2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Contemporary Gregorian: Gregorian in jazz
Kapcsolatok
Contemporary Gregorian
Legnépszerűbb csengőhangok

Dés Lászlóék már DVD-n is!

Dés László, Balázs Elemér és Mizsei Zoltán alkotta Contemporary Gregorian formációjának 2005-ben megjelent CD-jük óriási sikert aratott, s már az Egyesült Államokban is terjesztik. A formáció a CD után a 2006. február 21-én a Millenárison rögzített koncert exkluzív hang- és képanyaga jelent meg DVD-n!

Igazi művészi különlegességet, zenei unikumot láthat-hallhat a DVD lemezen a közönség. A két, időben és világában távoli műfaj - a gregoriánok, reneszánsz motetták és a jazz zene - ilyen megközelítésére, "együttműködésére" ugyanis még sehol a világon nem volt példa. A 8 tagú együttes a nagysikerű koncertsorozata élőben is különleges, semmihez sem hasonlítható zenei élményt nyújtott a közönségnek!

Egy négytagú énekegyüttes, valamint egy szabad zenét játszó jazz-quartet két műfajból egy harmadikat hozott létre. Találkozik a középkor, a reneszánsz és a huszonegyedik század zenéje, és az előbbi inspirálja az utóbbit. Ebből született a Contemporary Gregorian.

Az európai zenetörténet két fényes korszakának, a középkornak és a reneszánsznak egy-egy különleges tétele szerepel a lemezen a Voces4 énekegyüttes előadásában, továbbgondolva (továbbjátszva) a 21. század kortárs zenéjének, a jazznek, Dés László-Balázs Elemér quartet által előadott reflexióival.

Vissza a középkorhoz...

A vokális repertoár 9. századi egyszólamú gregorián énekektől, többszólamú középkori orgánumokon át, 16. századi reneszánsz motettákig terjed. Bár az említett korok előadói praxisára jellemző volt az improvizálás is, a hangjegyírás megjelenésétől kezdve az egyre inkább háttérbe szorult. A középkori egyszólamú muzsikát különleges gregorián énekek reprezentálják, amelyek közül, hagyományait tekintve kiemelkedik az ambrozián (Szent Ambus nevéhez fűződő) "Tecum principium" című.

Még a középkorhoz tartozik, de már a korai többszólamúság jeles példájaként tartják számon a vízkereszti "Vidimus stellam" című organumot, illetve a Llibre vermell elnevezésű kódexben fennmaradt zarándokéneket.

Milánótól Budán át a zenekultúra nyomán

Constanzo Festa és Thomas Stoltzer itt hallható alkotásait már a reneszánsz zenéjéhez soroljuk. Mindketten jelentős komponistának számítottak, bár hírnevük nem ért fel a lemez befejező művét, a Prophetiae Sybillarumot jegyző Orlande de Lassuséhoz. Giovanni Pierluigi da Palestrina mellett ő volt az, aki a legnagyobb hatással volt korának zenei életére, de itáliai kortársát túl is szárnyalta, hiszen a jelen lemezen megszólaló alkotásával irányt mutatott a reneszánszt "leváltó" barokk muzsika felé.

Így a lemezen keresztmetszetet kapunk a korabeli Európa zenéjéből, az olasz milánói gregoriánoktól, a katalán, illetve Notre Dame-i iskolán át, a Budán, Nagy Lajos király udvarában alkotó Stoltzeren keresztül, a francia, olasz, német, illetve közép-európai vokális zenekultúrája nyomán. Az említett korok legendás zenedarabjaira a jazz-quartet - mintegy folytatva azokat - szabad improvizációkkal reflektál, megőrizve az eredeti mű egyes elemeit.

- Kemper T. -

[2007.06.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még