15%-os kuponkedvezmény 47.000Ft felett a Spartoo.hu webáruházban. Kuponkód: MAJUSP15
2021. március 3. | szerda | Kornélia nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kaszás Attila
 
Kapcsolódó kiadványok
Válogatás / több előadó: Kit ringat a bölcső, Janikát…- Kaszás Attila Emlékalbum (2007)

Összes kapcsolódó kiadvány

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Megható lesz! Kaszás Attilára emlékeznek márciusban
Zseniális ember volt! Hét éve ment el a magyar énekes
Megható! Megvalósították Kaszás Attila álmát 
Megható videók! Ma lenne 52 éves Kaszás Attila, emlékezzünk
Már megvehetőek a jegyek a gigantikus Miss Saigonra
     
 
Kaszás Attila
Születés dátum: 1960. március 16.
Elhalálozás: 2007. március 23.
Színész, énekes.
 
     

Kaszás Attila

Színész, énekes.

1960. március 16-én született Vágsellyén, az akkori Csehszlovákia, ma Szlovákia területén.

1979-ben nyert felvételt, és 1983-ban végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán. A tehetséges diák tanárai Kapás Dezső és Horvai István voltak.
1984-ben a Vígszínházhoz szerződött, ahol nagyszerű karakterek nagyszerű megszemélyesítője lett. A közönség hamar szívébe zárta a tehetséges, 24 éves fiatalembert.

Színpadi és filmszerepei mellett számos alkalommal elvállalt énekesi feladatokat igénylő szerepeket, s mint ahogy pályája folyamán mindig, itt is megállta a helyét és beigazolódott: Kaszás Attilára énekesként is számítani lehet. Már elismert és sikeres vígszínházi színészként szülőföldjén, Bor József rendezésében játszott Jókai Mór,” Az aranyember” című regényéből készült musicalban.

1998-ben önálló lemezzel jelentkezetett, amelynek a „Tomboló Hold” címet adta. Az albumom főként rock nóták találhatók, szám szerint 14. Mindegyik mély érzelmekről és tisztánlátásról árulkodik. Már a dalcímekből is kitűnik, hogy olyan ember énekli őket, akinek fontosak az érzelmek és a család. Tagja volt a méltán nagysikerű musicalnak, „A padlás”( Presser-Horváth-Sztevanovity), szereplőgárdájának, ahol a Rádiós-t formálta meg.

2001-ben érkezett el az idő egy új hanglemez megjelenéséhez, amelynek a „Hét parancsszó” címet adták, s Kovács Ákossal szólaltatta meg a rajta található megzenésített verseket, amelyeknek ismét komoly üzenet-tartalma volt.

2003-ban átigazolt a Nemzeti Színházhoz, ahol szintén nagy sikereket ért el, ünnepelt és elismert színésze volt a társulatnak. A média is fokozatosan fedezte fel magának, miközben egyre több film epizód-mellék- vagy éppen főszerepét kapta meg. Hatalmas sikert aratott a filmvásznon, amikor Gryllus Dorka partnereként szerepelt az „Érzékek iskolája” című filmben, amelynek rendezője Sólyom András volt. Emlékezeteset nyújtott továbbá az Oscar-díjas rendező, Szabó István „Édes Emma, drága Böbe” című filmjében, a „Cha-cha-chában” és a „Üvegtigrisben” is

Vidéki városokban is játszott: Győrben, Szegeden, Sopronban, Kecskeméten és Esztergomban is szívesen látott vendég volt. Továbbá számos budapesti színházban is láthatta a közönség, úgymint a Pesti Színházban, az Új Színházban, a Magyar Színházban és lehetne még sorolni…

A Magyar Színház tűzte műsorára Szörényi Levente és Bródy János rockoperáját, „Attila- Isten kardja” címmel, amelyben Önögész alakját remekül alakította. Laborc karakterét szánta neki Iglódi István rendező az „István a király” című rockoperában, amely szintén a Szörényi-Bródy szerzőpáros nevéhez fűződik.

Emlékezetes előadást tartottak a rockoperával 2004-ben, amikor az Esztergomi Nyári Játékokon mutatták be azt. Ha a Szörényi-Bródy páros munkába állt, akkor a fellépő színészek névsorából nem hiányozhatott Kaszás Attila sem: a „Veled, Uram!” című darabban Orselolo Péter alakját öltötte magára, szintén a Magyar Színház színpadán.

Georg von Trapp kapitány szerepét is megelevenítette, amikor a Városmajori Szabadtéri Színpadon színpadra vitték Richard Rodgers és Oscar Hammerstein örökzöldjét, a „A muzsika hangját.

2006. október 19-én a Budapest Sportarénában csendült fel Horváth Péter-Mihályi Tamás „56 csepp vér” című rockmusicalje, amelyben Lőrinc szerepében tündökölt a kiváló színész és énekes. A film bemutatóját már nem érhette meg.

Elsősorban rockmusicalekben szerepelt, tagja volt a Rokszínháznak.

2007. március 19 –én, hétfőn lett rosszul, nem sokkal a „Tizenkét dühös ember” című darab előadása előtt: agyvérzést kapott. A gondos orvosi ellátás ellenére szervezete feladta az értelmetlen harcot.

2007. március 23-én, 19:40 perckor, 47 éves korában elhunyt.

Díjai, kitüntetései
1988 – Hegedüs Gyula emlékgyűrű
1990 – Színházi találkozó legjobb férfialakítás díja
1990 - Jászai Mari-díj
1992 – Ajtay Andor-emlékdíj
1992 – Ruttkay Éva-emlékdíj
2005 - Súgó Csiga Díj


Legutóbbi szerepei:

4. esküdt, Reginald Rose: Tizenkét dühös ember című darabjában
Oszkár, Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő című darabjában
adóhivatali gyakornok, Ion Luca Caragiale: Farsang című darabjában
a holdbeli csónakos, Weöres Sándor: Holdbeli csónakos című darabjában

[2007.03.27.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

beszámolók még