2024. május 15. | szerda | Zsófia, Szonja nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Kaszás Attila

A holdbéli csónakos a mennyországig hajózott - Kaszás Attilára emlékezünk

Laborc karakterét szánta neki Iglódi István rendező az „István a király” című rockoperában, amely szintén a Szörényi-Bródy szerzőpáros nevéhez fűződik. Emlékezetes előadást tartottak a rockoperával 2004-ben, amikor az Esztergomi Nyári Játékokon mutatták be azt. Ha a Szörényi-Bródy páros munkába állt, akkor a fellépő színészek névsorából nem hiányozhatott Kaszás Attila sem: a „Veled, Uram!” című darabban Orselolo Péter alakját öltötte magára, szintén a Magyar Színház színpadán.

Georg von Trapp kapitány szerepét is megelevenítette, amikor a Városmajori Szabadtéri Színpadon színpadra vitték Richard Rodgers és Oscar Hammerstein örökzöldjét, a „A muzsika hangját”. Aki ismeri a musical történetét, tudhatja, hogy vérzivataros időkben játszódik, s mégis gyermekien ártatlan történetet mesél el, amely minden korosztály számára ajánlott.

2001-ben érkezett el az idő egy új hanglemez megjelenéséhez, amelynek a „Hét parancsszó” címet adták, s Kovács Ákossal szólaltatta meg a rajta található megzenésített verseket, amelyeknek ismét komoly üzenet-tartalma volt. 2006. október 19-én a Budapest Sportarénában csendült fel Horváth Péter-Mihályi Tamás „56 csepp vér” című rockmusicalje, amelyben Lőrinc szerepében tündökölt a kiváló színész és énekes. A film bemutatóját már nem érhette meg, azt ugyanis ez év áprilisában fogják műsorra tűzni a hazai mozikban.

A sok felkérés, amelyet kapott egyértelművé tette: nem csak a prózai szerepekben állta meg a helyét, hanem az énekesi feladatokat is nagyszerűen megoldotta. Elsősorban rockmusicalekben szerepelt, tagja volt a Rokszínháznak. Hangja érett, tiszta és férfias volt, olyan amilyen talán Georg von Trappé, Orseolo Péteré vagy éppen Lőrincé lehetett. Úgy hívta őket életre, hogy aki látta, aki hallgatta, elhitte: minden valóságos, együtt nevetett és együtt sírt az előadóval. Minden kiadott hanggal, minden dallammal, amelyet az ő karakterének szántak, adott, üzenetet közvetített. Egy volt azok közül a színészek közül, akiknek szinte mindegy volt, hogy prózában vagy énekben kell megfelelnie, ő emlékezetest alakított mindkét fronton.

Ahonnan már nem hallatszanak a dalok

Kaszás Attila hétfőn lett rosszul, nem sokkal a „Tizenkét dühös ember” című darab előadása előtt: agyvérzést kapott. Az orvosok hiába küzdöttek az életéért, tegnap este szervezete feladta küzdelmet. Örökre elköszönt a színpadtól, nem szólnak többé a dalok és a maga után hagyott űrt senki sem fogja betölteni. A Holdbéli csónakos elérhetetlen messzeségbe hajózott…

Díjai, kitüntetései

1988 – Hegedüs Gyula emlékgyűrű
1990 – Színházi találkozó legjobb férfialakítás díja
1990 - Jászai Mari-díj
1992 – Ajtay Andor-emlékdíj
1992 – Ruttkay Éva-emlékdíj
2005 - Súgó Csiga Díj

- Havassy Anna Katalin -

[2007.03.24.]

« előző oldal  (2. oldal)  

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
Andrea45 2007.03.25. 15:54 • [1]
Nagyon sajnálom és voltam a Nemzetinél.
Mindig emlékezni fogunk rád Attila

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.14.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még