2024. május 18. | szombat | Erik, Alexandra nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Népdalokat mutatnak be az interneten

Első hallásra nehezen fér össze a népi kultúra és az internet, de hamar túllép az ember ezen a problémán, ha belegondol, hol máshol lenne jobb helyen a népdalgyűjtéssel kapcsolatos hatalmas anyag.

A www.folkradio.hu oldal minden internet adta lehetőséget kihasznál a népdalok bemutatására. Egész napra való műsort szolgáltatnak, bár elsőre nem könnyű megtalálni, hogy mitől is indul el a főoldal programjában ajánlott zene. Amikor pedig megszólalnak a dalok, a hallgató ügyességére van bízva, hogy megtalálja, hol is tartunk a percre pontosan felsorolt programajánlóban – bár nem hinném, hogy nagy nehézséget okozna valamilyen módon kiemelni az éppen játszott dalt. De érdemes küzdeni ezzel egy kicsit, mert – hála az internetben rejlő rengeteg lehetőségnek – a dalok mellé rengeteg kapcsolódó információt gyűjtöttek a szerkesztők.

Olvasható a dalok szövege is

A cím és a gyűjtés helye mondhatni szükséges információ egy népdal esetében, de itt emellett ennek ideje, a gyűjtő neve és még számos más adat áll rendelkezésre, sőt még a dalok teljes szövege is olvasható. Ráadásul részletes kereső segít megtalálni a minket érdeklő dalokat. A hiteles adatokra különösen nagy gondot fordítanak a szerkesztők, ezért folyamatosan bővítik és ellenőrzik a dalokhoz kapcsolódó adatbázist. Emellett népművészeti programnaptár, igen tartalmas hír- és sajtószemle is van az oldalon, és a téma szelleméhez illően közösségépítőként is fel kívánnak lépni. Levelezőlista és fórum segíti a hasonló érdeklődésű emberek egymásra találását, aki pedig maga is foglalkozik népdalokkal, az adatbázis vagy a programfüzet bővítésébe is beszállhat.

Cikkek, tanulmányok

Komolyan vették a legtöbb honlapon elhanyagolt linkgyűjteményt is. Részletes tematikus bontásban kutakodhat az olvasó a cikkek, tanulmányok, tájegységek, vagy éppen a témához kapcsolódó szervezetek honlapjai között. A galéria képeit a hallgatók küldik beCikk, tanulmányok és elnézegetve őket kedvet kap az ember, hogy közelebbről is megnézzen egy táncházat. Az oldal designja természetes barnájával tulajdonképpen nem üt el a tartalomtól, de talán a cirádás címsoroknál több népies motívum is elférne rajta – bár persze ez esetben sokkal lényegesebb a tartalom a formánál, a hang a képnél.

- klick.hu -

[2007.01.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK koncertjegy [2024.05.17.]
SÜRGŐS HITELEK zenész » vonós [2024.05.16.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még