2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Nagyszabású nyárzáró az elektronikus zene szerelmeseinek
Befészkeltek a gólyák - zenés nap a Nyíregyházi Főiskolán
Mi az az Undergroundface? Eláruljuk!
Time Machine Special: Elektronikus Zenei Fesztivál Székesfehérváron
Ütős buli a Timemachine első állomásán!
DPU nyitóhétvége, első nap: Danny Howells
Parádé nélkül is Bónusz fesztivál
Kapcsolatok
DJ Budai
Philipp Straub
Dave Clarke
Radio Slave
Chris Liebing
Mark Broom

Hyperspace 15 - nagyon nagyot szólt!

A közelmúltban lezajlott a 49. Hyperspace a Hungexpo ’D’ csarnokában. A jubilleumi 15. évfordulós rendezvény a vártakhoz mérten nemcsak a meghívott külföldi fellépők miatt volt kiemelkedő.

A helyszínül szolgáló és a Hungexpo területén található ’D’ aréna tökéletesnek bizonyult az eseménynek, hiszen mind méreteiben, mind pedig megközelíthetőségeiben is jelesre vizsgázott (bár hozzá kell tenni, már nem első alkalommal).  A valamivel több, mint 6000 fő befogadóképességű csarnok, ha nem is teljesen, de mindenképpen jól megtelt. Bár erre már az előzetes visszajelzések, de legfőképpen a HS múltja miatt is lehetett számítani.

Ha már előbb a csarnokról volt szó, akkor mindenképp meg kell említeni az eddigi talán legkomolyabb látványtechnikát is, ami valaha Hyperspace-n volt. Óriási led-fal, ami nemcsak a színpad háta mögé koncentrálódott, hanem a csarnokban található oszlopokra is. Mindezek mellé megannyi robotlámpa és füstgép is tartozott. Talán egyedül a lézer hiányozhatott, de még ennek a hiánya sem csökkent a látvány magas értékeiből. Másrészről Hangtechnikai része egy picit felemás élmény lehetett mindenkinek. Egyrészről borzasztóan tisztán szólt, másrészről azonban egy kicsi hangerő problémák voltak, hiszen ismerve a Martin Audio W8L hangrendszert, ez tud többet is. Persze valószínűleg erre is megvan a méltó magyarázat, de azt hiszem, hogy ezért sem kell megdobálni a Deadcode Production tagjait.

HS 15 legnagyobb újítása, azonban minden kétséget kizáróan a token-rendszer volt, ami nem más, mint egyfajta kuponos fizetési eszköz. Ezt a kijelölt „Token” feliratú egységekben lehetett megvásárolni, amivel később az italpultoknál fizetni lehetett, így kikerülve az állandó vitatémát, hogy a pultosok vagy nem tudtak, vagy rosszul adtak vissza a vásárlóknak. Mivel ez külföldön és egy két hazai bulin is már egy jól bevált rendszer, így itt is teljesen jól működött.

Hogy áttérjünk az este főszereplőire, a dj-kre, az estét a deadcode két régi harcosa Coyote és Igor Do’urden kezdte. Mindkettejük a szokásokhoz híven még finom warm up szettbe illő techno muzsikákkal kezdték táncra bírva, az ekkor még csak gyülekező tömeget.

Őket az est első külföldi fellépője, az osztrák Phillip Straub (Felipe) követte, aki legfőképp az első 2 dj által kijelölt vonalat követve mozgatta membránokat, a végére egy kicsikét keményebb ütemeket is felpakolva.

Felipét HS értelmi szerzője, Hot X követett, kinek szettjére már körülbelül elérte a Hungexpo a maximális létszámot. Mint mindig, Hot X most is alaposan megtáncoltatta a partizókat előkészítve a terepet az est talán egyik legjobban várt fellépője, a holland Egbert előtt.

Egbert egy élő műsorral érkezett elsőként Magyarországra, hogy bebizonyítsa, miért is válik szépen lassan ő is a legrangosabb európai fesztiválok illetve rendezvények állandó fellépőjévé. A rengeteg kiadatlan zenéje mellett, azért felcsendült 1-2 ismerős dallam is, mint például a széles körben ismert és játszott Open c. zenéje is.

Egbertet a volt Deep Dish tag, Dubfire követett, aki megmutatta az utánozhatatlan „Dubfire-style-t”. Kattogások, búgások, hatalmas kiállások, amiket mellkas döngető mélyek követtek. Másfél órás szettjét, pedig mi mással is zárhatta volna le, mint a mára már névjegyévé vált Radio Slave – Grindhouse Dubfire remixével.

Ha Dave Clarke fellép valahol, akkor mindenki biztosra veheti, hogy szem nem marad szárazon. Egyszerűen zseniálisat produkált ismét a brit úriember. Bátran kijelenthetjük, hogy Dave újra megmutatta mindenkinek, hogy mi is az a nagybetűs TECHNO, amit persze még megspékelt a hamisítatlan Dave Clarke széteffektelésekkel, így az este legkomolyabb produktumát felmutatva.

Clarke-ot a HS specialista német Chris Liebing követett elhozva magával saját kiadója, a CLR rec. hangzásvilágát. Mint mindig Chris és a tömeg is felettébb élvezte a bulit.

HS 15 utolsó külföldi fellépője, pedig nem más, mint Mark Broom volt aki - ha csak másfél órára is -, de elröpített mindenkit a brit dallamos, mégis földbetipró techno világába. Vele az egyetlen hiba az volt, hogy túlságosan a buli végére került, így már sokaknak nem igazán maradt energiája a szettjét végigtáncolni.

A jubilleumi rendezvény zárása pedig a magyar techno egyik atyaúristenének a kezébe került, név szerint Dj Budaiéba. Jó szokásához híven még a végén kifacsarta mindenkiből az utolsó energiatartalékokat is. Persze akinek mindez még nem volt elég, az mehetett tovább a Dürer-kertbe, ahol a HS 15 hivatalos after partija zajlott reggel 6-tól!

Összeségében egy erős estén lehet mindenki túl. Talán nem ez volt zeneileg a legerősebb HS, talán voltak ennél többen is már korábban, de valahogy mégis hatalmas emlék marad ez mindenkinek, aki ott volt.

Zárásként pedig köszönjük Deadcode Production az elmúlt 15 év áldásos munkáját, és legalább még ugyanennyit kívánunk a jövőben is.

-FL-

[2011.05.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még