2024. május 4. | szombat | Mónika, Flórián nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Kerozin: A rémálom visszatér
Kapcsolatok
Kerozin

A rémálom visszatér

A Kerozin teljesen átalakult, új albumán élőhangszeres rockzene hallható.

2004 tavaszán Axel, a Kerozin ordibátora terveiről beszélt. Elmondta, új tagokat verbuvált maga köré, mivel társa, Mosquito ezentúl a háttérben marad, és beavatott minket a megjelenés előtt álló lemez (!) kulisszatitkaiba. Szavait az Új Szó is csokorba kötötte, a cikket 2004. április 28-án jelentettük meg. Fontosnak tartottam előkeresni, ezt követően ugyanis mély csend borult a formációra, mostanáig szinte semmit sem lehetett hallani róla. Időközben sokan lemondtak az albumról, de most végre kezünkbe vehetjük, és lejátszóba tehetjük. Axel két éve felcsigázta érdeklődésünket azzal, hogy új stílusba fogtak: rockzenét fognak játszani, és biztosított minket arról, ez lesz legkiforrottabb munkájuk, mivel már másfél éve dolgoznak rajta. Ehhez ugyebár jött további több mint kettő, úgyhogy az elvárásaink eleve nagyok lehetnek.

Hősünk beharangozott tervei közül a legtöbb megvalósult, a többi pedig meghiúsult, ám ez utóbbi érthető, azóta sok víz lefolyt a Dunán. Elmondása szerint fokozatosan rá kellett döbbennie, hogy a váltás jóval bonyolultabb. „Az előkészületek és a lemez munkálatai a tervezettnél hosszabb időt vettek igénybe. A felvételek megírása mellett a szervezés és a stúdiómunka felügyelete is rám maradt. Már nemcsak szövegíróként és énekesként vettem részt a produkcióban, hanem zenei producerként is” – nyilatkozta.

2004 tavaszán még arról szólt a fáma, hogy társa, a billentyűs Mosquito a megszaporodott produceri teendői miatt másodhegedűs lesz, fellépésekre nem kíséri el őket, de az alkotói és stúdiómunkálatokból alaposan kiveszi a részét. Ehhez képest mindössze egy dalnál van feltüntetve társszerzőként, és három felvételénél működött közre. Axel a Kerozin zenekarrá kovácsolódását ígérte, ez meg is valósult, az új felállásban a frontember mellett Koperda Tamás gitáros, Törös Attila basszusgitáros és Szilágyi István dobos kapott szerepet.

A legnagyobb kérdés persze az volt, mi valósul meg a stílusváltásból. Az album ismeretében inkább úgy fogalmaznék, hogy a kivitelezés módja változott meg, stílusváltásnak ezt nem nevezném. Igaz, eltűnt a dance, techno, s velük együtt a szintetizátor is, és helyettük lett rock, pontosabban punkelemekkel átszőtt rockzene, de ez régebben is jelen volt, a dance-t a múltban is rock- és punkelemekkel dúsították – zenéjük sosem mutatott hasonlóságot a Scooterrel, sokkal inkább Billy Idollal. Most teljesen a rock irányába vitték el hangzásukat. Mondom, a változásokat a kivitelezésben találjuk: eddig számítógépen írták a zenét, most a gépet csak a felvételekhez és keveréshez használták, tőlük eddig idegen hangszerekkel dolgoztak. A szövegvilág viszont semmit sem változott, továbbra is a buli, csajok, szex és pia állnak középpontban. A legtöbb dal a szöveg miatt kizárja magát a rádiók műsorából. Szerencsésebb lett volna visszafogottabb szövegű felvételt választani első kislemezdalnak, és nem a Hip Hip Hurrá!!! címűt, ezt már az első mondat hallatán félredobják a zenei szerkesztők. A korong előzetesen a Tartály címet kapta, jelezvén, hogy tele lesz minden jóval, ám utólag új cím született: A rémálom visszatér. Szerintem ez jobban tükrözi a Kerozint, ugyanis zenéje egyeseknek valóban kész rémálom. Főleg a szülőknek. Amikor meghallják, mit hallgat csemetéjük, a legtöbbjük bizonyára gondolkodóba esik, hol csúszhatott hiba a nevelésbe…

Axel a szóban forgó interjúban arról is beszélt, hogy akkortájt fejezték be Bonnie & Clyde című daluk átdolgozását. Mondta, hogy lesz apropója, mivel film készül a hírhedtté vált miskolci bűnözőpárosról, a magyar Bonnie és Clyde-ról. A felejthető filmalkotást azóta el is felejtettük, az átdolgozás viszont itt van, és jobban szól, mint az eredeti. Az albumon hallható a Nagypapa punk volt és a Kismalac átdolgozása is, ez utóbbival vált ismertté a duó ’98-ban – kevesen tudják, hogy egy Carmen-felvétel alapján készült. Axel azt is beharangozta, hogy a lemezen szerepel majd egy lassú, igazi rádióbarát dal, a Meghalok érted című. Tényleg szerepel. Ebből lehetne rádiós sláger, biztos el is adná a lemezt, bár hatalmasat csalódnának, akik pusztán ennek ismeretében vennék meg, eléggé kilóg a sorból. A borítón olvasható, hogy egy barátnő örök emlékére íródott. Axel elmesélte, hogy mindig saját életéből merít ihletet a szövegíráshoz, a felvételek megtörtént sztorin alapulnak. Mozgalmas élete lehet, ez önmagában az utolsó, a legdurvább szövegű Többet sosem iszom címűből is leszűrhető – a The Sex Pistols slágere, a Friggin In The Riggin és a Yankee Doodle című népdal alapján íródott.

A Kerozin a legjobb albumát készítette el, ez nem vitás. A kivitelezés gyökeres változása ellenére az összhatás maradt a régi, így aztán a rajongótáborban sem lesz változás. Aki csípte az egykori duót, az a rockzenekarrá változott formációt is szeretni fogja, akitől meg a punkos zene – legyen az dance vagy rock – és a szókimondó szövegvilág távol áll, azokat Axelék most sem fogják meghódítani.

(Puha József, Új Szó)

[2006.09.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még