2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Van Morrison: Pay the Devil

A blueskirály kirándulásai

Van Morrison ritkán nyilatkozik, a Billboard magazin újságírójának sikerült őt szóra bírnia az új albuma kapcsán

Tavaly, augusztus utolsó napján töltötte be hatvanadik életévét, de szerencsére esze ágában sincs lazítani. Van Morrison továbbra is rendkívül aktív. Bár ezt kizárólag azok tudják, akik nyomon követik a karrierjét. Ritkán kerül be a híradásokba, és csak elvétve áll szóba a média képviselőivel. Akik ismerik, azt mondják róla, hogy magának való ember.

Van Morrison korántsem sztár a szó mai értelmében. Mégis a világ egyik legkiválóbb zenésze. Gyakran hasonlítják a borhoz, mivel rá is vonatkozik, hogy minél korosabb, annál jobb. És annál nagyobb meglepetésekre képes. Egyre magasabbra kerül a léc az újdonságai kapcsán, ő pedig még ezt is megfejeli egy-két fokkal.

A belfasti születésű előadót a blueszene (egyik) királyaként emlegetik, holott már számtalanszor átlépte a blues határait, ráadásul teljesen mindegy, melyik zenei műfajba kirándul, egyszerűen képtelen tévedni. Tavaly a Magic Time című klasszikus r&b albuma keltett szenzációt, ezúttal egy másik stílus, a countryzene gyökeréig ásott le. Az Európában március 6-án megjelent Pay The Devil című lemezére tucatnyi ősrégi countrydalt dolgozott át, és három saját szerzeményt társított melléjük.

Az album a tengerentúlon egy nappal később, március 7-én került a boltokba – a zenész a megjelenés napján a countryzene fővárosában, Nashville-ben lépett fel. Nagy fába vágta a fejszéjét, mivel az amerikaiak a country tekintetében konzervatívak, nem tűrik el, ha más nemzet képviselője beleüti az orrát. Ennek megfelelően európai halandó countrylemezét az USA-ban nincs értelme forgalmazni. Morrison új anyagát mégis kiadták, 32 ezer már az első héten elkelt belőle.

A zenészt sikerült szóra bírnia a Billboard magazin újságírójának. „Olyan művészek dalait dolgoztam át, mint Hank Williams vagy Webb Pierce. Kölyökkoromban gyakran hallgattam őket, édesapám gyűjteményében megtalálhatók voltak a lemezeik. Úgy is mondhatom, hogy pozitív agymosáson mentem keresztül. Hank Williams nagyon fontos zenész, nemcsak a countryra gyakorolt hatást, hanem sok színes bőrű művészt is megihletett, amire csak kevesen képesek. Egyébként már a hetvenes években is készítettem countrydalokat, de ezek nem jelentek meg. Persze azért akad olyan korongom, amely a stílusból táplálkozik, például a ’71-es Tupelo Honey című. Egyelőre fogalmam sincs, milyen lesz a következő lemezem. Jelenleg csak az előttem álló percek, napok, legfeljebb hetek foglalkoztatnak. Én a nyolcvanas évek elejétől nem turnézom a szó hagyományos értelmében, és ügyelek arra, hogy hetente maximum két fellépésem legyen. Egyedül Amerikában vannak kisebb koncertkörútjaim, mert ide nem érdemes átrepülni pusztán 1-2 buli kapcsán. Gyakran kapok meghívást nyári fesztiválokra, de a klubfellépéseket jobban szeretem. A nagy tömeg ugyanis nem mindig vevő a befelé forduló blueszenére” – nyilatkozta Van Morrison a Billboard munkatársának.

Puha József (Új Szó)

[2006.03.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még