2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Vasárnap Bryan Adams a Budapest Sportarénában lép fel - jegyek itt
Kayamar első élő showja: minél többen lesznek, annál olcsóbb a jegy 
Kiderült, kik képviselhetik hazánkat a Las Vegas-i a Hip Hop Világbajnokságon! 
Zséda reagált a furcsa vádakra 
Magyar dallal nyitják a Foci EB-­t 
Visszatért és ötödik születésnapját ünnepli Péterfy Bori zenekara 
Kapcsolatok
Barabás Lőrinc
Kapcsolódó események
Nils Petter Molvær (N)
[2012. május 19.
szombat 19:00]

"A norvég Miles Davis" játszik a Hajón 

A május 19-én az A38-on fellépő Nils Petter Molvær, korunk egyik leginvenciózusabb, kísérletező muzsikusa, a elektronikával és ambenttel kacérkodó dzsessz nagy északi hullámának egyik legfontosabb képviselője, Garbarek, Wesseltoft és a stílus többi norvég képviselőjének méltó társa, aki folyamatosan feszegeti a hagyományos improvizatív zene határait. A38-as koncertjének különleges aktualitást ad legújabb, óriási sikerű lemeze, a Baboon Moon megjelenése, aminek anyagát előadja a hajón. 

Nehéz lenne tagadni, hogy az utóbbi húsz év európai dzsesszmuzsikájának egyik legfontosabb irányzata – a sötét tónusokkal rajzolt, a kortárs elektronikus zene hatásaitól sem mentes, melankolikus, ambientes, fúziós, „new age” - Skandináviából, mindenekelőtt Norvégiából ered. Jan Garbarek, Bugge Wesseltoft, Terje Rypdal, és még sorolhtnánk a neveket, amik között előkelő helyen áll a nagyszerű trombitásé és zeneszerzőé, Nils Petter Molværé is.

Jelenleg talán Molvær képviseli a leginkább markánsan a fent említett irányzatot. Alapvetően az ambientből kiinduló hangtájképei egyszerre idézik az ECM kiadó jellegzetes, összetévesztehetetlen zenei világát (Molvær maga is sokáig az „ECM-istálló” tagja volt), Miles Davis fúziós kísérleteit, és a progresszív rock hagyományait. Molvær mindig az újat keresi, és egyáltalán nem veti meg a váratlan együttműködéseket: dolgozott együtt a Herbaliserrel, a basszusgitár-isten Bill Laswellel, vagy az elektronika-guru Matthew Herberttel is. Legutóbbi lemeze, a most az A38 Hajón is bemutatásra kerülő Baboon Moon, azaz Pávián Hold hatalmas kritikai sikert aratott, jelölést kapott a „norvég Grammynek” is nevezett Spelleman díjra, és állandó szereplője volt a 2011-es év legjobb dzsesszlemezeit soroló listáknak az AllAboutJazz.com-tól a Die Zeitig.

Molvær folyamatosan feszegeti a dzsessz határait, előszeretettel kalandozik a határterületeken, mindenekelőtt az elektronikával kísérletezik szívesen. Samplingek, effektek, loopok gazdagítják a hangzást, ambient, kortárs zene, rock, blues és folk kavarog a gyönyörűen bontakozó kompozíciókban. A változatosságban nagy szerepe van a Limahl-frizurás, punkkal kacérkodó gitárosnak, a Jaga Jazzistből ismert Stian Westerhusnak, illetve az aszketikus norvég dobosnak kinéző aszketikus norvég dobosnak, a Madrugada-tag Erland Dahlennek.

Molvær fellépéséhez kiválóan illik az egyik legtehetségesebb és legelhivatottabb magyar trombitás, Barabás Lőrinc nemrégiben alakult, új formációjának koncertje. A Barabás Lőrinc Quartet a Random Szerda szellemiségét viszi tovább, ám az improvizált részek mellé konkrét kompozíciók is kerülnek. A csapat a rockos és az experimentális jazz elemeit ötvözi - bevallottan a nagy előd, Miles Davis nyomdokain haladva. A kvartett muzsikájában az együttzenélés és a rögtönzés úgy találkozik. Egy-egy témát és hangulatot több oldalról, több stílusban mutat be a négyes, így minden pillanatban történik valami lényegi és erős.

Barabás Lőrinc kétségkívül generációjának kiemelkedő muzsikusa, aki azon kevés dzsessz-zenész közé tartozik, aki külömböző formációival, mindenekelőtt a Barabás Lőrinc Eklektrickel a dzsessz világán kívül is jelentős népszerűséget szerzett.
 

[2012.05.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még