2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Új Szó
Kapcsolódó Kiadványok
Bálint Ádám: Közelebb
Kapcsolatok
Bálint Ádám
Császár Előd

Közelebb Bálint Ádámhoz

A megasztáros a lemezével nem akarja megváltani a világot, csupán szórakoztat.

„Szeptember végén, ha elmúlt a nyár, sose bánd, mert szép még a holnap…” – énekli Bálint Ádám albumának címadó dalában. Az időpontnál maradva szeptember végére kiderül, számára mennyire lesz szép a holnap: sikerült-e megalapoznia popzenei karrierjét. Akkorra már megállapíthatóvá válik, hogy szólóénekesként számolhatunk-e vele a jövőben is, vagy egyszeri próbálkozás után eltűnik a színről. Lemeze sikeresség szemszögéből tehát csak ősszel értékelhető, minősége természetesen már most is kivesézhető. Hamarosan oda lyukadunk ki, előtte vonjunk ideiglenes mérleget a Megasztár második szériájáról, amelyben Ádám ismertté vált.

A tehetségkutató verseny második sorozatának döntősei szerencsésebbek, mint az első döntő résztvevői: nyolc fiatalnak már hónapokkal ezelőtt megjelent a saját albuma. A többi négy közül Bella Leventéé állítólag kiadás előtt áll, Kósa Ivett az Unisexben próbál meg helytállni, ő a formáció új énekesnője – maradt Kovács Tímea és Bálint Ádám. Azt nyilatkozták, nekik is lesz lemezük, ennek ellenére már kezdtük vesztesként elkönyvelni őket. Tímea körül továbbra is mély csend honol, ám Ádám feje felett nem kellett volna vészharangot kongatni, szép csendben előrukkolt korongjával. A kiadás időpontjának megítélése nézőpont kérdése. Ha úgy vesszük, rosszkor, a forró nyár kellős közepén került a boltokba, amikor a zenerajongók érdeklődése lanyhul, és a hanghordozók iránti kereslet megcsappan. Ha amúgy vesszük, akkor jókor, pontosabban még időben jelent meg, tizenkettő előtt néhány perccel. Köztudott, hogy a tehetségkutató versenyek felfedezettjei esetében a gyorsaság fontos szempont.

Nem tette magasra a lécet

Ősszel beindul a harmadik széria versenyzőinek albumdömpingje, mellettük Ádám háttérbe szorult volna. Persze az ilyesmi is könnyedén kiküszöbölhető, reklám: médiabeli jelenlét kell hozzá. És máris megérkeztünk a minőséghez. Újból olyan megasztáros koronggal állunk szemben, amely a maga nemében akár tökéletesnek is nevezhető – egy szarvashibát leszámítva, erről majd később. Ádám nem tette magasra a lécet, de azt szépen megugorja. Pusztán ezzel azonban nem tud versenyt nyerni. Lemeze önmagában, külső segítség hiányában fél évvel ezelőtt sem lett volna eladható, fél év múlva sem lenne az, és most sem. Rádiós támogatottsággal kitűnhet a túlzsúfolt mezőnyből, így aztán a recept pofonegyszerű: amennyiben albumát – különösen az elsőként klipesített slágergyanús címadó felvételt – elkezdik játszani a rádiók, akkor sikeres lehet, máskülönben nem. Üdítő poplemezzel állt elő. A stílus kicsit meglepő – a fiatalemberről köztudott, hogy a musicalek világában mozog legotthonosabban, ehhez képest albuma ízig-vérig popzene, modern, egyszerű alapokra építkező slágeres popdalok gyűjteménye. Két átdolgozás jelenti rajta a két végletet.

Nagyon jól előadja Gregg Alexander és Rick Nowells felvételét, a Ronan Keating tolmácsolásában slágerré vált I Love It When We Do címűt, ám Bródy János szerzeményét, a Boldog születésnapot címűt feleslegesen dolgozta át. Nem szabad ilyen klasszikus slágerhez hozzányúlni! Ez egy egyszerű, a maga nemében akár tinglitanglinak is nevezhető dalocska, amelyet Halász Judit előadása tesz értékessé, ehhez nem lehet semmit hozzátenni, csupán elvenni belőle, és ezt Ádám megtette, pedig alapjában véve nem is énekli rosszul.

Császár Előd írta szöveget

A lemez gerincét ketten írták: Szabó Zé zeneszerző és Császár Előd szövegíró. Az említett I Love It When We Do című átdolgozás és a címadó felvétel mellett kiemelhetjük még az Ez a szerelem címűt is, amelyben Ádám a Club 54 énekesnőjével, Gallusz Nikivel duettezik, de akár megemlíthetjük az összes többi dalt is, mivel az albumon összességében nincsen hullámvölgy, persze a korábban kritizált átdolgozást figyelmen kívül hagyva.

Biztosra vehető, hogy a korong sikerileg a két véglet egyikét csípi majd el: szép sikert arat, vagy csúnyán elvérzik. Minden a médián, s ebből kifolyólag az énekes menedzsmentjének ügyességén, kapcsolatain múlik. Egyelőre nem tőle hangosak a rádiók, ám ebből messzemenő következtetést így, a nyári uborkaszezonban még ne vonjunk le. Várjunk szeptember végéig. Akkor már mindenképp körvonalazódni fog, hogy milyen lesz a holnap. Bálint Ádám zenei karrierjének holnapja.

(Puha József, Új Szó)

[2006.08.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még