2024. április 23. | kedd | Béla nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Klip a YouTube-on
Marcus May a dalok.hu-n
Marcus May a MySpace-n
Kapcsolódó cikkek
Népdalénekesnő kerestetik hip-hop frontra
Kapcsolatok
Marcus May

Marcus May: az álarcos rapper

Az elmúlt évben került a köztudatba a fiatal rapper, aki mára már több lemeznyi anyagából válogatja ki az albumán megjelenőket. Az új CD megjelenéséről kérdeztük.

- Tavaly nyáron is készen volt már egy lemeznyi anyagod azonban a lemez csak tavasszal jön ki.
- Több oka is volt, melyek közül a legfontosabb az, hogy én nem voltam megelégedve 100%-osan az addig elkészült anyagokkal, és ezért felvettem még több számot. Összesen kb. 30 tracket rögzítettem a stúdióban, és ezekből kerül fel a 10 legjobb a lemezre. Az, hogy az album címe „Tavasz” lesz, már jóval a „csúszás” előtt kiderült. Azért ez a címe, mert ez a szó nem csak az évszakot jelenti, hanem valami újnak a születését. Plusz azért is a „Tavasz”-ra esett a választás, mert én is tavasszal születtem.

- Mi a vezérfonala az új lemeznek?
- A vezérfonal egyfelől maga a hangzás. Az elkészült hangzó nagyon eklektikus. Található benne rock-, reggae-, samba-, funk-hatás, sőt még egy akusztikus szám is, egy szál gitárral! A zenei alapok (valamint a borító és természetesen a szövegek is) az én munkám. A zenei sokszínűséget a hasonló ritmusokkal és letisztított hangmintákkal tettem egységessé.

- Milyen számok lesznek rajta a régiek közül? Átdolgozol valamit a promolemezen, illetve az azóta interneten megjelent dalok közül?
- A már közzétett számok egy részét átdolgoztam. Ezek 90%-ban nem csak egy sima remixet jelentenek, hanem újra felrappeltem őket új (és jobb) zenékre.

- Az új dalokhoz mi adta az inspirációt?
- Az inspirációt általában más előadók nyújtják. Én nagyon sok és nagyon sokféle zenét hallgatok, így van miből meríteni. Rap zenéből szinte mindent befogadok a legmélyebb, legelvontabb undergroundtól a legslágeresebb mainstreamig. (kedvenc rappereim: Kool Keith – ő egy underground rapper, old school legenda; MF Doom – underground rapper, Danger Mouse-szal és a Gorillazzal dolgozott; Pastor Troy – az úgy nevezett crunk stílus egyik pionírja; NORE – new yorki gengszter rapper, aki újabban reggaeton számokkal nyomul) Az egyéb zenéken belül is elég változatos az ízlésem. Nem „mindenevő” vagyok, hanem gondosan kiválogatom a nekem tetsző, különlegesebbnek ígérkező darabokat.
(kedvenceim egyéb stílusokból: Britney Spears, Ana Caram – ő egy brazil bossa nova énekesnő, aki Jobimmal bejárta a fél világot, Slipknot, System Of A Down, Marilyn Manson, Bebel Gilberto – napjaink legsikeresebb bossa énekesnője, Justin Timberlake, Thalia, Norah Jones) Minden számot más és más előadó inspirált, így a lemez is nagyon változatos lett. Szövegileg szintén egyrészt más előadók ihletnek meg (pl. Kool Keith, MF Doom), de jellemzőbb, hogy olyan témákat keresek, amikről még nem esett szó a magyar hip-hopban, ill. próbálok minél meglepőbb, minél érdekesebb dolgok felé nyúlni. Fontos inspiráció még a XX. századi festészet. Elsősorban Andy Warhol és az egész pop-art. Azt akarom elérni, hogy a zeném hasonló élményt nyújtson, mint egy pop-art kép: egy tükör az eldobható világra.

