2024. május 8. | szerda | Mihály nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Orosz-amerikai est a Nemzeti Filharmonikusokkal
Kapcsolatok
Kocsis Zoltán
Komolyzene
Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ - Nemzeti Filharmonikusok)
Kapcsolódó események
Ünnepi hangverseny a Zeneakadémia épülete 100. évfordulójának tiszteletére
[2007. május 18.
péntek 19:30]

Exkluzív hangversennyel ünneplik a 100 éves jubileumot

Exkluzív koncerttel készül a Zeneakadémia a Liszt Ferenc téri épület fennállásának 100 éves jubileuma alkalmából. A rendezvényen a Zeneakadémia épületével egy időben keletkezett művek lesznek hallhatóak: Bartók Béla, Kodály Zoltán, Weiner Leó és Dohnányi Ernő egy-egy műve csendül fel.

A hangversenyen a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát Kocsis Zoltán vezényli. A magyar zene világhírű fellegvára, a budapesti Zeneakadémia épülete fennállásának 100. évéhez érkezett. Az akkor még Országos Magyar Királyi Zeneakadémia néven szereplő intézményben az oktatás eleinte Liszt Ferenc Hal téri, majd Andrássy úti lakásán folyt.

A Zeneakadémia szecessziós jellegű épületét Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján 1904-től 1907-ig építették. Az épületben hosszú története folyamán olyan muzsikusok végezték tanulmányaikat, mint Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Hubay Jenő, Cziffra György, Fischer Annie, Solti György és még hosszan lehetne sorolni a magyar zeneszerzés és előadóművészet nagyjait.

A nagysikerű Alma Malter

A Zeneakadémia 2006-ban indította útnak saját szervezésű hangversenysorozatát Alma Mater koncertek néven. A Zeneakadémia célja saját hangversenyek szervezésével a többi között az, hogy művészeti élmény formájában mutathassa meg az intézményben folyó képzés eredményességét, magas színvonalát.

A Zeneakadémia nemzetközi presztízse, mestereinek rangja, különlegesen tehetséges hallgatóinak sikerei folyamatosan újratermelődő értéket jelentenek. Mindez vonzó befektetésnek kínálkozik a szó szélesebb, vagy ha úgy tetszik: magasabb értelmében. Az üzleti szférával való együttműködésre példa az Alma Mater koncertek sorában a május 18-án megrendezésre kerülő jubileumi hangverseny is.

- A jubileumi koncert műsorának összeállításakor igyekeztünk a Budapesti Zenepalota születését, a századforduló pezsgő hangulatát felidézni. Ezen az estén Bartók, Kodály, Weiner és Dohnányi műveit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból álló Szimfonikus Zenekar játssza majd, a két szólista a nemzetközi zenei világban is elismert Kelemen Barnabás hegedű- és Fenyő László gordonkaművész lesz.

Reméljük, hogy hamarosan méltó módon újul meg a Zeneakadémia csodálatos épülete és az elkövetkező 100 évben is a fővárosi hangversenyélet meghatározó helyszíne, a világhírű magyar zeneoktatás központja lesz.” – mondta el Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

- NFZ / Kemper T. -

[2007.05.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.05.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
A világ legjobb ABBA tribute...

Mefisztóland a Katonában
Április 27-én mutatta be a Katona József Színház a Mefisztóland...

Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
beszámolók még