2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Szegedi Szabadtéri Játékok 2006
[2006. július 7. 00:00 - augusztus 20. ]

Különleges kiállítás nyílik Szegeden

Július 8-án 16 órától tekinthető meg a fesztivál elmúlt 75 évének történetét bemutató kiállítás a szegedi Fekete Házban. A kiállítás megnyitóján Seregi László koreográfus, Kossuth-díjas kiváló művész, az esemény díszvendége mond köszöntőt. A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Móra Ferenc Múzeum közös tárlatán korabeli dokumentumok, fotók segítségével elevenedik meg az esemény eddigi története.

A kiállításon több mint háromszáz fénykép idézi fel a régmúlt és a tegnap zenés, táncos darabjainak kavalkádját. Kovács Ágnes színháztörténeti kutató, a tárlat rendezője szerint a Szabadtéri a huszadik századi Szeged sikertörténete, a mostani kiállítás pedig bepillantást enged a színterek, a meghatározó személyiségek, a nézőtéri statisztikák, színpadi technikák, kellékek dzsungelébe. A fotók mellett plakátok, nyomtatványok, jelmezek és díszlettervek teszik érzékelhetővé az elmúlt hetvenöt esztendőt. Láthatóak lesznek a 30-as évek műsorfüzetei, a korra jellemző belépőjegyek, és kiállításra kerül az a meghívó is, melyet személyesen Móra Ferenc kapott az akkori polgármestertől a Szabadtéri első előadására. 

Feltűnnek az egykoron a Szabadtérin megfordult legendás művészek

Koczor György építész, a tárlat látványtervezője elmondta, reményei szerint egy vizuális varázslat keretében ismerkedhetnek meg a látogatók a játékok történetével. A kiállítás egyik fő üzenete a következő: a város és a Szabadtéri összetartozik. Ennek jegyében alakították úgy ki a tárlatot, hogy a kiállító terem falain nyomon követhető legyen, miként változott a város az elmúlt évtizedekben; a Szabadtéri különböző évadjairól készült fényképek pedig a teremben felállított több mint harminc oszlopon lettek elhelyezve. A fotókon feltűnnek az egykoron a Szabadtérin megfordult legendás művészek. A látogató a képek segítségével találkozhat például Kodály Zoltánnal, amint próbán vezényel, Hont Ferenccel, a szegedi szabadtéri színjátszás egyik megálmodójával, aki éppen az egyik darab rendezéséhez készít vázlatokat, a későbbi nemzedékekből a kiállított fotókon többek között látható Simándy József, Sinkovits Imre, Bessenyei Ferenc, Ruttkai Éva és a nemrég elhunyt Bubik István is.

Jelképes belépőárak

A kiállítás szervezői bíznak benne, hogy a különleges csemegét ígérő tárlatot színházkedvelők ezrei fogják megtekinteni a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén, a Fekete házban.

Boczán Edina sajtóreferenstől megtudtuk, hogy a nem mindennapi bemutatót a diákok ingyenesen, a nyugdíjasok 100 Ft, a felnőttek 200 Ft ellenében tekinthetnek meg. A belépők a Varga Mátyás Kiállítóházba is érvényesek. A fesztivál történetét bemutató kiállítás augusztus 20-ig tart.

- Bíró Zsolt -

[2006.07.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még