2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A török banda visszatér bulizni a Szigetre
Kapcsolatok
maNga
maNga rajongói oldal
Kapcsolódó események
Sziget Fesztival 2006
[2006. augusztus 9. - 16. ]

Török ízek a Szigeten

Az idei Sziget Fesztivál valóban sokszínűnek ígérkezik. A korábbi évekhez hűen a szervezők valóban a világ minden tájáról gyűjtötték össze a hozzávalókat a könnyűzenei leveshez, és jól meg is kavargatták azt. Az olasz és mexikói, ukrán és holland, a már hagyományosnak mondható német, angol és amerikai ízek mellé idén, először a rendezvény történetében, a török fűszerkeveréket is leemelték a világzene polcáról.

Törökország zenei világáról, valljuk be, mi magyarok elég keveset tudunk. Isztambuli bazárlátogatásra induló honfitársaink jobb esetben is csak a siratózenének tűnő arabeszk vagy a hastáncos ritmusokra épülő überpopuláris szerzeményekkel találkoznak. 1999-ben Tarkannak sikerült meghódítania Európát sajátos dallamvilágával, ám most mégsem a „Sikidim”-re vagy „a csókos dalra” tombolhatnak majd a Szigetre látogatók.

Törökország egy rendkívül furcsa, magnetikus hely, mely úgy tűnik megragadt Kelet és Nyugat, Ázsia és Európa között, különös, de egzotikusan vonzó egyveleget hozva létre nem csak kultúráját, de zenei világát tekintve is. A törökökről kialakult sztereotípiáknak köszönhetően vajmi kevéssé vagyunk tudatában a modern török zene létének és népszerűségének. (Ugyan ki ne ismerné a bazárban portékáját kínáló bajuszos, fehér inges szőnyegárus vagy a kendőbe burkolózó, hastáncos ruhába bújtatott török nő már-már megkövesedett képét?) Törökországban a hagyományosnak mondható arabeszk és az alig húsz éve teret nyert popzene (Tarkan, Eurovízió-győztes Sertab Erener) mellett egyre népszerűbb és egyre előkelőbb pozíciót foglal el a rockzene szinte minden vállfaja. Jó példa erre a 2004-es Eurovíziós dalfesztivál, ahol az Athena ska-punk együttes negyedik helyezést ért el.

Az ország egyik legnépszerűbb új rockbandája, a maNga idén a Szigeten is bizonyíthat. Az öttagú együttes 2002-ben alakult, és egy ideig más együttesek dalait dolgozták fel, majd miután második helyezést értek el egy tehetségkutató versenyen, a Sony Music felfigyelt rájuk és 2004 decemberében megjelent első albumuk, a maNga. A srácok a Limp Bizkit, a Linkin park és a KoЯn által képviselt nu-metal műfajához tartoznak, bár erősen keverdik zenéjükben az elektronikus zene és a hip hop is, mindez megfűszerezve némi anatóliai hangzásvilággal. Az együttes maga írja a dalait, a banda fő zeneszerzője és így a stílusuk meghatározója Yağmur, az elektrogitáros. A maNga mindegyik tagja egyetemista, vagy egyetemet végzett; az együttes énekese, Ferman, jelenleg doktori disszertációján dolgozik építészetből, Yağmur (elektrogitár) zenét tanul, Özgür (dobok) csillagászatot, Cem (basszusgitár) bankszakember, Efe (DJ) pedig informatikus végzettségű. A banda hatodik, “láthatatlan” tagja SPA, a kabala, aki minden videoklipben feltűnik animációs formában. Az együttes első albuma hazájukban már aranylemez, klipjeiket játssza az MTV, Bir Kadın Çizeceksin c. daluk pedig felkerült a FIFA ’06 számítógépes játék soundtrackjére.

Idén tehát a Szigetlakók a török konyha melett belekóstolhatnak a török zenei ízekbe is, aki pedig szeretne kicsit előkóstolni, megteheti ezt az együttes hivatalos honlapján.

Baksa Tímea

(a képen balról jobbra: Yağmur, Efe, Özgür, Ferman, Cem. (c) Hadi Elazzi (www.grgdn.com))

[2006.05.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még