2022. június 28. | kedd | Levente, Irén nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Terje Rypdal
 

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Egy értékelhetetlen koncert: Terje Rypdal a Millenárison
Érdekes dolgok hangzanak majd el Budapesten - interjú Terje Rypdal-lal
Játssz és ingyen bulizhatsz a világhírű jazz-zenésszel!
Terje Rypdal
     
 
Terje Rypdal
Születés dátum: 1947.
Aktív kapcsolat: Terje Rypdal’s Skywards Trio (gitáros)
norvég jazz-zenész
 
     

Terje Rypdal

A norvég virtuóz gitáros zeneszerző Terje Rypdal az európai modern dzsessz egyik legmeghatározóbb alakja. Jan Garbarekkel, George Russell-lal és Lester Bowie-val az 1970-es években végzett közös munkájuk során váltak nemzetközileg is elismert dzsesszzenésszé.

Az 1947-ben született, rock-zenészből a free dzsessz legendájává avanzsált művész a norvég és európai dzsessz-színtér meghatározó alakja. Kompozícióiban egy nagyon egyedi modern, avantgárd hangzásvilágot alakított ki, mindamellett szimfonikus- és kamara-zeneszerzőként is a legjelentősebbek közé tartozik.

Rypdal 1971-ben, első saját neve alatt kiadott lemezén dzsessz, pop, rock és kortárs zene egyaránt felhangzott, ez a sokszínűség azóta is jellemzi muzsikáját. Terje 25 évet dolgozott dzsessz, szimfonikus és kamarazene komponálásával, amelynek eredménye 6 szimfonikus mű és három lemez lett. Az „Undisonus / In Neo” 1987-ben a „Q.E.D.” 1993-ban jelent meg. Ezalatt a norvég kemény rock gitárossal Ronnie LeTrekrö (ex. TNT) „Daredevils” nevű zenekarával turnézott és stúdiózott.

Terje Rypdal korábbi dzsessztriója, a The Chasers 1984 óta létezik, ezzel a formációval két albumot jelentetett meg, az egyiket rögtön megalakulásuk után 1985-ben „Chaser”, a másikat 1987-ben „Blue” címmel. A második lemez megjelenése után a trió quartetté egészült ki, majd nem sokkal később a harmadik lemezük a „The Single Collection” (1988) felvételei közben felbomlott, 1992-től fokozatosan újjáéledt.

Ezután Terje Rypdal leggyakrabban a Skywards nevű triójával lép fel. 1997-ben ugyancsak Skywards címmel megjelent CD-n Jon Christensen, Palle Mikkelborg, David Darling és Paolo Vinaccia mellett összesen nyolc zenész játszik. A formációról Terje így beszél: „Álomfelállás egy stúdió felvételhez, de lehetetlenség turnézni vele.

A Skywards-anyagot triójával világszerte nagy sikerrel adják elő: játszották az USA és Kanada legnagyobb zenei fesztiváljain és Európa-szerte majd’ minden jelentősebb zenei fesztiválon.

2000-ben aztán újabb kortárs zeneszerző a szimfonikus munkáival került fókuszba: Double Concerto/Fifth Symphony. Terje a sokoldalú zenei tevékenysége révén a legnagyobb kortárs és dzsesszfesztiválokon játszik Európa- és világszerte. Színdarabokhoz, filmhez is írt zenét, ő szerezte Hans Peter Moland Abszolút nulla fok (1995) című fimjének zenéjét.

1968 óta több mint húsz saját albuma jelent meg, összesen közel 70 lemezen játszik. Leutolsó anyaga a Lux Aeterna 2002-ben jelent meg. A legnagyszerűbb norvég és nemzetközi zenészekkel alkot és zenél együtt. Jan Garbarek, George Russell és Lester Bowie mellett Ketil Bjornstad, Palle Mikkelborg, Bugge Wesseltoft, Jon Christensen vagy David Darling is zenésztársai voltak.

[2007.09.21.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Kupte si JWH-018 online egyéb [2022.06.22.]
Show zenekar énekesnőt keres! zenész » énekes/énekesnő/vokalista [2022.06.01.]
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Visszatért Billy Talent a Budapest Parkba - képekben
Többszöri lemondást követően hat év...

Megnéztük: Enrique Iglesias koncert az MVM Dome-ban
Három állomásos miniturnét tartott Enrique...

Rockszínpaddá változott a Vígszínház - képekben
Akiken nem fog az idő vasfoga: az Iron Maiden Budapesten - képekkel
Kategóriákon felüli óriási rock élmény: SCORPIONS! - képekkel
Esti Kornél lemezbemutató volt a Parkban - képekkel
Angyalföldön zúzott a Hooligans - képekkel
beszámolók még