2024. április 30. | kedd | Katalin, Kitti nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Balázs Elemér Group
Thália Színház

Balázs Elemér Group a Thália Színházban

Érdekességek a nem mindennapi „Magyar Népdalok” lemezbemutató koncertről. Mi ott voltunk és jól éreztük magunkat..

Nagy örömünkre, új helyszínnel és fellépési lehetőséggel gazdagodott a hazai jazz élet színes palettája. Az új megállapodás révén a közeljövőben a Thália színház is otthont ad a jazz élet kiválóságainak koncertjeihez, az első közös program október 28-án volt, amit Babos Gyula prezentált, most pedig a BEG játszik.

A színház önmagában is lenyűgöző látvánnyal és belső enteriőrrel kápráztatja el az oda látogató közönséget, hiszen néhány éve újították fel. Sajnos a befogadó képessége nem túl nagy, 600-an férnek be, így korán be kell szerezni a jegyeket!

BEG ezen az estén több szempontból is ünnepelhetett, hiszen a sikeres több előadásból álló sorozat utolsó állomása volt a mai koncert és a zenekar most ünnepelte 5.-ik születésnapját.

Jazz és a népzene remek ötvözete

Nem is olyan régen volt szerencsém beszámolni az előző album a „Fénytörő hangok”-ról és már itt az új album a „Magyar népdalok” c. lemez.
Balázs Elemértől sosem állt távol a merész kísérletezés a folytonos megújhodás és a jazz értelmezésének határainak feszegetése és új kompozíciók létrehozása sem. Természetesen a „konzervatív” gondolkodásmód teljes mellőzésével!

Ez történt most is – igaz a hazai jazz élet kivallóságaitól sosem állt távol a népzenei elemek ötvözése-, de a BEG esetében ez még merészebb elgondolásokban teljesedik ki. Már az előző anyag is feszegette a zene és az emberi hangkeltő hangok ötvözetének különös elegyét, ami most még inkább fokozottabban jelentkezik és ehhez még pluszként „fűszerként” hozzáadódik a Kodályi hagyaték, szellemiség a Kodályi új stílusú népdalgyűjtés elemeinek beépítése a saját kompozíciókba.

Kodály újító szelleme alapjaiban rengette meg az akkori zenetudomány alapjait és egy teljesen új dimenziót és szemléletváltást hozott.
Módszere több hangos vitát váltott ki a „konzervatív szemléletű” akkori zenei elitben. Sőt valljuk be, többen ismerik Japánban és Amerikában ( ill. használják a Kodályi módszert napjainkban) mint hazánkban ismert lenne az átlag köztudatban.

Ezen felvezetés után, már jobban elképzelhető mennyire újító és újszerű vonalat indít el a BEG albuma. Tehát az új album mindenképpen meghökkentő és elgondolkodtató is egyben. A BEG állandó tagjain kívül két kitűnő népdalénekes is segítette a produkciót Szalóki Ági és Palya Bea, és evvel még jobban kiemelve és megteremtve a női és a férfi énekhangok tökéletes kontrasztját. Valamint, Palya Bea is ugyan ezt a szellemiséget képviseli, és Ő is feszegeti az emberi hang kihasználásának határait, valamint ennek művészi megfogalmazásának újragondolását.

Az új albumot feltétlen ajánlhatom azoknak, akik szeretik a felfedezéseket és új hangokat, utakat keresnek a jazzben. Hiszen a jazz napjainkban is szinte minden pillanatban változik, megújul, egy nagyon képlékeny nyersanyag, amihez bátran lehet nyúlni, hiszen a világot az újítások, felfedezők tették naggyá!

Továbbra is érdemes a programokat figyelemmel kísérni, hiszen idén még több meglepetésre is számíthatunk az ünnepek közeledtével.

BK

[2005.11.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még