2024. április 23. | kedd | Béla nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Linkek
Új Szó
Kapcsolódó cikkek
A The Darkness végnapjai?
Kapcsolódó Kiadványok
The Darkness: One Way Ticket To Hell....
Kapcsolatok
The Darkness

Amikor a rockzenében nincs szükség a humorra

Elúszott az utolsó szalmaszál is, a The Darkness második kislemezdala sem segített a tavalyi albumon

A zeneipar kiszámíthatatlan – gondolom, ezzel senkinek sem mondtam újat. Még a minden hájjal megkent szakembereket is gyakran éri meglepetés. Legutóbb a The Darkness érthetetlen bukása lepte meg őket, a mai napig nem tudtak napirendre térni felette. Egy olyan zenekarra mondott nemet a közönség, amely úgy nézett ki, még évekig sikerre van ítélve. A Justin Hawkins, Dale Hawkins, Richie Edwards és Edward Graham alkotta kvartett 2003 legnagyobb felfedezettje volt, Permission To Land című albumával a közönséget és a szakmát egyaránt meghódította, 2004 februárjában négy jelölésből hármat díjra váltott a legrangosabb brit zenei díjak kiosztóján, a BRIT Awardsszon.

A zenészek a világhírű Roy Thomas Baker irányítása mellett készítették el második lemezüket, a producer már a megjelenés előtt arra biztatta őket, hogy kezdjenek el költekezni, mivel szerinte sikersorozatuk tovább folytatódik. Sokan semmitmondó kijelentésnek titulálták szavait, hiszen senkiben sem merült fel, hogy az album esetleg megbukik. A fiúk pályafutását semmi sem veszélyeztette, ráadásul több előrejelzés azt mutatta, hogy övék a karácsonyi piac legjobban várt újdonsága. Ezzel szemben a november 28-án kiadott One Way Ticket To Hell … And Back csak a brit eladási lista 11. helyén debütált, és mindössze négy hétig szerepelt a legkelendőbb hetvenöt album között, az USA-ban a TOP 50-be sem került be. A bukásnál csak a meglepetés volt nagyobb.

A szakmabeliek a sikertelenséget a rossz megjelenési időponttal indokolták, mondván, a korong a dömpingben elveszett, s majd a második, februárra tervezett kislemez jobban ráirányítja a figyelmet. Ha belegondolunk, ez a legelfogadhatóbb magyarázat, ugyanis a lemez nem rosszabb, mint az első, így érthetetlen az egyik legrangosabb brit rockzenei szaklap, a Kerrang! év végi közönségszavazásának végeredménye is: a fiúk diadalmaskodtak a legfőbb negatív kategóriákban, övék lett „A legrosszabb zenekar” és „A legrosszabb album” cím.

Pedig semmit sem követtek el, amivel kiválthatták volna a közönség ellenszenvét. Nem éltek vissza azzal sem, amikor kiderült, Tony Blair is a rajongóik között van. „A miniszterelnök szereti a zenét, de ettől még nem lesz rendes ember. Caligula császár is pengette a hárfát” – jelentette ki Justin. A napokban elúszott az utolsó szalmaszál is, amelybe kapaszkodtak, a második kislemezdal, az Is It Just Me? két hete a brit kislemezlista nyolcadik helyére iratkozott fel, de az elmúlt héten már csak a 35. helyen szerepelt, és az album a várakozással ellentétben nem tért vissza az eladási listára.

A The Darkness azt tartja magáról, hogy visszahozta a humort a rockba. Valószínűleg a zenészek mostanság nincsenek vicces kedvükben, úgy néz ki, jelenleg a rockzenének nincs szüksége humorra. De az egyértelmű, a The Darknessre nincs szükség. Ki érti ezt?

Puha József (Új Szó)

[2006.03.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még