2024. május 28. | kedd | Emil, Csanád nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Linkek
VOLT Fesztivál

Jönnek az osztrákok!

Az idei VOLT Fesztiválra a határon túlról is jelentős vendégsereg érkezésére számítanak az esemény szervezői. Egyrészt a korábbinál jóval intenzívebb reklámkampány kíséri a Fesztivált Bécsben és környékén, másrészt a VOLT színpadaira közel tíz, többnyire neves zenekar és dj érkezik Ausztriából.

Fellép többek között a downtempó szintér nagymestere, a bécsi Waldeck, és a f rontember felfedezettje, a Mozart-díjra jelölt Saint Privat, valamint a Café Drechsler. Hatalmas várakozás előzi meg a cseh-magyar, ám osztrák székhelyű, cigányzenét játszó Deladap koncertjét, míg az FM4 rádió képviseletében a főszerkesztő, Makossa celebrál partyt a Kruder & Dorfmeister páros "házi MC-je", Sugar B társaságában.

A nyugati határszélen élők tökéletesen tisztában vannak az "FM4 Rádió" fogalmával és annak áldásos szerepével. A bécsi központú országos adó vitathatatlanul trendformáló szerepet tölt be a határon túl és innen egyaránt.
Az FM4 a legfontosabb médiapartnere Ausztria legjelentősebb zenei eseményeinek és fesztiváljainak, 2005-ben pedig a VOLT Fesztivált is beválasztották a legfontosabb események közé, így a nyári időszakban "FM4 presentiert" hirdetik Ausztria-szerte a soproni eseményt.

Mi minden lehetett volna az idei VOLT fesztivál egyik legnevesebb osztrák vendégéből, a Waldeck névadó frontemberéből, a bécsi downtempó színtér egyik nagymesteréből, Klaus Waldeckből... Lehetett volna zongorista, hiszen 6 éves korától zongoraleckéket vett, s lehetett volna jónevű jogász is, mivel é vekig, mint szerzői jogokkal foglalkozó szakértő tevékenykedett. Ironikus módon részben a szerzői jogokkal való foglalatoskodás, pontosabban a hangmintákkal való elméleti, majd gyakorlati ismerkedés indította el Waldecket ismét a zenei pályán.

Saint Privat projekt kiagyalója ugyancsak Klaus Waldeck. Új együttesében rajta kívül mindössze, egy Valerie nevű hölgy szerepel, mint énekesnő és múzsa. Waldeck először egy esküvőn hallotta énekelni a lányt, ahol megismerkedtek, ezután hamarosan elkezdték a közös munkát. Az ifjú pár eddig két sikeres kislemezt készített, most pedig elkészültek az első albummal is. Az anyag meglehetősen különbözik Waldeck eddigi munkásságától, easy-listening, bossa és jazz keveréke, gazdagon díszítve Valerie pabadamjaival.

A Café Drechslerről legyen elég talán annyi, hogy a tagok Bécs legfoglalkoztatottabb zenészei közé tartoznak. A Radio Snacks második lemezük, és ahogy azt várhattuk, a hangsúly ismét a hangszereken van, igaz, azért a különböző kütyük használata is érezhető.

A szintén osztrák illetőségű Deladap zenekar pár megjelent maxi után tavaly októberben hatalmas sikerű új albummal jelentkezett. Bár a bázis bécsi, a tagok a szomszédos országokban látták meg a napvilágot. Az alapító, és korábban a képzőművészetben is jeleskedő Stani Vana Prágában született, míg társai, Stoika Melinda és Barcoczy Tibor Budapesten látták meg a napvilágot. Előbbi már tizenöt éve Ausztriában él, zongorázik és énekel, utóbbi pedig a Liszt Ferenc Konzervatórium növendéke volt.

Csütörtökön este az US3 koncertjét követően FM4 Party keretében a kultikus rádió főszerkesztője, Dj Makossa pörgeti a lemezeket. Makossa a Dub Club rendszeres fellépője, saját szerzeményeit pedig a G-Stone, az Uptight, a Klein és a Vienna Scientists kiadók gondozzák.

A Parabol az osztrák indie-gitárpop színtér egyik legígéretesebb új reménysége. A zenekar debütáló nagylemeze, a Sorry Satellite a sógorok egyik legéleterősebb független hanglemezkiadójánál a Shoenwetternél látott napvilágot idén. A Parabol érzelmes, többrétegű gitárzenéje jó ízléssel szemezget az elmúlt tizenöt-húsz esztendő angolszász és amerikai hatásaiból dalaikat hallgatva eszünkbe juthatnak a 80-as évek brit gitárzenekarai, vagy a 90-es évek elejének álmodozói, a Ride vagy a My Bloody Valentine, a későbbiek közül meg a Radiohead.

Az osztrák Julia öt évvel ezelőtt alakult Bécsben, nevét az egyszerűség kedvéért az egykori dobos egykori barátnőjéről kapta. A dolog feldolgozás-zenekarnak indult, majd két-három évvel később jöttek a saját dalok, melyek először különféle válogatáslemezeken illetve két saját maxin jelentek meg. A két Alex, Karl és Koma angol nyelven énekel, z enéjük grunge, stoner rock, metál, punk és gitárrock keveréke. A nagylemezen a dalok csak lazán, az inkább melankolikus alaphangulaton, a visszatérő pop-melódiákon keresztül kapcsolódnak össze, és persze, mázlijuk van, Koma egyéni énekhangja rengeteg lehetőséget rejt magában.




[2005.04.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » dobos/ütős [2024.05.28.]
Alacsony kamatozású gyorshitel mindenkin egyéb [2024.05.27.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Éjszakai bevetésen jártunk a Totális Metállal - képriport
Április 27-én újra a...

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
beszámolók még