akkezdet Phia, ezt nem jegyzi semmilyen enciklopédia, a média nem mutatja, nem védi a popbizniszes széria.”

Ezen a ponton kezdek elbizonytalanodni, van-e értelme ezen a kérdésen pörögni…Meggyőzöm magam, annyi igenis van, hogy ismét megemlítette valaki, hogy szórakozni nemcsak a negyven éves rímekre és gondolatokra lehet. Vannak új dolgok is, csak sokszor kicsit (underground) mélyebbre kell ásni értük, de talán ez lenne a lényeg, hogy mi menjünk az élvezetek után. Jobban esik a kaja, amivel foglalkoztam, mint amit a gyorsbüfében elém tolnak.

Akár őket is szerethetnéd

Néhány előadó, több stílusból, személyes kedvencek, akiket kevesebben ismernek, mint a VIVA Cometeseket, de nyakamat rá, hogy legalább olyan jók. Mind magyarok:

Irie Maffia- reggea, funk, hip-hop
Akkezdet Phiai- rap
Beatman& Ludmilla- break beat
Kerekes Band- népzene modernnel ötvözve

Bízom benne, sikerült néhányak érdeklődését felkeltenem irántuk, akik bár nem folynak a csapból, de nagyon jól csillapítják a szomjat.

-Fábián Tamás-

[2008.10.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még