2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
FolkFree sajtófotók 2006
Kapcsolatok
FolkFree Band

FolkFree, a bólogatós népzene

A FolkFree 2003-ban alakult egy igen merész zenei ötlet alapján. A stíluselképzelés Hajas Gáboré, akit már gyerekkorában megérintette a tekerő és a magyar népzene. Zenei ötletei megvalósítását Koroknay Andrással közösen kezdte el. Az útkeresési folyamat egy tekerő alapú világzenében teljesedett ki, és a közelmúltban egyre közelebb kerültek a drum and bass vonalhoz. Andrást a FolkFree jelenéről, és terveikről kérdeztük.

- Milyen az alkotási folyamat a FolkFree-ben, hogyan készülnek a dalok?
- Gábor és István hozzák a népdalokat, ők a népzenészek. Az én feladatom modern zenei környezetbe helyezni. Szóval csapatmunka.

- Hogyan jellemeznéd az új számokat?
- A friss számok több reggae-s, dub-os elemet tartalmaznak, ez jórészt a dobban és a basszusban érhető tetten, de nem riadunk vissza a rock-os, szélsőségesebb zenei betétektől sem. Például a „Gyoszén felől” -ben egy kis jungle is felvillan. Fontos a népdal szövege. A legfrissebb két nótában rádióhír betétek is elhangzanak, ezeknek is megvan a maguk üzenetük.

- Ennyire szociálisan érzékeny a zenekar, hogy közélettel is foglalkoztok? A hírbetétekre gondolok...
- Szociálisan érzékeny..., én inkább úgy fogalmaznék, hogy megpróbál ajtókat nyitni. Nagyon sok ember nem veszi észre, hogy mi történik körülötte, mi folyik a világban. Nem egy konkrét üzenetre kell gondolni, hogy például ahhoz hogy jobb legyen a világ, csináld ezt vagy azt... Ez inkább egy figyelmeztetés, hogy az emberek gondolkozzanak el olyan dolgokon, amiken eddig esetleg nem.

- Korábbi formációkban reggaet játszottatok, és most a drum and bass felé mozdultál. Mindkét műfaj az erős basszusra épül...
- A drum and bass -ben és a reggae-ben több közös vonás van, mint azt gondolnánk. Minden erős basszus centrikus zene valahol a reggae-ben gyökerezik. A jungle és a drum and bass az Egyesült Királyságból származik és a jamaicai producer, King Tubby zenei kísérletei alapján indult útnak. A FolkFree zenéjét nem lehet behatárolni ily módon, hogy jungle / dub / drum and bass / reggae stb. Ez egy keverék, mely megtartotta a fenti műfajokra jellemző erős dob&basszus vonalat.

- Nem jelent ez gondot, hogy nem egyszerűen behatárolható a közönség és a szakma számára?
- Szerintem épp ez az újító benne. Nem csak a fentiek miatt nem behatárolható, hiszen még erre jön rá az autentikus magyar népzene. Ha csak rock-ot játszanánk, mi lennénk a 34838573485. rockzenekar. Hisszük, hogy valami újat, valami autentikusat kell hozni, amit más nem tud.

- Milyen terveitek vannak a jövőben?
- Az első lemez minél magasabb színvonalú megvalósítása, valamint a koncertműsor fejlesztése, erősítése. Célunk, hogy nagyon ütőképes koncertzenekar is legyünk, a lemez mellett természetesen. A határon túl is szeretnénk megismertetni a zenénket. Amit mi csinálunk, azt rajtunk kívül nem nagyon tudják autentikusan művelni másutt. A zenei fúzió és a magyar népzene miatt autentikus.

- Milyen közönséget vonz a zenétek? Milyenek a visszajelzések?
- Úgy vettem észre, hogy az igényes zene iránt vonzódók teszik ki a közönség nagy részét, bár így is sokak szerint a zenénk kicsit nehezen emészthető. Ilyen szempontból is jobb lenne a külföld, ott azok a zenék mennek, amik itthon rétegzenék. Szakmai visszajelzések mindig jönnek, jórészt nagyon pozitívak. Sokan mondják, hogy nem hallottak még ilyen zenét. Ezt akkor is elmondják, ha esetleg nem jött be nekik a zene maga, de az egyediségét mindig kiemelik. A zenénk nem szakmai csúcsokat döntögető zenészeknek készült zene. Természetesen ettől még nem igénytelen, szó sincs róla, csak egyetlen zenész önzősége sem lehet előbbre való magánál a zenénél.

Szöveg, fotó: Musztrai Kata

[2006.09.24.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még