2024. május 13. | hétfő | Szervác, Imola nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Eurovíziós dalfesztivál
Lordi
Új Szó
Kapcsolatok
Lordi

Újból háromnapos hírnév az Eurovízión?

A finn Lordi nevű zenekar sikerével zárult az athéni Eurovíziós Dalfesztivál.

Kérdéssel kezdem: emlékeznek Helena Paparizoura? Ugye, valahonnan ismerős a név? Segítek. Görög nemzetiségű a lelkem – bár erre bizonyára rájöttek –, és egy évvel ezelőtt, május 21-én hatalmas bravúrt hajtott végre. Pontosabban csak látszólag hatalmasat. A valóságban a hírneve mindössze háromnapos volt. Ha ebből sem derült ki, akkor elárulom: ő nyerte meg 2005-ben az Eurovíziós Dalfesztivált. Sajnos ő sem tudott változtatni a gyakorlaton, három nap után ugyanúgy örök feledésbe merült, ahogy az előző győztesek. A fesztiválon diadalmaskodók már jó néhány éve hazájukon kívül képtelenek befutni. Mindössze ’98 győztese, az izraeli Dana International szerzett magának szélesebb körű hírnevet, de nem a dalaival, hanem szokványosnak nem mondható magánéletével – a hölgy korábban férfi volt…

Az Eurovíziós Dalfesztivál mindent túlélt, de közben célját elveszítette. Ha egyáltalán volt neki valaha. Az elsőt ’56-ban rendezték meg tizennégy ország részvételével a svájci Luganóban. Jobban belegondolva nincs olyan előadó, aki teljes egészében a fesztiválnak köszönhetné a világ- vagy európai sikerét. A közvéleményben úgy él, hogy az ABBA és Celine Dion a műsor kapcsán tett szert világhírre, ez azonban nem egészen fedi a valóságot. A svéd kvartett ’74-ben megnyerte a versenyt a Waterloo című dallal, amely valóban nagy löketet adott neki, csakhogy már előtte is eléggé ismert volt Európa-szerte, így minden bizonnyal nélküle is befutott volna. Ugyanez mondható el a kanadai énekesnőről, aki ’88-ban Svájc képviseletében győzött, de ekkor a tengerentúlon már népszerű előadó volt. Ám, amíg a kilencvenes évek elejéig jelentett valamit a győzelem, addig az utóbbi időben szinte semmit.

Mivel tavaly az említett görög énekesnő végzett az első helyen, szombaton Athénban rendezték a döntőt. A csillogás, a pompa most sem hiányzott. A huszonnégy résztvevő repertoárja meglehetősen széles műfaji skálán mozgott: a raptől a diszkózenén és a kőkemény rockon át az etnikai beütésű dalokig. Többé-kevésbé a megszokott szavazási mód is jelen volt: azok az országok kapták egymástól a legtöbb pontot, amelyek így vagy úgy egymás szövetségesei. Talán részben ezzel is magyarázható, hogy Szlovákia évek óta távol marad, Magyarország pedig megint ignorálta… Nincs esélyük jó helyezésre. Ezúttal Finnország vitte el a pálmát – a Lordi nevű, álarc mögé bújt öttagú hardrock zenekar győzött. Fellépését pirotechnikai mutatványok tarkították. Az orosz énekes, Dima Bilan végzett a második helyen, megelőzve a bosznia-hercegovinai Hari Mata Hari nevű énekest.

Puha József (Új Szó)

[2006.05.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.13.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.10.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
A világ legjobb ABBA tribute...

Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
beszámolók még