2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Fesztiválváros

BTF tizenkettedik nap - ünnepek után is teltház

Mehta. Méta. Méhta. Sokan sokféleképpen ejtik-mondják nevét, most végre személyesen tőle tanulhattuk meg: Meta. Mindenesetre Zubin Mehta a fesztivál egyik legkedvesebb művésze, aki koncertje előtt először az újságírókat és az egyéb médiamunkásokat bűvölte el a tőle megszokott kedvességgel, nyitottsággal és humorával, majd a zsúfolásig megtelt Nemzeti Hangversenyterem közönségét nyerte meg a Firenzei Maggio Musicale Zenekar élén. Verdi: A végzet hatalma - nyitány, Beethoven: VII. szimfónia, Brahms: II. szimfónia - csupa-csupa közönségkedvenc darab, a ráadás Puccini: Manon Lescaut című opera 3. felvonásának előjátéka pedig szó szerint sokakat megkönnyeztetett. A koncertet követően az Olasz Kultúrintézet fogadást adott a zenekar és a neves karmester tiszteletére.

Ahogy korábban jeleztük, a Matáv Szimfonikusok a Magyar Rádió Énekkarával lépett fel a templomi koncertek sorozatban a szintén zsúfolásig megtelt Mátyás-templomban. Rossini: Kis ünnepi miséjét mutatták be nagy-nagy sikerrel, amely cím félrevezető, talán szándékosan, mivel ez a mise egyáltalán nem "kicsi", ellenkezőleg, hosszabb a legtöbb misénél.

Szinte hagyományosnak mondható, hogy Szakály Ágnes ősbemutatókkal tűzdelt, családias hangulatú koncertet adott a Magyar Rádió Márványtermében. A kiváló cimbalomművész Sugár Miklós: Cimbalomszvit és Binder Károly: Táncok cimbalomra és zongorára - sorozatát mutatta be nagyközönség előtt. Binder Károly egyébként maga is közreműködött zongorán ezen az izgalmas hangzásvilágú, kiváló estén.
"Még a csilláron is lógtak" a magyar néptánc apostolának tartott együttes, a Honvéd Együttes Táncszínházának műsorán a Tháliában. "Ki népei vagytok?" című előadásuk izgalmas -látványos elegye a Tiszántúl és a Dunántúl táncainak, illetve műsoruk második részében az erdélyi szokások megismertetésének. A Foltin Jolán által szerkesztett-rendezett, Kiss Ferenc zenei szerkesztésű est hagyományőrzés, továbbadás, misszió, hitvallás és látványos izgalmas show is volt egyben.

Az álló jegyek is elfogytak a Katona József Színházban a lengyel Teatr Studio előadására, amely a némileg félrevezető módon "lengyel Kafkának" is nevezett Bruno Schulz (1892-1942) Szanatórium a homokórához című szöveg-ciklusát (mely különös szögből láttatja a galíciai környezetet, egy hamarosan az írmagjáig elpusztuló, bűvös, sejtelmes világot) adaptálta színpadra. A nagy sikert aratott előadás szövegét a közönség kivetítőn követhette magyarul.

Ma reggel érkezik vissza Budapestre a kedden Győrben vendégszerepelt Kínai Színház, mely este a Tháliában mutatkozik be először. Megérkezett már a Purcell Quartet, amely délelőtt az MTA-ban próbál esti Buxtehude-előadására. És itt van Budapesten a kiváló osztrák dzsesszgitáros, Andy Manndorff is, aki az A38-on egy osztrák-lengyel dzsesszprojekttel színesíti a Budapesti tavaszi Fesztivál programját Up to Scratch néven.

[2005.03.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még