- Az új dalokat egyszerre meglepetésként nyomod be a köztudatba a lemezen, vagy lesz internetes felvezetés?
- Két megjelenés lesz. Az első az internetes (januárban, ha minden igaz), és egy kézzelfogható (tavasszal). Az albumról már megjelent egy 4 számos maxi (Szexy Lány), amely a dalok.hu-ról letölthető emelt díjas sms-ért. A maxi 2 dalt tálal 2-2 verzióban. A címadó „Szexy Lány” egy szerelmes dal, lágy gitárral. Ehhez egy videó klip is készült 2006 végén. A maxi másik nótája egy partyszám, illetve a myspace-n lévő oldalamon is meghallgatható még néhány új dal az albumról. Ezt a honlapot folyamatosan frissítem. Fontos még, hogy a videó klip megnézhető egyrészt a myspace-emen (videos menüpont alatt) ill. a youtube-on is is elérhető már.

- Kik segítenek a dalokban?
- A dalokat két stúdióban rögzítettem (Cultus Digital és DMS-Home). A stúdiót működtető hangmérnökök (Kolláth „Cultus” Zsolt, és Hekker Máté) készítették a felvételeket. A keverés és a mastering saját munka. A lemezen – sok huzavona után – egyetlen vendégelőadó szerepel: Almási Dani, aki az unokanővérem 8 éves kisfia. Ő az „1987” című nosztalgikus dalban énekli a refrént.

- Milyen formában adod ki a lemezt?
- Először internetes kiadás, aztán tavasszal egy sima CD.

- Kihasználod-e az internet adta terjesztési csatornákat a CD promóciójában?
- Én elsősorban az internetre alapozom a terjesztést. Sajnos a magyar viszonyok miatt, - amiről panaszkodnak elegen helyettem is – az alkotók már nem érdekeltek a kiadókeresésben, és a hagyományos terjesztésben. Ez fokozottan érvényes az underground hip-hopra, amelynek a hangzása lehet akármennyire is populáris, mégsem kapja meg a kellő figyelmet sem a magyar (hagyományos) médiában, sem a kiadók / terjesztők részéről. Ez egyrészt szánalmas (pl. nincsenek új arcok, csak a 20 éve lejárt slágerek futnak még mindig), másrészt viszont az internet sokkal több lehetőséget jelent, mint amit egy magyar kiadó valaha is garantálni tudna. Nagyon kellemes meglepetésben volt részem, amikor sok olyan külfölditől kaptam pozitív visszajelzést, akikkel még életemben nem találkoztam. …hála a myspace-nek :) Azt is hozzá kell még fűznöm, hogy a magyar rap közönsége az előadók albumát inkább respektből veszi meg eredetiben, ugyanis minden hozzáférhető a neten, nagyrészt az előadó beleegyezésével.

- Mi a véleményed az interneten található illegális letöltésekről, filecserélőkről?
- Ez egy kétélű dolog. Nem ítélem el, mert én is nagyon sok albumot töltök le. A baj azokkal az emberekkel van, akik arra vágnak fel, hogy „van 4000 albumom”. Na és? Hányat hallgatsz meg? Hány előadót ismersz? Ezeknél a kérdéseknél „lebuknak”, hogy ez csak egy értelem nélküli felhalmozás (amit szeretnek gyűjtésnek nevezni), és valójában Eminemen és 2Pacon kívül fogalmuk sincs a hip-hopról. Az illegális letöltéseket nem lehet (és nem is nagyon kell) megakadályozni. Inkább arra kell ösztönözni az embereket, hogy miután letöltötte (illegálisan), a neki tetsző lemezeket vegye meg boltban. Ha jobban belemélyülünk a témába, sajnos rá kell jönnünk, hogy ez is egy gazdasági dolog. Egy eredeti külföldi CD 4-6000 Ft-ba kerül. A magyar fizetésekhez viszonyítva ez nagyon sok. Tehát véleményem szerint nem azért Torrenteznek meg DC-znek az emberek, mert nem akarják feltenni a polcra az eredeti példányt, a szép borítóval, hanem mert nincs rá pénzük. Az én esetem még annyival is kiegészül, hogy aki 2-3 albumot hallgat meg naponta, annak valószínűleg nem elég a magyar cd-boltok kínálata, és valahonnan muszáj zenét szerezni :)

- Sok sikert a lemezhez!

SirOesh

[2007.01.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még