Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. szeptember 18. | szerda | Diána nevenapja
    koncert.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
A magyar zene krémje ott lesz a zsidó fesztiválon
Dalszerző-verseny a Zsidó Fesztiválra
Kapcsolatok
David Klezmer Band
Dunai Tamás
Gerendás Péter
Henk Nieland
Jávori Ferenc "Fegya"
László Boldizsár
Legnépszerűbb csengőhangok
Spinoza Étterem, Színház és Kávéház (Spinoza Ház)
Szalóki Ági

Ismét Zsidó Zenei Fesztivál Budapesten

„Síppal-dobbal” címmel 2009. március 20. és 31. között a Spinoza felidézi többek közt az orosz, lengyel, erdélyi, magyar, bolgár, török, spanyol, de még az amerikai zsidóság dalait is. Műfajilag a fesztivál ezerfelé kalandozik: az imától a haszid-jiddis-és kuplédalokon át egészen az operáig.

A fesztivál az orosz-zsidó dallamvilág bemutatásával kezdődik. Az odesszai zsidó zenei világban Fegya (Jávori Ferenc) kalauzolja a hallgatót, az ukrajnai Anatevkában történtekről Dunai Tamás énekel. A három magyar kántor (Fekete László, Tóth Emil és Zucker Immanuel) az imádkozás kétezer éves dallamvilágát hozza el egy kántorkoncert keretében, amelyet Fekete László magyarázata kísér. A haszidizmus örömzenéjével, a máramarosi haszid zsidó dallamvilággal a Gryllus testvérek ismertetnek meg, Szalóki Ági közreműködésével.

Több neves zsidó-amerikai zeneszerző munkájában keverednek az európai zsidó gyökerek az amerikai hatásokkal, ebből született egy újfajta zene: a jiddis szving. Az amerikai zsidó zene, a jiddish swing, a musicalek világából László Boldizsár, Klein Judit és Rozgonyi János adnak át egy csokorral. Ezekben megszólal a zsidó sors minden öröme, bánata és vágya, a mindenkori jiddis álom, amelybe Gerendás Péter és Klein Judit ringatnak el bennünket.

Az elmúlt kétszáz év során zsidó zenészek gyakran játszottak együtt cigányzenészekkel, ebből a szempontból társadalmi szerepük valamint hangszereik azonosak voltak. A fesztivál keretében találkozik egymással a zsidó- és a cigányzene a Spinoza színpadán Báder Mária, Sárközi Lajos és Ökrös Ottó tolmácsolásában.

A klezmer-együtteseknek hazánkban ma már se szeri, se száma. A „Síppal-dobbal” fesztiválnak olyan együttesre esett a választása, amelyik egy kis mesével megspékelve, humorral leöntve tálalja a klezmer-csemegét (David Klezmer Quintet). A Spanyolországból kiűzött zsidóság nyelve a ladino, ami tulajdonképpen spanyol dialektus héber szavakkal színezve. A fesztivál egy csokor ladino-dallal andalít, melyeket latino (dél-amerikai) dalok kísérnek – Maria Teresa Uribe és együttese tolmácsolásában. A Spinoza célja, hogy régi zsidó kabarédalokon alapuló új produkciókat hozzon létre. Az esemény új kabaréja, a „Bank és tőzsde kuplékban”, Bächer Iván írása, amely némi utalást tesz a mai pénzügyi világ kabarészerűségére.

A 21. század zsidó zenéjéből is bemutatára kerül egy s más. Ilyen például az amszterdami zeneszerző, Henk Nieland: Poppera című operája. A magyar-zsidó pszicho-gururól frissen írt opera több részlete hangzik el. A fesztivál azonban nemcsak bemutatja a 21. század zsidó zenéjét, de annak létrejöttét ösztönzi és támogatja is. A Spinoza zsidó dalszerző versenyt írt ki, és a győztes darabokat a fesztivál gálaestjén bemutatja!

A fesztivál programfüzete is egy igényesen elkészített kétnyelvű műsorfüzet, mely számos dolgot elénk tár a zsidó történelemből és zenetörténetből, illetve egy szó- és fogalomtár is van benne, mely olyan szavakat magyaráz el, mint sófár, chazzan, haszid, askenázi zsidó, szefárd zsidó, jiddis, ladino stb. A programfüzetből olyan csemegék is kiderülnek, mint hogy a csárdás, csárdás-verbunkos szülőatyja a magyar-zsidó zeneszerző: Rózsavölgyi (Rosenthal) Márk volt, kinek csárdás-dallamait Liszt Ferenc is kölcsönvette.

- zene.hu -

[2009.02.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Énekest keresünk! zenész » énekes/énekesnő/vokalista [2019.09.17.]
A pénzügyi trauma már véget ért, szolgáltatás [2019.09.15.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu
cdbolt.lap.hu

Megnéztük: Follow the Flow koncert a Budapest Parkban - képekkel
Díjeső és látványos...

Bevállalós, de korrekt - Woodstock 50 Hungary Festival a Barba Negra Trackben
Bevállalós, de...

Zene.lap.hu
Imádta a közönség a Titanic-musical hazai bemutatóját - képek
Képekben a Petőfi Zenei Díj gála 2019
Odacsapós rock n roll a Sziget utolsó napján - "Mennyből a Dave Grohl, eljött Hozzátok"
A Budapest Parkban ünnepelt az Animal Cannibals
Megnéztük: Luis Fonsi koncert az Arénában - képekkel
beszámolók még