2024. május 4. | szombat | Mónika, Flórián nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Talamba Ütőegyüttes
Solti György Rézfúvós Együttes
Varnus Xavér
Legnépszerűbb csengőhangok
Szentpáli Roland

„a káosz fogja irányítani a koncertet” - interjú Szentpáli Rolanddal

Szeptember 30-án a Nyíregyházi Főiskola új rendezvénytermében tartja tízedik jubileumi koncertjét Szentpáli Roland. A tubaművész vasárnap délután öt órakor kezdődő programját olyan vendégművészek színesítik majd, mint Varnus Xavér vagy a Solti György Rézfúvós Együttes.

- Immáron már tízedik alkalommal kerül megrendezésre a koncert, honnan jött az ötlet még 10 évvel ezelőtt, hogy ilyet rendezzetek?
- Tulajdonképpen én akkor egy nagyon aktív szóló karriernek a kezdetén voltam, amely során rengeteget koncertezem külföldön, ami még a mai napig is így van. Mivel nyíregyházi születésű vagyok, ezért szerettem volna egy koncertet itt a szülővárosomban, hogy a szüleimnek, barátaimnak legalább egyszer ne kelljen Pestre vagy még messzebb menni ahhoz, hogy hallhassanak. Így született ez az ötlet tíz évvel ezelőtt, ami aztán szép lassan kiforrta magát egy nagyobb projekté. Eleinte mindig csak egy szólistát hívtunk meg, de akkor még korlátozottabbak voltak az anyagi lehetőségeink is. Hála a szponzoroknak ez azért mára olyannyira kibővült, hogy míg az első koncert egy szál tuba és egy zongora kíséretében volt hallható, az azt követőeken már persze bővült a fellépők száma is.

Ismert magyar művészt hívtak meg

- Odáig jutottunk el, hogy a külföldi fellépők után teljesen kézenfekvő volt, hogy egy ismert magyar művészt hívjunk meg. Ezért is esett a választás Varnus Xavér-ra, no meg azért is, mert olyan még nem volt, hogy ő működjön közre a mi koncertünkön és nem fordítva. De egészen biztos az, hogy ezt egészen addig fogjuk folytatni, amíg sikerül rá szponzorokat találni, s tulajdonképpen el vagyunk kényeztetve olyan szempontból, hogy van erre egy standard közönségünk is. Azt, hogy jövőre kit hívunk meg, még nem tudjuk, sőt másfél hónappal ezelőtt még azt se tudtuk, hogy ki lesz az idei vendégünk. Nem szoktuk elsietni a dolgokat, de biztos vagyok benne, hogy senki nem fog csalódni a következő évek vendégművészeiben sem.

- Mit tudhatunk a jubileumi koncert felépítéséről?
- Leginkább a káosz fogja irányítani a koncertet. Nem követünk semmiféle kronológiai sorrendet: barokk, klasszika, romantika, századfordulós modern vagy éppen kortárs zenét is játszunk. A Carmina Burana első tétele lesz a nagy nyitószám lesz, amin mindenki részt vesz, legyen az Xavér, a Solti György Rézfúvós Együttes vagy éppen a Talamba Ütőegyüttes, így tehát rögtön mutatunk valamit a lemezről a közönségnek. Aztán pedig szokásunkhoz híven elkezdünk felváltva szólózgatni a vendégművésszel. Ez azt jelenti, hogy először én játszom majd a rézfúvós együttessel egy francia kortárs jazz kompozíciót, majd Xavér játszik egy Bach-szerzeményt.

Nem az kapja a közönség, amire számít


- Tulajdonképpen pont az lesz benne a jó, hogy nem azt kapja a közönség, amire esetleg számít, hanem mindig valami meglepetés lesz. Nagy utazgatás lesz tehát itt a korokban. Végül majd a szólózások beletorkolnak egy nagyobb felállásba, amikor is újra a rézfúvós együttes, az ütő együttes és az orgona játszik a színpadon, én pedig vezénylem őket.

- Említette a lemezét. Mit tudhatunk erről?
- Ez márciusban került piacra és olyan sikere lett, hogy azonnal platina lett, ami itthon több mint tízezer eladott példányt jelent. Ez a szám másfél-két hónap alatt a duplájára nőtt, ami nagy szó nem csak a klasszikus zenei lemez kiadásban Magyarországon, hanem a könnyűzenében is.

- Lukács Vera -

[2007.09.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még