2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Tokody Ilona
Kesselyák Gergely
Polgár László
Lukács Gyöngyi
Bándi János
Komolyzene
Kapcsolódó események
Veszprémi Ünnepi Játékok
[2007. július 29. - augusztus 5. ]

Ritkaságokkal várják a vendégeket Veszprémben az ünnepi játékokon

A magyar operajátszás négy állócsillagának gálaestjével várja az operabarátokat a 4. Veszprémi Ünnepi Játékok. Az operarajongóknak nyilván elég, ha elolvassák a négy nevet: Bándi, Lukács, Tokody, Polgár. Természetesen sokak számára nemhogy őket, de a koncert dirigensét, Kesselyák Gergelyt sem kell bemutatni, aki fiatal kora ellenére mára nemcsak karmesterként, de operarendezőként is elismert.

Igazi kuriózum, hogy Tokody Ilona és Lukács Gyöngyi közös koncerten lépnek közönség elé. A két dívát egy színpadon eddig csak azok láthatták, akik jelen voltak azon budapesti Turandot előadáson, ahol Lukács Gyöngyi a címszerepet, Tokody Ilona pedig repertoárjának egyik legkiemelkedőbb szerepét, Liút keltette életre. Arról nem is beszélve, hogy a hazai színpadokról több mint egy évtizede hiányzó Polgár László még Budapesten is ritka vendég, hiszen 1991-től a Zürichi Opera tagja.

A hajdani Mozart-tenorból mára Európa-hírű hőstenorrá vált Bándi János pedig nem véletlenül tartozik ma a Magyar Állami Operaház vezető művészei közé. Az augusztus 4-i veszprémi gálaestet nem csak a szólisták avatják igazi ünneppé, hiszen a felhangzó népszerű operarészleteket a zeneirodalom legkiválóbb operaszerzőinek műveiből válogatták össze. Az Aida, A végzet hatalma, az Otello Giuseppe Verdi legnépszerűbb művei közé tartoznak, de az olasz verizmus zeneköltőinek ritkán játszott műveiből felhangzó áriákat is sokan jól ismerik. Cilea Adriana Lecouvreur és Catalani La Wally című operái igazi ritkaságok.

Megtapsolták a pályakezdőt

Már az is izgalmas kérdés volt, amikor először végigolvastam a műsort, hogy vajon melyik ária kinek a tolmácsolásában fog felhangzani, hiszen Tokody Ilona és Lukács Gyöngyi repertoárja sok tekintetben hasonló. Tokody Ilona életében, például La Wally áriájának meghatározó szerepe volt, hiszen annak idején többek között ezzel az áriával nyert felvételt a Zeneakadémiára. Már akkor olyan sikert aratott vele, hogy felvételi vizsgán teljesen szokatlan módon megtapsolták az akkor még tizenéves, pályakezdő kislányt.

Lukács Gyöngyi, akit ma már a londoni Covent Garden és a New York-i Metropolitan opera igényes közönsége is visszajáró vendégként ünnepel, alig huszonévesen, még moszkvai zeneakadémistaként Verdi A trubadúr című operájában beugrással debütált az Erkel Színház színpadán. Az Otello , amelynek első felvonásbeli szépséges szerelmi duettjét ezen az estén Lukács Gyöngyi és Bándi János énekli majd, a kiváló tenorista pályafutásában jelentett mérföldkövet.

Verdi utolsó operáját a nyolcvanas években újították fel Budapesten Vámos László ma is élményt adó rendezésében, illetve Bándi János is akkoriban váltott szerepkört. A mór hadvezér alakja volt az első igazi hőstenor szerep, amelyet elénekelhetett, meglehetősen rendhagyó bemutatkozással. Ugyanis a premier tenoristája előadás közben váratlanul lerekedt és Bándi János mentette meg az előadást úgy, hogy a második felvonástól lépett színpadra Otello szerepében.

Verdi leghíresebb szopránszerepe


Polgár Lászlót is legsikeresebb szerepeiben hallhatjuk, hiszen Mikó András legendás Végzet hatalma rendezése óta ő minden idők egyik legpoétikusabb Gvárdiánja. Az akkori előadás Leonórája is Tokody Ilona volt, akinél talán ma sem énekli senki megindítóbban Verdi egyik leghíresebb szopránszerepét. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy meglehet Puccini Toscája inkább a drámai szopránok, így Lukács Gyöngyi legtöbbet énekelt szerepei közé tartozik, Floria Toscának a nyolcvanas években Tokody Ilona sem tudott ellenállni. Bár Nagy Viktor rendezésében összesen két alkalommal lépett színpadra ebben a szerepben, akik hallották Tokody Toscáját, azok ritka élményként őrzik alakítása emlékét.

Az olasz dallamok között azért akad egy-két „meglepetés vendég” is, amelyek nyilván sokak számára jelentenek majd felejthetetlen élményt, hiszen a koncert elején Polgár László előadásában hallhatják Mozart Don Giovannijából Leporello híres Regiszter áriáját, az est második felében pedig szintén az ő tolmácsolásában hangzik fel Csajkovszkij Anyegin című operájából egy igazi sláger, Gremin herceg áriája.

Biztos vagyok abban, hogy az ország minden részéről, sőt határainkon túlról is érdemes ellátogatni Veszprémbe ennek a koncertnek a kedvéért.

- Soós Emese -

[2007.07.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még