2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Ricardo Salsa Club: Escucha Mi Ritmo
Kapcsolatok
Ricardo Salsa Club
Révész Richárd (Ricardo)
Legnépszerűbb csengőhangok

Escuca Mi Ritmo -  a magyar salsalemez

Magával ragadó, tüzes ritmusok, mely mellett nem lehet ülve maradni!

A tánc. Csak egy szó, mégis több ezer embernek jelent egy sajátos életformát. A ritmus, az ütem, maga az érzés, manapság egyre népszerűbb. Van, aki edzésként, van, aki szórakozásból, van, aki ismerkedés miatt, sőt olyan is akad, aki önbizalom növelésként jár táncolni. A táncklubok és egyesületek száma mára már megszámlálhatatlan. Akad hagyományos társastánc tanfolyam, klasszikus és kortárs balett, divattánc, hastánc, break, hip-hop, sőt a néptánc is kezdi újra fénykorát élni.

Manapság azonban a salsa az egyik legnépszerűbb kezd lenni. Talán éppen azért, mert az előzőekben felsoroltak közül ez az egyetlen, amit egyedül is lehet táncolni, de mégis tüzes, és latinos. Persze a hastáncra és a divattáncra is mehetünk szólóban, mert nem szükséges partner. A társastánc évekkel ezelőtt az egyik legnépszerűbb szórakozásnak számított, ám a single csajok nem mentek el rá szívesen hisz cikinek érezték azt, hogy nincs párjuk, hisz a cha-cha-cha-t vagy a rumbát nem lehet egyedül táncolni. Talán ezért, talán másért, de az olyan helyeken, egyre inkább bevették a salsát is a tanmenetbe. Mégis újabb és újabb clubok nyílnak, amik csak, és kizárólag, erre a táncra specializálódnak.

A salsa jelentése, eredete
A salsa szó szerint szószt jelent, mely a különböző fűszerek keverékének asszociációjaként a különböző ritmusok: Son, Cha Cha Cha, mambo, szamba keveredésére utal. Eredetileg a ritmust, a zenét jelenti, viszont amit táncolunk, azt Kubában casinonak hívják, de az egész világon inkább salsaként ismerik. Valódi jelentéstartalma mára elhomályosult. A köztudatban a tánc elnevezéseként él, pedig eredetileg rendkívül összetett, sokrétű zenei stílust jelentette, melynek kialakulása a XVI. századra nyúlik vissza, amikor az afrikai feketéket behurcolták Amerikába.

Az első világháború idején jutott el a városokba a gúnyos hangvételű Son, majd nem sokkal később a Jazz ritmusa is elvegyült benne. A mai salsa zene a ’60-as évek Amerikájában alakult ki, mikor a kubai emigránsok próbálták megőrizni eredeti hagyományaikat, azzal együtt pedig zenéjüket is. A pop zene forradalma, majd a rock és egyéb modern zenék miatt aztán a latin ritmusok háttérbe szorultak, de mára ennek vége, újra fénykorát éli. Nincs is jobb bizonyíték erre, mint a Ricardo Salsa Club albuma: az Escuca Mi Ritmo.

Ricardo Salsa Club
Magyarország elsőszámú salsa együttese, 2002-ben alakult, azóta rengetek fesztiválon szerepelt, köztük a Gronau-i és a Montreaux-i jazz-fesztiválon is, mint ezt a lemez borítójából megtudjuk. Amikor megpillantottam a Escucha Mi Ritmo című albumot kicsit összehúztam a szemöldökömet, a borító láttán. A fekete szín dominál és egy zongora rajza, színes billentyűkkel. Valahogy, nem is tudom, kicsit tüzesebbre számítottam. A belső oldalak barátságosabbra sikerültek. Sok-sok kép a zenekar tagjairól, köszönetnyilvánítás, egypár dicsérő mondat ismert előadóktól, dj-től.

Magával ragadó ritmusok 
Nehéz oldalakat írni egy olyan CD-ről, amely nagyszerűre sikerült. Már első hallgatásra magával ragad a zene. Olyan, mintha Kuba utcáin sétálnék, és egy helyi táncklubból kiszűrődő zenét hallanám. Eredeti, kiforrt és profi. Ha csak a zenét hallom, meg se fordul a fejemben, hogy ez egy Magyarországon összehozott zenei anyag, számos magyar közreműködővel. A zene remek, megtalálhatóak nagy salsa slágerek melyet, ha meghallunk, nem tudunk ülve maradni. Bevallom nekem is nehéz volt, mikor ezene sorokat írtam.  A négynegyedes ütemre mindig is nehéz nyugton maradni, de ez a ritmus, és a tempó tényleg forró. Igazi party zenék: a Pon A Sonar el Guiro, vagyis Andale; a Juan Pachanga; a Tu Carinito és sok más mind megtalálható. A rengetek hangszer, a dobok, a zongora, a fuvola, a trombita, a bondó, a gitár, a harsona, a konga és persze az ének remek zenét eredményez.

Nem győzőm hangsúlyozni, hogy évekkel ezelőtt, el nem lehetett képzelni azt, hogy egy nem latin-amerikai országban élők, egy ilyen albumot készítsenek. De most sikerült, itt van, elkészült és szerintem, ha ezt Kubában meghallgatják, azt hiszik, hogy ott készült. Remek lett, csak gratulálni tudok.

Pernyész Kitti

[2007.03.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még