2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
A VersFesztivál honlapja
Kapcsolódó cikkek
"Segítünk életben tartani ezt a különlegesnek számító zenefogyasztói kultúrát"
Jövőre Társulat 2? - A Jézus Krisztus Szupersztárral folytatódhat a produkció
Szente Vajk őszintén elmondta: "Bele kell nézni a tükörbe, de vigyázni is kell vele"
Mindennapi szükségletünk a zene - Élmény vagy hangulati függöny?
Kapcsolatok
Eszenyi Enikő
Lovasi András
Kaláka
Karafiáth Orsolya
Eastern Station
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál
[2008. október 13. 12:00 - 19. ]

Vers, ahogy még nem ismered: Eszenyi Enikő a kulturális csemegék fesztiválján

Október 13-tól 19-ig kerül megrendezésre a jubileumi, 10. Kaleidoszkóp nemzetközi versfesztivál. Az eseményen magyar, és határon túli magyar nyelvű és külföldi előadóestekkel, performanszokkal, mozgásszínházi előadásokkal, valamint vers- és világzenei koncertekkel találkozhatunk. A fesztivál igazgatóját, Lutter Imrét kérdeztük a muzikális programokról, valamint a verszene jövőjéről.

Az egy hetes eseményen többek mellett olyan fellépők lesznek, mint Eszenyi Enikő, Göncz Renáta, Taskovich Judit, Kaláka és még sokan mások.

- Olyan hazai és határon túli zenekarokat és előadókat kerestünk, akik/amelyek klasszikus és kortárs versek megzenésítésébe kezdtek, vagy olyan világzenei és egyéb stílust követnek, amely közel áll a költészethez. A stílusok között egyébként van country (pl. Eastern Station) és echte vers (pl. Igricek) éppúgy, ahogy a Karafiáth Orsolya - Kovács Patrícia -Lidérc együttes Maffia-Klubos estjében mindenféle stílus megtalálható majd.

Tehát igényesség, változatosság, szakmaiság és szórakoztatás - ez volt a négy fő szempont. Emellett szombaton este jótékonysági est keretében egy újabb színfolttal gazdagszik a Kaleidoszkóp palettája: egy hajléktalanokból álló verszenei együttes lép fel a Csillagszálló című folyóirat rendhagyó estjén.

Ez nem egy átlagos ramazuri. Itt a fellépők kértek szót.

Valamennyi zenei fesztivál program együttgondolkodás eredménye. Tehát nem arról van szó, hogy kitalálunk valamit, felhívjuk a művészeket és elhívjuk őket, hanem közösen ötleteltünk, miben adhatunk többet, mint egy előadássorozat. Ezért van tele a VersFesztivál kulturális csemegékkel, ősbemutatókkal, magyarországi bemutatókkal. A versenyprogramban pedig abszolút a művészek keresnek meg bennünket, hiszen a versenykategóriák meghirdetésének pont ez a célja.

Megkötések nélkül, szabadon

Lutter Imrétől azt is megtudtuk, milyen irányban gondolkodhattak a versenyzők: bármiben!

- Előzsűri válogatta a zenekarokat és az előadókat a versenyprogramban, azonban megkötés a megzenésítések terén nincsen. Nem is lenne szabad, mert nem vagyunk jogosultak eldönteni, hogy az adott fellépő jó irányt képvisel. Akárcsak a prózai előadóművészetben: itt is érezni kell, mely versnek, mely alkotásnak melyik az útja, ugyanúgy, mint az előadónak. Nem szabad kötött pályára kényszeríteni őket.

Ettől leszünk színesek, ettől vagyunk Kaleidoszkóp. A verszene pedig a keletkezés szabadságától lesz erős: érdemes megnézni október 13-án, hétfőn este a fesztiválon a Momentán Társulat RögvEst Költészet című ősbemutatóját, ami pont erről szól. Nem véletlen, hogy ez az előadás a most nyíló Versszínház első saját programja.

Odafigyelnek a tehetségekre, a legjobbak komoly jutalomban részesülnek.

- Azon vagyunk, hogy a fellépőinknek utat nyissunk a közönség felé. Ezért a médiapartnerek útján biztosítunk igen nagy megjelenést számukra (pl. december végén a Magyar Televízióban, az m1-en négyrésze, egyenként 25 perces filmet mutatunk be a Kaleidoszkóp VersFesztiválról. Komoly díjak vannak, hozhatnám példaként a zene.hu kétszer 500 ezer forint értékű médiatámogatással járó különdíját, vagy a port.hu 1,000,000, forintos promóciós díját), a másik pedig a zsűri intenciója és tanácsai, amelyekkel a szakmai előbbre jutásukat szeretnénk segíteni.

Kocsmában, színházban, de buliban is akár

Évek múltán előfordulhat, hogy az igazi versekhez hasonló dalszövegek lepik majd el a zeneipart? Lutter Imre bizakodó választ adott a kérdésre

- Ezek már most is jelen vannak, hiszen a Kaleidoszkóp programjában is szerepelnek. Hogy mennyire hangsúlyosan, az a kérdés. Igen, azt hiszem, ez és az ehhez hasonló események tudják szélesíteni a vers bázisát minden téren.

Nem fognak diszkóban táncolni a verszenére, de születhet rá kiváló mozgáskoreográfia, lehet hatalmasakat beszélgetni egy kocsmában vagy egy színházban a verszene mellett, lehet otthon borozgatni egyedül egy kötet felett, miközben szép strófák szólnak. Mert a vers érzés, hangulat, állapot, mindig más és közben örök. Amúgy pedig egy nagy buli, ha úgy akarjuk! Ez a kaleidoszkópon egyértelműen kiderül. Vers, ahogy még nem ismered…

Az érdeklődők minden információt megtalálnak a fesztivál honlapján.

-Fábián Tamás-

[2008.10.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még