2024. április 23. | kedd | Béla nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Az apróságokban rejlik a Unique ereje
Én, a Unique és a rádiók
Bölcsek útján a Unique - Elkészült a videoklip
Játékos Unique promóció
Erkölcstelen a Unique együttes tervezett promóciós rendezvénye?
Kapcsolódó Kiadványok
Unique: Más Világ
Kapcsolatok
Unique

A pokoltól a mennyországig, avagy utazás a hétköznapoktól a nyugalomig

Fél év késéssel ugyan, de szeptember 15-én végre megjelent a várva várt új Unique stúdióalbuma.

Az 1997-ben alakult, majd 2001-ben Úttalan utakon című CD-jével előrukkoló csapat berobbant a magyar zenei piacra. Népszerűségüket a 2003-ban megjelent Mozaik című korongjukkal csak fokozták. Ezúttal itt a harmadik lemez. Már a címe is sokat sejtet: Más világ. Nekem rögtön a Nicole Kidman nevével fémjelzett thriller jut az eszembe, de azért itt biztos nem erről lesz szó. Akkor hát mi is lehet ez? Talán arculatot váltott a csapat? Kicsit igen, kicsit nem, a lényeg az, hogy ez az album is – úgy, mint az előző kettő – populáris, mégis kicsit más, mint a többi együttesé.

Új arculat, új dalok. A legfontosabb újdonság, és egyben meghatározó elem a kendó. Völgyesi Gabi fekete, bőrruhája még meglepően hat Magyarországon, pedig a kendót a távol-keleten rengetegen űzik. Jelentése: a kard útján. Mihalik Hunor kendómester segítségével az együttes részletesen megismerkedett ezzel a harcművészeti ággal és a koncerteken meg is tapasztalhatjuk, hogy mennyire megérintette a tagokat ez a távoli világ.

A lemez borítóján a fekete és a vörös szín dominál. Azonnal kitűnik Gabi arca, hiszen ö van a központban, és természetes színében látszik. A két fiú, Kovacsics Ádám és Ferbár Zsolt arca árnyékban látható, szürke árnyalattal. Ha átlapozzuk a kis füzetet, akkor is helytálló az első megállapítás: a fekete és árnyalatai, valamint a vörös a jellemző. Ugyanakkor szemet szúrhat egy bizonyos folyamat. Az első oldalakon még szorongatóan hat a fekete szín, később már a szürke, barna, végül pedig a fehér jelenik meg. A pokoli fekete és ördögi vörös összhatástól eljutunk a fehér és zöld pompáig, amely nyugalmat, meghittséget, természetességet és kiegyensúlyozottságot sugall.

A lemezen olyan dalok találhatóak, mint az Árral szemben, az Én, a Más világ vagy a Bölcsek útján. Utóbbiból már egy látványos videóklip is elkészült. Az első dal legelején olyan a benyomás mintha valami játékautómata hangját hallanánk. Kiváló hangeffektek jellemezik, bár ez az egész albumról elmondható.

Az „Én” című dal ismerősen csenghet, hiszen a felvezető videó ebből a számból készült. Így természetesen a rádiókban is hallhattuk már, nem is egyszer. A "Más világ" a címadó nóta. Egy közelgő, új korra figyelmeztet, melybe hív minket, ahol biztosan tudjuk, hogy lesz holnap a mai nap után. Tanulságos, tartalmas ez a szöveg is, ahogy ezt elmondhatjuk az egész albumról is.

Az Életem könyve egy naplóról szól. Valakiről, akiben csalódtak. Kitépett lapok, hely, ahova még elférne egy mondat róla. Ha ő is akarná.
A korong egyik dala, a Tükör. Tömören összefoglalja a mondanivalót. Egy alak a tükörben, a valóság és a képzelet játéka. A jövőre koncentrál, valamint arra, hogy ne a tükröt törjük szét, ha bánt az önarckép. A dal utolsó versszakában foglalja össze, hogy legalább magunknak ne hazudjunk, ne hordjunk álarcot: „Tudni talán nem kell, mitől jó egy ember, álarcok nélkül a világ tőled is szépül.”

A harmadik Unique album más, de mégis azt kapja a hallgató, amit vár. A rohanó hétköznapokból a cd végére eljut a nyugalomig. Összefoglalva: béke, belső harmónia, meghittség és kiegyensúlyozottság. Akiknek ezekre van szüksége, hallgassák meg és élvezzék ezt az lemezt. Azt azért hozzátehetjük manapság, ebben a rohanó világban, kinek ne lenne…

Pernyész Kitti

[2006.10.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még