2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Komolyzene
Zeneakadémia (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)

Budapest a régió zenei életének központja lesz?

A Zeneakadémia a jövőben kirajzolódó nagyvonalú fejlesztési terv eredményeként hamarosan Budapest és a régió zenei életének központjává válhat. A tervezett fejlesztések nyomán, a Dunától a Városligetig több kulturális intézmény közreműködése révén, a Zeneakadémia irányításával Budapest válhat a világ „zenei szilíciumvölgyévé”.

A Zeneakadémia új épülete elsősorban a hallgatók igényeit elégíti ki: a növendékek számára ebben az épületben gyakorló termek, stúdió, közösségi terek létesülnek, valamint ide költöznek az intézmény irodái is. A Wesselényi és Hársfa utca sarkán található épület felújítása várhatóan jövő év nyarán kezdődik el, és egy éven belül, 2008 nyarán válik beköltözhetővé.

A Liszt Ferenc téri épület várható felújításának kezdete 2008 ősze, ami nem csak egy 100 éves műemléki épületének helyreállítását jelenti: a rekonstrukció eredményeként mód nyílik arra, hogy megvalósulhasson az oktatás és hangversenyzés – a világon példa nélkül álló – egysége.

A Zeneakadémia a felújítást követően nemcsak otthont ad a koncerteknek, egyéb rendezvényeknek, hanem a tervek szerint saját maga szervezi azokat, szoros összefüggésben az Egyetem képzési programjaival, a tehetséges növendékek pályára állításával, az Egyetem együtteseinek – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara, Énekkara, Operatársulata, kamaraegyüttesei – rendszeres foglalkoztatásával.

A zeneoktatás népszerűsítése

A Zeneakadémia felújítása és az új épület birtokbavétele nyomán az intézmény közvetlen környezete, Budapest és a régió zenei központjává válhat, és részt vállalhat több kapcsolódó projekt elindításában, a többi között a kulturális turizmus és az ehhez kapcsolódó foglalkoztatottság, a zeneoktatás népszerűsítése, valamint a muzsikus roma származású tehetségek felkutatása és felzárkóztatása területén.

A fejlesztések révén „zenei szilíciumvölgy” koncepciója körvonalazódik, melynek keretében a Dunától a Városligetig több intézmény együttműködésében egy kulturális centrum épülne ki, minőségi turizmus alapját képezve.

Az együttműködésben a Zeneakadémia és társintézményei (jazz tanszék, Eötvös Péter Intézet, Semmelweis utcai épület, Wesselényi utcai épület, Régi Zeneakadémia, Kodály Múzeum, Kamaraterem a Kodály köröndön, Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, a Zeneakadémia egyházzenei projektjeinek otthont adó Teréz templom), a Művészetek Palotája, a Pesti Vigadó, a Magyar Állami Operaház, valamint a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok vennének részt.

[2006.10.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még