2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Új pénz lesz Magyarországon - jön az 5000-es fémpénz?
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Nem mertem megszólítani - interjú az új magyar pénz készítőjével

Mint azt korábban megírtuk Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank a napokban 5 000 Ft-os ezüst emlékérmét bocsátott ki tisztelegve világhírű zeneszerzőnk, zenepedagógusunk emléke előtt. Az emlékérmét Gáti Gábor szobrászművész tervezte, aki számos érmepályázat nyertese, 2003-ban a Soproni Biennálé legszebb vertérme díjával kitüntetett szobrász.

A kibocsátás kapcsán arra kértük a művészt, hogy vezessen be bennünket az érmetervezés, -készítés rejtelmeibe.

- Hogyan mutatná be a Kodály-érmét? 
- A Kodály-érme előlapján – fő motívumként – a Kodályhoz szorosan fűződő fonográf néhány kottalapra állítva szerepel, mely Kodály tudós tevékenységére utal. Azokat a jellemző tárgyakat ábrázoltam, melyek kiemelik Kodály számomra legfontosabb érdemeit. Nagy zeneszerző volt, de engem a következetes tudósi és pedagógiai munkája nyűgöz le. Ezért, valamint a szigorú kompozíció miatt az érme előoldalát nagyon szeretem. Persze mindig nehéz egy technikai eszközt hitelesen ábrázolni, hiszen az apró részletek nem látszódnak az érméken, ezért jól végig kell gondolni, hogy mik azok a részletek, amik elhagyhatók.

- Az érme hátlapján Kodály portréja szerepel. Mit tükröz az arckifejezése?
- A portrékészítésben általában nagyon erős előítéleteknek, kötöttségeknek kell megfelelni. Sematikus elvárások élnek mindannyiunk fejében arról, hogy egy-egy híres személy hogy nézett ki. Ezért pl. Kossuth Lajost mindig fiatalként ábrázolják, és a királynők sem öregednek a pénzeken. Kodállyal kapcsolatban ilyen elvárások nem kötötték meg a kezem. Sok riportképet találtam az anyaggyűjtés során, de olyan portrét szerettem volna készíteni, ami nem közhelyes, ugyanakkor a személyiségét jól tükrözi. Következetes, szigorú embernek ismertem meg, aki azért kapható volt a csínytevésre (főleg fiatal korában). A portré mosolygós fénykép alapján készült, ezért barátságosságot, belső derűt tükröz Kodály arckifejezése. 

- Mennyire áll közel Önhöz Kodály munkássága?
- Kodály Zoltánt egy tudós hivatástudatával rendelkező zeneszerzőnek, pedagógusnak tartom, aki a zenéből nyerhető boldogságra akarta megtanítani a világot. Gyűjtései legalább olyan fontosak, mint zeneszerzői tevékenysége. Diákkoromban sokszor láttam őt személyesen is, de megszólítani sosem mertem.

- Hogyan fogalmazná meg ars poeticáját?
- A jó éremben nincs semmi hiba. Egy művészi alkotás azonban nem attól válik jelentőssé, ami nincs benne, hanem attól, ami benne van. Nem attól, hogy korrekt és hibátlan, hanem a benne rejlő feszültségtől, meglepetéstől. Azt az érmét tartom remeknek, amiben van egy egyedülálló ötlet, egy újítás, egy találmányértékű megoldás, azon kívül nincs benne hiba.

- Bíró mnb.hu alapján -

[2007.08.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még