2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Két óra alatt készült el a Szájbergyerek című sláger
Kistehén Tánczenekar a Hajón
Képgalériák
ARC 2006 megnyitó
Kapcsolatok
Kistehén Tánczenekar
Romano Drom
Geszti Péter

Élve vagy alva

Hetedik Arc plakátkiállítás díjátadóján és megnyitóján jártunk.

Augusztus 3. és 22. között hetedik alkalommal rendezi meg kiállítását az ARC a Felvonulási téren, s a hagyományosnak mondható plakátkiállítás és videobemutató idén első alkalommal „magasfeszültségű mondatmustrával” bővül.

Augusztus 3-án az ARC a megnyitó zenei programja mellett tüntetésre hívja fel az érdeklődőket a közöny ellen: a demonstráció célja, hogy ily módon nyissa fel az egyén és a társadalom lelki szemeit azokra a problémákra, amelyek a kiállított művekben is megjelennek. A hetedik plakátkiállítás és mondatmustra egyik központi témája az a társadalmi probléma, amely leginkább csukott szemekre és fülekre talál Magyarországon: a roma integráció kérdése.

Ennyi előzetes beharangozó után mi is nagy lelkesedéssel indultunk fotós kollegámmal a Felvonulási térre, a megnyitóra, és bíztunk benne, hogy idén nem mossa el az eső a rendezvényt, mint történt 2005-ben. Lelkesedésünk kissé lanyhult, hiszen a térre érkezve már kezdett jönni az égi áldás, ami pár perc alatt elég tisztességes felhőszakadássá módosult, de szerencsére és a biztonságiak segítségének köszönhetően bemenekülhettünk az eső elől egy sátorba.

Természetesen folyamatosan kérdezősködtünk, vajon megtartható-e a műsor vagy nem, de Geszti Péter és a stáb optimistán tekintett az este elé és bejött kb. egy bő félórás zivatar után, valamint a színpad víztelenítése és rendbetételét követően kb. másfél órás késéssel, de elkezdődhetett a program. Számunkra is megdöbbentő volt, hogy a zivatar alatt teljesen üres tér az eső elállta után szinte percek alatt telt ismét meg emberekkel és siettek vissza a többiek is a környező helyekről, ahová bemenekültek az eső elől.

Tehát a fellépők és a nép adott volt, kezdődhetett a program. Idén a műsorvezető szerepét Novák Péter látta el, megnyitó beszédet mondott Babarczy Eszter és Jónás Tamás. A beszédek után már színpadon is volt a zenei program első fellépői a Madách Musical Tánciskola táncosai, őket a Heaven Srteet Seven együttes koncertje követte.

Természetesen a zenei blokkok szünetében sor került a kiérdemelt díjak átadására is. Hiszen idén 1007 plakát, 48 videó, és 189 mondat-pályázat érkezett az ARC felhívására, ebből a legjobbak - 98 plakát, 20 videó, és 26 mondat - látható a kiállításon. A zsűrinek idén is nagyon nehéz dolga volt, hiszen a beérkezett alkotások nagyon jók és nagyon jól adják vissza az adott témák, témakörök adta korlátlan szellemi szabadság kifejezésre juttatását fotók, grafikák, montázsok formájában.

A rendezvényt évek óta támogató nagy cégek így idén is nagyon sok díjjal jutalmazták a nyerteseket, egyedi Tisza cipővel, hiszen tudják „Tisza cipőben, Tisza cipővel mindég jól jár”. Ezen kívül pénzdíjak, multimédiás telefon és laptop találtak gazdára a díjátadón.

Máris folytatódott a zenei program: a kiállítás mottója jegyében egy roma együttes, a Romano Drom zenei blokkja következett, őket a Kistehén Tánczenekar fergeteges hangulatú bulija követte, ahol a nagy slágerükre közös zenélésre hívták a Romano Drom csapatát is, így ez a dal ebben a formában és felállásban most volt hallható és látható elsőként.

Majd a Colorstar zenekar koncertje következett és az Anima Sound System zenélt a nagyérdeműnek, - bevallom mi ekkor már hazafelé indultunk, hiszen negyed tizenkettő felé járt az idő és szerencsére mire pont hazaértem akkor indult el ismét az égi áldás -, tehát azt sajnos nem tudom megmondani, hogy az utolsó program ill. fellépés meg volt-e tartva, hiszen a program befejezéseként DJ MS3 és Népi zenekara live act-je lett volna látható.

Külön a végére hagytam a meghirdetett tüntetést - a megnyitó alatt a Felvonulási tér közepén táblákat osztogattak az érdeklődőknek, amin egy nyitott szem volt látható, de egyedi saját készítésű táblát is lehetett filctollal gyártani. A koncertek között felvonultak az ARC-ok a színpadra és mindhárman kezükben egy-egy táblával, azt magasba emelve, miközben dob aláfestéssel Novák Péter vezényelte a tömeget és kánonban mondogatták „csináljunk már valamit” … a közöny ellen, ami korunk társadalmának legnagyobb bűne: sajnos közönyös vagyunk környezetünk és társadalmunk mindennapjaira és történéseire.

Jó lenne, ha tényleg kinyitnánk a szemünket és nem alva, hanem élve élnénk életünket. Reméljük, ez a rendezvény is a pillangó effektushoz hasonlóan tud változtatni, illetve hatással lesz társadalmunkra és legalább azok, akik kint járnak majd a kiállításon és azok, akiknek azt elmesélik ismerősök, barátok, csak egy kicsit is közönymentesebben élnek a jövőben.

Mindenkinek ajánlanám, menjen ki a kiállításra, de lehetőleg ne egyedül, hiszen a látottakat saját magunkkal nehéz megbeszélni, pedig itt ismét van miről beszélnünk.

-BK-

[2006.08.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még