2024. május 3. | péntek | Tímea, Irma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Új Szó
Kapcsolódó Kiadványok
Rascal Flatts: Me and My Girl

A Rascal Flatts triplája

Az amerikai countrytrió harmadik hete vezeti az USA eladási listáját – nagylemezéből eddig 1 millió 200 ezer fogyott

A tengerentúlról induló zenei stílusok előbb-utóbb Európát is elérik, és többé-kevésbé megfertőzik. Mindössze egy nem tudta megvetni nálunk a lábát: a country. Olyannyira nem, hogy kontinensünkön nincs számottevő rajongótábora. Legalábbis a műfaj tengerentúli képviselőinek.

Az Egyesült Államokban a countryzenét a hatalmas népszerűség mellett óriási megbecsülés és tisztelet övezi. 2002-ben az egyetlen stílus volt, ahol a lemezeladás növekvő tendenciát mutatott. A következő évben változás állt be, az eladás terén visszaesett az érdeklődés a stílus iránt. Lett is nagy kapkodás. Sokan a felsőbb szerveknél követelték a country megmentését. Feleslegesen. A visszaesésnek egyszerű oka volt: akkortájt a műfaj legnagyobb nevei pihentek, tehát csökkent a kínálat. Azóta helyreállt a rend, a country ismét az USA vezető stílusa. Az idén is szinte hetente tűnnek fel a képviselői az eladási lista élvonalában.

A country vezető sztárzenekara

A Rascal Flatts nevű trió két hete a várakozásnak megfelelően a Billboard magazin albumlistájának élén nyitott. Negyedik, Me And My Gang című lemezéből a megjelenés hetében 721 747 példányt értékesítettek. Az idén ennyi még egy korongból sem fogyott az első héten. Sőt, a fiúk a countryzenén belül a második legjobb debütálást produkálták – ennél többet egy hét leforgása alatt csak Tim McGraw adott el 2004 augusztusában a Live Like You Were Dying című albumából, 766 ezret. Már a Me And My Gang első napi eladása túlszárnyalta a trió előző lemezének egész heti teljesítményét.

A 2004 szeptemberében kiadott Feels Like Today címet viselő korongból 201 ezret adtak el a megjelenés hetében, és szintén az összesítés legmagasabb fokára iratkozott fel. A zenészek 2000 júniusában mutatkoztak be a nagyközönség előtt, ekkor látott napvilágot az együttes nevét viselő első albumuk, amit 2002 októberében a Melt című követett. Az igazi áttörést az említett harmadik lemez hozta meg, amelynek eladási példányszáma már túl van a négymillión. Az elmúlt hetekben pályafutásuk során először az amerikai kislemezlista első tízes mezőnyét is meghódították, az új albumról elsőként maxi CD-re kimásolt What Hurts The Most a hatodik helyig jutott. A felvétel átdolgozás, eredetijét Mark Wills countryénekes 2003-as, And The Crowd Goes Wild című albumán találjuk. Tavaly az egykori S Club 7-tag, Jo O’Meara is átdolgozta, októberben a brit kislemezlista 13. helyéig jutott vele.

Countrysikerek az amerikai listán

A countrytrió a harmadik héten sem talált legyőzőre, továbbra is uralja hazája eladási listáját. Utoljára az angol Coldplay állt három hétig az összesítés élén, tavaly, a nyár elején az X&Y című lemezével. A countryelőadók közül ez a bravúr legutóbb a Dixie Chicks nevű lánytriónak sikerült a 2002-es Home című albummal. Ennél hosszabb ideig a countryzenében csak Shania Twain tudott vezetni – ugyancsak 2002-ben öt hétig szerepelt a lista élén az Up! című korongjával. Kizárt, hogy a Rascal Flatts túlszárnyalja a kanadai énekesnő rekordját, a jövő héten valószínűleg Bruce Springsteen véget vet a tündöklésének a Pete Seeger folkénekes dalaiból összeállított We Shall Overcome – The Seeger Sessions című átdolgozáslemezével.

Puha József (Új Szó)

[2006.05.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még