2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Linkek
A fesztivál honlapja
Kapcsolatok
Óbudai Társaskör
Kapcsolódó események
III. IFJÚSÁGI KORTÁRS ZENEI ESTEK
[2006. március 3.
péntek 19:00]
III. IFJÚSÁGI KORTÁRS ZENEI ESTEK
[2006. március 4.
szombat 19:00]
III. IFJÚSÁGI KORTÁRS ZENEI ESTEK
[2006. március 5.
vasárnap 19:00]

A legfiatalabb zeneszerző-generáció Óbudán

2006. március 3-5-én, minden este 19 órai kezdettel harmadszorra jelentkezik az Óbudai Társaskörben a fiatal zenész- és zeneszerzőgárda fesztiválja, az Ifjúsági Kortárs Zenei Estek. 12 fiatal zeneszerző művei hangzanak el, amelyek közül három erre az alkalomra komponált hangszeres versenymű, kamarazenekari kísérettel

Idén először a kortárs zenei koncertek közönsége is aktívan részt vehet a fesztivál menetében. Az első két esten leteheti voksát a neki legjobban tetsző mű mellé, így a legtöbb szavazatot kapott darab szerzője a rendezvény végén hazaviheti az Ifjúsági Kortárs Zenei Estek Közönségdíját. A harmadik esten Sáry László zeneszerző tart „Kreatív zenei gyakorlatok” címmel interaktív előadást a zenéről, zeneértésről, amely akár a zenében járatlan, akár a komoly zenei képzettséggel rendelkezők számára is érdekesnek, élvezetesnek ígérkezik. Ezután a közönség által három legjobbnak tartott mű ismételten bemutatásra kerül.

A megszokott módon a kamaraesteket idén is elismert zeneszerzők nyitják meg: első nap Hollós Máté, a második nap Serei Zsolt a rendezvény meghívottja.

A néhány, a fesztivál közönsége előtt még ismeretlenebb alkotó mellett újra hallhatjuk azoknak a fiatal zeneszerzőknek darabjait, akik nemcsak az elmúlt Ifjúsági Kortárs Zenei Esteken, hanem egyéb rangos zenei fesztiválon, rendezvényen is komoly sikereket értek el, például Zombola Péter, Meskó Ilona, Horváth Márton Levente vagy Sztojanov Georgi. Az előadói gárda is olyan fiatal és elismert művészekkel büszkélkedhet, mint Banda Ádám, Palya Bea, Félegyházi Károly, Bodrogi Éva vagy Baranyai Piroska, hogy csak néhányat említsünk a nevek közül.

A 2004-ben született rendezvény küldetése, hogy a mai zenét sajátjuknak tekintő, kiemelkedő fiatal hangszeres előadók révén a szélesebb közönség is megismerkedhessen az ifjú és feltörekvő zeneszerzők műveivel. A szervező és ötletgazda továbbra is a két fiatal fuvolaművész, Győri Noémi és Madaras Gergely, akik minden évben előadóként is részt vesznek a koncerteken. Az elmúlt két évben a kortárs zenei eseményekhez képest szokatlanul nagy számú közönség soraiban nem csak a szakmabeliek (zeneszerzők, zenészek, kritikusok), hanem a szélesebb értelemben vett, klasszikus koncertekre járó közönség is megjelent. A folytatást a fiatal muzsikusok mellett mind az idősebb zeneszerzők, mind a közönség proponálta, ezzel megteremtve egy olyan fórumot, ahol a fiatalabb, tehetséges zenészek és zeneszerzők egymás művészetére építve, színvonalasan bemutatkozhatnak.

A koncertekre való felkészülés során a hangszeres zenészek szorosabb kapcsolatot alakítanak ki egymással és megismerkedhetnek egymás művészetével. Emellett a zeneszerzők a próbák alatt komoly szakmai instrukciókban részesítik az előadókat, akiknek így a kortárs repertoárhoz kapcsolódó hangszeres tudásuk nagyban bővül. Ezzel a fiatal zenészeknek egy olyan csoportja alakul ki, amely a későbbiekben is színvonalasan fogja képviselni saját generációját. 

[2006.02.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még