2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
The Kooks: Inside In / Inside Out
Kapcsolatok
The Kooks

Kifordítom, befordítom

Meghallgattuk a The Kooks: „Inside In / Inside Out” című lemezét

Meggyőzően indult az idei év. A new wavebe oltott poszt punk színtér munkásai legalább két friss, minőségi kínálattal láttak el minket. Az Arctic Monkeys „Whatever People Say I Am…” című debütje minden idők leggyorsabban fogyó bemutatkozása lett Nagy Britanniában. Az albumot korábban már méltattuk a zene.hu-n.

A brightoni The Kooks: Inside In / Inside Out című bemutatkozása, ha lehet az előbbi csapat korongjánál is változatosabb, invenciózusabb és főként slágeresebb nyitás. Az alig 20 éves Luke Pritchard gitáros-énekes vezette egykori színiiskolás haverokból álló csapat elsőre sem bénázott, Tony Hoffert ültették a megfejtői székbe. A zenei agy korábban olyan csapatokkal dolgozott együtt, mint a Supergrass, az Air vagy épp Beck – gondolom egyiküket sem kell bemutatni. A Kooks név alapján a kiválasztottaknak nyilván beugrik David Bowie „Hunk Dory” című 1971-es albumának egyik track címe, a zenében azonban alig találunk az ikonra utaló témákat.

Az ajánlat elsősorban beaten, new waven és poszt punkon hizlalt karcos gitárokkal előállított popzene. A fejek polcain nyilván ott a teljes Blur, Kinks, és Police életmű, de nem hiányzik a Pixies, a Cure, és persze a zseniális Supergrass sem.

A 13 track mindegyike külön történt. A szövegek főként a csajozás, bulizás, berúgás – kijózanodás tinifeelingre játszó témái mentén fogalmaznak. Nincs tolakodás, felesleges jófejeskedés, csak cool generációs hozzászólások. Az albumnyitó akusztikus gitárral elkövetett Seaside még az Oasis juttatja eszünkbe, de a következő 35 perc már inkább szól a zajos – karcos gitárokról és a szimpatikus punk attitűdről, mint a britpop túlcsorduló cizelláltságáról.

Lendületes, egymenetben elkövetett számok sorakoznak végig. A See The World korrekt sodró poszt new wave, a Sofa Song slágeres Pixies utánérzés, a férfias méreteken ironizáló Eddie’s Gun 2006 legjobb punk trógerkodása lehetne, ha létezne még a műfaj. A fülbemászó, Ooh La-t korrekt izéssel bíró országokban szétjátszanák a rádióadók. Az erőszakosan lüktető, kissé a Franz Ferdinánd és a Killers betépett beatjét újragondoló You Don’t Love Me, a kedves indie-ballada She Moves In Her Own Way egyaránt ajánlható a csajozós délutánokra. A kevésbé izgalmas produkciók innentől már viszketést okoznak. A Kooks esetében azonban ettől nem kell tartanunk.

A levezetőben is kapunk néhány emlékezetes próbálkozást, a füstös I Want You Back, a folkos erotikus Jackie Big Tit, és a feketezenére reflektáló bluesos hangulatú nyitás után reaggebe forduló Time Awaits egyaránt jól áll a Kooksnak.

Radics Gábor

[2006.08.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még